ZARA LARSSON - människa eller gudaväsen?

Zara Larsson tycker si och Zara Larsson tycker så. Massmedia tävlar om det senaste Zara-citatet. Hon har blivit upphöjd till en slags guru, en allvetare som har svar på livets största frågor. Vid 18-årsålder så har hon mer mognad och livserfarenhet än alla svenska medborgare tillsammans. Åtminstone är det så man behandlar henne. Det räcker inte med att hon är en sångerska, hon är nära på även smått helgonförklarad i somligas ögon.
 
Att det blivit så vittnar om en stor svart tomhet i mångas själsliv. Det är något som saknas, och då fyller man den där svarta tomheten inombords med flera doser Zara Larsson. Det pratas om en massflykt från svenska kyrkan. "Den är förlegad, den är hopplöst ute". I stället så söker man med ljus och lykta efter meningen med livet. Det är där sådana som Zara Larsson kommer in i bilden. Hon blir nåt av ett substitut för den guden som man tar avstånd ifrån.
 
Jag har hört människor som är helsålda på program som Det okända. Man talar sig varm och med eftertryck  om andar och spöken som finns i deras hus. Man tar dit andeutdrivare, siare, som hjälper de osaliga gastarna in i en annan värld. Man hjälper dem "över tröskeln" så att säga. Sedan står man och berättar in i kameran hur befriad man känner sig.
 
Jag har själv blivit utfrågad om de spöken som fanns på min gamla arbetsplats vid Furunäsets sjukhus. "Det sägs att det hördes skrik inifrån väggarna". "Jag har hört att det fanns hemliga rum där ingen hade tillträde".
 
Några exempel på det jag blivit utfrågad om.
 
Det okända ville jag skulle vara med i ett av deras program i Kanal 5. Jag tackade nej.
 
"När behovet av en Gud flyttat ut, måste det där tomma svarta hålet fyllas med nåt". Det hörde jag sägas av en person för väldigt länge sedan. Gud (om han nu finns) måste då ersättas. Det är där Zara Larsson kommer in i bilden. För mig är hon en helt vanlig tjej på 18 år. En människa som du och jag. Men det är nåt som inte stämmer när man hyllar henne på ett gudalikt sätt. Det är en sak att vara förtjust i hennes musik. En helt annan att tillbe henne. Låt oss skilja på dessa två saker snälla fans och massmedia. Zara har INTE svar på livets största gåtor. Men genom livets gång och mötet mellan sorg, glädje och motgångar, så kommer den mänskliga insikten som ett brev på posten. Med det i bagaget så får även Zara Larsson - som vi alla andra - vissa svar på frågan VARFÖR? Alla de andra varför-frågorna får vi inget svar på. Det är så livet fungerar. På gott och ont.
 
ROGER LINDQVIST

Kommentarer
Postat av: Lennart Ö

Ja Roger du beskriver dagsläget på ett mycket bra sätt !
I dag påstår många vi är så upplysta ,ja av vad !? Trender och åter trender . August Strinberg sa eller skrev : Det är synd om människan .

2017-05-03 @ 15:53:52
Postat av: Roger

Exakt, Lennart!

2017-05-04 @ 00:07:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0