Kl 8:30 söndagen den 27 augusti 1967

En familj från Gällivare på fem personer var nära att helt utplånas vid en våldsam kollision mellan en personbil och en tankbil i Hortlax, ca en mil söder om Piteå vid 8:30-tiden på söndagen. Överläkare Ulf Wasén, 39 år, och 12-årige sonen Hampus, dödades omedelbart i kollisionsögonblicket. Hustrun Gunnel också hon läkare, 37 år, och barnen Jonas, 9 år och Ebba 8 år, vårdas på lasarettet i Piteå. Modern är svårt ckockad och kan inte erinra sig någonting från händelsen. Ingen av de tre överlevande har livshotande skador.
 
I den här bilen färdades familjen Wasén. Vid kollisionen dödades
pappan och sonen.
 
Familjen Wasén hade, av den stora packningen att döma, varit på en semestertripp i södra Sverige, och var på väg hem. De hade enligt uppgift kört länge och makarna hade turats om vid ratten. När olyckan inträffade satt hustrun vid ratten och bredvid i framsätet hade hon den 12-årige sonen. Bilen en combimodell, var bäddbar och i baksätet låg Ulf Wasén och de två barnen Jonas och Ebba och sov. Det var strax söder om vägskälet till Sandholmen som bilarna smällde ihop.
 
Vägen gör en svag kurva och därpå följer ett backkrön. Av hittills okänd anledning har fru Wasén, kört över bilen på höger sida uppe på backkrönet och just där fick de möte med en tankbil och den fruktansvärda olyckan var ett faktum. Personbilen körde rakt in under tankbilen och hela högra sidan skalades av och manglades av tankbilens högra hjulpar. Både sonen Hampus och maken Ulf befann sig i bilens högra del och dödades omedelbart.
 
Bilen som av okänd anledning kom in på den högra väghalvan,
träffades av tankbilens högra hjulpar.
 
I bilen hittade polisen också en död hund. Familjen Wasén hade ytterligare en hund, men denne hade chockad sprungit in i skogen. Familjen hade också en plastorm med i bilen. Många av åskådarna trodde att den hörde till husdjuren. Vad som än är grundorsaken till olyckan vet man ännu inte. Fru Wasén kan ha slumrat till för ett ögonblick eller tappat herraväldet över bilen på något annat sätt. Vid förfrågan på lasarettet i Piteå uppgav jourhavande läkare på kirurgen att alla tre befann sig väl. Hustrun har små sår i ansiktet och lider av svår chock, Jonas har inga skador alls, förutom chockskador. Från början misstänkte man att flickan, Ebba, ådragit sig en svårartad skada, men det visade sig felaktigt.
 
John Andersson, Hortlax, fick beröm av poliserna för att han som
förste man på olycksplatsen hjälpte till med dirigeringen av trafiken.
 
Snickare John Andersson från Hortlax, som var på väg för att plocka lingon var en av de första som upptäckte tragedin. På eget initiativ innan polisen anlände, dirigerade han snabbt om trafiken på två sidovägar om olycksplatsen, som i annat fall skulle gett upphov till trafikkaos. I två timmar stod Andersson och dirigerade trafiken med hjälp av andra hortlaxbor. Polisen är djupt tacksamma för denna hjälp, som gjorde att undersökningsarbetet vid olycksplatsen kunde genomföras på ett betydligt smidigare sätt.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndag den 28 augusti 1967
 
PS. Min kompis Per Sundkvist och jag, kom till Kullbacken i Maran strax efter att olyckan hade hänt. Vid den här tiden så gick E4:an efter nuvarande Skatanvägen. Kullbacken finns kvar, så även den ödesdigra platsen för olyckan. Jag passerar här ofta idag, och jämt då jag åker förbi så kommer minnena. Den 27 augusti 2017 har det passerat 50 år sedan detta hände./Roger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0