The Gothland´s Får /1965

 
En oktoberdag för ungefär trekvarts år sedan bildade fyra gymnaster i Göteborg den hootenannygrupp som numera kallar sig The Gothland´s Får. I början kallade man sig för the Revival Group men medvetna om hur svårt folk i allmänhet har för att komma ihåg utländska namn så letade man efter ett nytt. Pojkarna laborerade länge och väl med engelskans "four" innan snilleblixten i gruppen kom på "får". Men bara får räckte inte utan måste preciseras. Gotlandsfår låg då nära till hands. Det fanns emellertid ingen bland "fåren" som hade någon anknytning till Gotland. Man valde då göternas land eller gothland. Längre än så kom man inte och namnet fick duga tills vidare.
 
Kort härefter ställde grabbarna upp i Västsvenska Orkestermästerskapen. Till publikens stora häpnad och till "fårens" egen kanske ännu större häpnad vann man sin klass i konkurrens med långt mer garvade grupper. Att domslutet dock var mycket populärt kunde man förstå utav publikens storartade reaktion. En göteborgstidning skrev en tid efter; The Gothland´s Får fick till och med gamla garvade popfans att klappa takten till de medryckande amerikanska folksångerna.
 
Efter denna framgång, som mycket uppmärksammades i den västsvenska pressen var det försent att börja tänka på namnbyte. Dessutom visade det sig, att folk tyckte namnet var roligt, vilket ur reklamsynpunkt var bra; man glömde inte bort namnet i första taget. Sedan dess har mycket hänt. Man har ändrat stil en hel del, man har skaffat sig rutin och scenvana och man har hunnit med att spela in en skiva. Dessutom har två av pojkarna tagit studenten.
 
Vad det gäller stilen har man hela tiden strävat efter en så personlig stil som möjligt. Likadant har man gjort med sin repertoar. Man har också i allt större utsträckning gått över till en svensk repertoar. Det mesta nya i dag är svenskt. Men även en del spanska och ryska visor har smugit sig med och blivit mycket uppskattat av publiken. Rutin och scenvana har man verkligen fått på sista tiden. Knappt en enda helg har man haft ledigt. I samband med studentexamen tog man visserligen ledigt men bara i en vecka. Samma natt som ett av de två "fåren" var uppe i muntan gav man sig i väg till sitt första folkparksframträdande. Vidare har man hunnit med att framträda på restaurang Coldin och Palace Inn i Göteborg. Även stora scenen på Lorensbergs restaurang har man intagit liksom konserthuset i Göteborg. För att inte tala om framträdande i Allmänna Gränd i TV.
 
The GOTHLAND´S FÅR består av Anders Hultman, Staffan Hederström, Gunnar Nordberg samt Håkan Widerberg.
 
Anders Hultman är född den 8/5 1945 i Göteborg. Han växlar mellan banjo och gitarr. Anders tog i fjor studenten vid Hvitfeldtska på allmänna linjens språkliga gren. Han är liksom de övriga mycket berest, eller vad sägs om Frankrike, Italien, Spanien, Schweiz, Tyskland och Österrike? Fritiden ägnar han huvudsakligen åt fäktning och jazzbalett.
 
Staffan Hederström såg dagens ljus första gången den 25/8 1944 i Ulricehamn. Staffan gjorde sig känd som gitarrist, långt innan han slöt sig till "fåren". Bland annat spelade och sjöng han en tid med Supermen som på lokalspråk betyder bra orkester i rockklass. Även Staffan tog i fjor studentexamen fast på Vasa Läroverk och på latinlinjens halvklassiska gren. Staffan har också hunnit med att resa en hel del med ungefär samma repertoar som Anders. Till Staffans passioner hör tjurfäktningar och vackra flickor.
 
Gunnar Nordberg föddes den 11/8 1945 i Göteborg. Gunnar spelar tolvsträngad gitarr. Han går fortfarande kvar i skolan och planerar att ta studenten på Hvitfeldtska till våren. Gunnar går på reallinjens biologiska gren. För två år sedan vistades han i Amerika under ett års tid på ett stipendium. Dessförinnan hade han rest i Frankrike, Spanien, Schweiz, Tyskland och Belgien. Gunnar gör av med sina pengar på dykarutrustningar.
 
Håkan Widerberg uppenbarade sig för allmänheten den 5/4 1945 i Mölndal utanför Göteborg. Håkan hanterar basen men har som musikaliskt underbarn hunnit med klarinett, trummor och gitarr. Bilar och modern konst tar mer än väl upp all hans fritid. Han planerar också att ta studenten i vår på Hvitfeldtska, fast på allmänna linjens sociala gren.
-----------------------------------------------------------------------------
ALLAS ¤ Den 27 december 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0