Matz Bladhs, Kanislogen, Älvsbyn /1990

Onsdagen den 25 juli 1990, dansbandet Matz Bladhs från Falkenberg
har anlänt till Kanislogen i Älvsbyn.
 
Till Kanislogen utanför Älvsbyn, kommer folk från Umeå i söder till Gällivare i norr för att dansa. Liksom många andra logar blomstrar den och hade förra året 536 besökare i snitt. För banden som spelar är dock villkoren mycket olika. De som gjort sig ett namn kan leva gott på sitt yrke. De övriga får arbeta mycket och med lägre gage, för att överleva. Kanislogen, utanför Älvsbyn byggdes för tolv år sedan av Älvsbyhus, för att disponeras av Älvsbyns idrottsförening fotbollssektion. Varje sommar arrangeras tjugo logdanser, där vinsten går direkt till idrottsföreningen. För arrangörerna går det bra. Logdanser har blivit populärt igen och människor kommer från när och fjärran för att dansa. Ibland kan det stå 100 husvagnar på parkeringen utanför logen. Husvagnar, som folk från Umeå, Skellefteå, Kalix eller Gällivare tar med sig för att sova i efter dansens slut.
 
SPELAT I 23 ÅR
Men till varje dans behövs det också musik. Över hela Sverige åker turnébussar fram och tillbaka mellan olika spelningar. Band som alla arbetar olika, beroende på hur kända de är. De som spelade i onsdags heter Matz Bladhs. Ett etablerat band som spelat tillsammans i 23 år. Först ett par år som amatörer, med sedan 23 år tillbaka har de helt levt på sitt spelande. Eftersom de är etablerade lever de ett helt annat liv än många som försöker slå sig in.
 
TUFF MARKNAD
    - Det har blivit en tuff marknad. Publiken kräver kända band. Därför är det svårt att slå sig in. Den publik som kommer - oavsett vem som spelar - har blivit mindre. Därför kan man säga att vi startade i rätt tid, säger kapellmästaren Stellan Bengtsson. Skillnaden mellan dansbanden och andra musiker är mycket stor. Medan de flesta musiker tränar mer än de spelar offentligt så är dansbandens vardag den motsatta.
    - 140 dagar per år har vi spelning. Mellan 15-20 dagar per år är vi i studio. Därutöver har vi en planlagd semester. Den mesta träningen har vi i studion innan vi spelar in en skiva, säger Bengtsson.
 
    - Det är en tuff marknad idag, konstaterar Matz Bladhs kapellmästare
Stellan Bengtsson. Den är ännu tuffare för de oetablerade banden.
 
PLANERAR TURNERANDET
Stellan Bengtsson menar att ett dansband inte kan byta låtar så ofta. De är på varje ställe en gång om året. Därför måste de ha bra många gamla låtar så publiken kan känna igen dem. Att etablera sig betyder ofta att man får ta vad som finns. Resultatet blir ett evigt turnerande hit och dit. En vardag som kan vara jobbig, både för musikerna och deras familjer.
    - De som fått ett namn går det mycket bättre för. Tidigare åkte fruarna med i bland när Matz Bladhs turnerade. Men det fungerar inte. I stället försöker de nu planera spelningarna.
    - Vi bor i Falkenberg. Därför försöker vi klumpa ihop spelningarna så att vi åker nedåt en vecka och uppåt två veckor. I övrigt åker vi ofta hem direkt efter uppträdanden, säger kapellmästaren.
 
 
DYRA OMKOSTNADER
Efter 23 år tycker fortfarande alla i bandet att det är lika roligt att spela. Men det är också ett yrke som kräver att man tycker om det.
    - Skulle vi inte tycka om det vi gör skulle det synas direkt. Det är fyra timmars spelning det rör sig om. I dag lever alla i bandet gott på sitt yrke. Kvällens spelning kostar arrangörerna 40.000 kronor, men mycket av det går till omkostnader. Bara en ny turnébuss kostar två miljoner kronor.
 
UTOMHUS
Efter kvällens spelning har Matz Bladhs fem spelningar kvar innan de kommer hem. Sedan är årets långa turné över. Spelningarna och lokalerna är mycket olika, men kvällens uppträdande på Kanislogen kan bli ett av de bättre.
    - Det går inte att jämföra olika platser. Men känslan av att spela utomhus en fin kväll, det slår det mesta, säger Stellan Bengtsson.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1990-07-27
 
Matz Bladhs nuvarande konstellation, den 26 juli 2017 är följande:
¤ NICLAS OLÉN - KEYBOARD, SÅNG
¤ LOLLO KARLSSON - GITARR, SÅNG
¤ HÅKAN NORDLING - SAX, FLÖJT, SÅNG
¤ SÖREN KENSTAM - TRUMMOR
¤ CONNY NILSSON - SÅNG
 
MATZ BLADHS, 2017.
 
Sture Strand (1947-2006).
 
Trumslagaren Sture Strand, som fanns med vid besöket i Kanislogen 1990, avled 2006, 59 år gammal. Han spelade i bandet i många år men slutade vid årsskiftet 1993/94.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0