Strands glass

 
Till vänster vid sitt skrivbord sitter Martin Strand, ägare till Strands glass. Den andre mannen är enligt uppgift Egil Johansson, flickan på bilden heter Eva Johansson och blev 1966 utsedd till miss Bahamas.
foto: Hans G. Pettersson.
 
2007 avled fabrikören Martin Strand i Alicancte, Spanien, 84 år gammal. Han var född i Korsträsk, Älvsbyn, son till Hulda och Algot Strand. Familjen flyttade senare till Storfors i Piteå. Redan som 16-åring så började Martin Strand att veva glass på torget i Piteå. Efter att ha varit stamanställd furir vid A8 i Boden, så återgick han efter krigsslutet att sälja glass.1954 byggde han en glassfabrik på Källbogatan i Piteå. Året 1966 invigdes den nya glassfabriken i Öjebyn. Som mest hade Strands glass 11% av den svenska marknaden en produktion på 5,5 miljoner liter och 120 årsanställda.
 
Fabriken i Öjebyn såldes 1972 och verksamheten flyttades till Flen. Martin Strand drev även Mini-restaurant AB i Luleå och Impulsgrillen på Sundsgatan i Piteå. 1947 så ingick han äktenskap med Gudrun Oskarsson från Vindeln. De fick två söner, varav den ena avled vid endast tvåårsålder. Sonen Leif, gick bort 1996.
 
 
foto: Piteå-Tidningen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0