Fika på EKBERGS

Fd pressfotograferna fr v Gunnar Westergren och Hans G Pettersson.
 
I dag ett fika på Ekbergs konditori med Gunnar Westergren, Hans G Pettersson, Leif Lidman och Roger Lindqvist. Gunnar och Hasse jobbade i många år som fotografer på Piteå-Tidningen. Gunnar Westergren har nyss gått i pension. När vi sitter vid bordet så kan man inte annat än intresserat lyssna till de båda herrarnas historier. Hasse, känner många igen från de åren då han åkte omkring med sina kameror, på olika jobb, så även Gunnar Westergren. Ett vanligt inslag i gatubilden var när Hasse kom gående med sina kameror i full beredskap.
    - Minns du, säger Gunnar, minns du när Wallsténs brann, 1974. Då stod jag därborta på ena flanken och skulle ta bilder. Men det var så varmt att jag var tvungen att vända mig om och stryka händerna utefter mina ben. Så varm var det. Och jag kommer ihåg när jag stod med kameran och skulle ta en bild, då hela kortsidans vägg rasade i backen. Elden krossade skyltfönstren så det sprutade eld ut på Byxtorget.
   - Det stod en brandman uppe på brandbilens stege, som stod så nära så att han såg ut som en grillad korv på ett spett. Bilen var tvungen att åka snabbt därifrån, innan killen skulle ha bränts upp levande. När dom åkte så stod mannen kvar på brandstegen, dom bara körde...
 
Hasse har också minnen.
    - Vi åkte till Johanneshov under VM i ishockey 1970. Vi skulle bevaka det, jag och Mats Nyberg, som var på sportredaktionen. Vi ville så gärna ha en intrevju med Sovjets landslag. Vilket gjorde att vi åkte dit under deras träning. Tränaren Tarasov mötte vi. Utanför ryssarnas omklädningsrum, stod en lång kö av journalister från alla de stora tidningarna. Aftonbladet, Expressen, DN och många fler. De stora drakarna fick inte komma in. Men däremot lilla Piteå-Tidningen och SE hälsades välkomnande in. Vi intervjuade bl a Maltsev och några till, givetvis med en tolk närvarande. Jag tog bilderna, Mats Nyberg, intervjuade.
 
De två fotograferna plockade fram ännu fler minnen. Något som skulle passa i en bok måhända?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0