Albert Engström 70 år

 
Albert Engström fyller i morgon sjuttio år.
 
För femtio år sedan var han en ung man som låg i Uppsala och läste latin och grekiska, då Bruno Liljefors upptäckte hans konstnärliga begåvning. Det betydde slutet på hans akademiska studier, men sin kärlek till klassiska språken behöll han. Han har alltid visat en påfallande trofasthet i sina symptier. Två konstnärer, Liljefors och Zorn, omfattade han i sin ungdom med obegränsad beundran och han har livet igenom fortsatt att dyrka dem. Bägge voro de stora realister, liksom han själv.
 
Albert Engström påminner om Zorn; de ha samma häpnadsväckande rika naturbegåvning och samma primitivt hedniska inställning till livet. Men Engströms svenskhet når mycket djupare än Zorns. Den senare var kosmopolit och även i sin daladräkt förblev han en grandsegigneur. Albert Engström är en son av det fattiga och hårda Småland. Han har aldrig glömt den karga poesin i dess natur och lika litet har han förgätit invånarnas enkla seder, med slagsmål och fylla ovanpå veckans långa mödor. Det är just därom en  god del av hans oeuvre både som konstnär och författare handlar.
 
Med tiden flyttade han till kusten och blev rospigg. Havet efterträdde skogen och fiskarena kommo i stället för de småländsks bondgubbarna. Men tillvaron bjöd på samma enkla och hårda grundförutsättningar även här och han blev snart lika förtrogen med denna omgivning som med sin fädernebygd.
 
Albert Engström känner för övrigt hela Sverige med en grundlighet som förefaller gåtfull. En viss inskränkning får man göra för medelklassen som inte tycks ha intresserat honom och som han i stort sett ignorerat. Överklassen karikerar han gärna. Men det övriga folket har han skildrat på ett sätt som är utan motstycke. Det är verkligen ingen skönmålning han gett oss och ändå ha vi bara tacksamt accepterat honom. Få svenska genier ha rönt så litet motstånd som han.
 
Albert Engström har under en lång följd av år påverkat oss mr än någon annan med undantag för Strindberg, vars jämlika han i fråga om språkets visuella styrka. Han har influerat vårt tal, vårt sätt att se, våra föreställningar om oss själva, och icke minst, naturligtvis, vår svenska humor. På hans sjuttioårsdag är det ett ovanligt enigt folk som tackar honom för allt i bild och skrift han gett oss.
 
---------------------------------------------------------------------------------
GÖTEBORGS HANDELS OCH SJÖFARTS TIDNING ¤ Den 11 maj 1939
 
FAKTA-----------------------------------------
 
ALBERT ENGSTRÖM f. 1869-05-12 Bäckefall, Lönneberga församling, Kalmar län d. 1940-11-16 S:t Görans sjukhus. Engström var konstnär och författare.
 
----------------------------------------------------
Roger Lindqvist    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0