Grov våldtäkt på Pite havsbad

Här kommer en historia som 2018 räknas som väldigt känslig att berätta. Så farligt att vissa avstår. Det som skrivs i texten har hänt och på intet sätt tillgjort och uppdiktat. Det finns en dom från Luleå tingsrätt där mannen i det här fallet dömts till 4 års fängelse och efter avtjänad dom utvisning i 10 år. Det som hänt har mig veterligen aldrig publicerats i våra lokaltidning Piteå-Tidningen. Varför det det då? Jo, som jag tidigare sagt så är det av så pass känslig art att våra medier helt enkelt struntar i att berätta hur verkligheten ser ut i dag.
 
Den 13 december 2017 kommer en 28-årig man från Syrien på besök, på det asylboende som finns ute på Pite havsbad. Han uppvaktar där en ung kvinna men får nobben på sin kärleksförklaring. Flickans mor tycker då synd om den uppgivne mannen att hon bjuder honom att sitta ner där hon bjuder på en kopp te. När flickans mor står i husets kök tar mannen fast henne. Hon försöker då ta sig loss vilket misslyckas. Mannen begår sedan en fullbordad rå våldtäkt. Den 28-årige mannen berättar sedan i tingsrätten att han kände sig kränkt när kvinnans dotter gav honom avslag på frieriet.
   - I vår kultur blir nämligen både både våldtäktsmannen som offret utsatta för påtaglig risk att bli dödade, berättade den våldtagna kvinnan.
 
Luleå tingsrätt fanns honom skyldig till grov våldtäkt vilket gav honom fyra års fängelse samt utvisning i tio år efter avtjänat straff.
 
Man kan fråga sig varför våran egen lokaltidning valde att inte publicera händelsen? Gissningsvis beror det på den utbredda rädslan att spela rasisterna i händerna? Man behöver inte vara rasist för att man publicerar en händelse hämtad direkt ur verkligheten. Det som hänt har ju hänt. Här lägger man istället ut en dimridå för att tysta ner en allvarligt grov våldtäkt. Piteå-Tidningen gör som många andra av sina kolleger, om man blundar så har det aldrig hänt. En journalistik som i det långa loppet är en farlig väg att gå. Man kan väl lugnt påstå att man gräver sin egen grav. "Sanningen skall göra oss fria", så sant som det är sagt. Men vad händer om man sätter ett O före sanningen? Vem företräder då sanningen? Det som händer ute i verkligheten, det som så att säga har hänt och skett framför våra ögon, det kan man inte neka till. När klockan är sju då är hon sju och inget annat. Säger man då att hon är sex, då ljuger man. Piteå-Tidningen valde det senare alternativet. Tyvärr!
 
Jag gjorde också ett val; jag har ingen PT i brevlådan idag.
 
Roger Lindqvist 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0