Ett möte med Olof Palme

Olof Palme, i Luleå sporthall, under valrörelsen 1979.
Foto: PT
 
Under en middag fick jag den här historien berättad för mig av fd PT-fotografen Hans G. Pettersson. Hasse kom till Piteå-Tidningen 1960. Tidningen hade då inga egna pressfotografer. Men så småningom tillsattes två tjänster, där Nils Ögren och Hans G. Pettersson blev så att säga de första pionjärerna. Nu till historien:
 
Under 1979-års valrörelse kom Olof Palme till sporthallen i Luleå för att hålla tal. Hans G. var utsänd av PT för att bevaka den aktuella kvällen. Men efter de traditionella bilderna av Palme vi talarstolen, hade Hasse en idé om att kunna plåta Olof Palme på annat sätt. Olof Palme, bodde på Scandic Hotell i Luleå. På den här tiden så fanns det inga större hinder att ta kontakt med politiker som Olof Palme.
 
Hasse frågade i hotellets reception, vilket rum han bodde i. När det var avklarat så gick han raka spåret till dörren och knackade på. Det var Palme själv som öppnade dörren och frågade PT:s utsände fotograf vad han ville. - Jo, jag skulle vilja ta lite bilder om det går för sig. - Kom in, sa Palme, går det bra härinne? - Det går bra, sa Hasse och började ta bilderna. Efter en stund så blev Hans G. röksugen och ville ta en paus för att gå ut. - Nää, sa Olof Palme, vi kan väl röka härinne på rummet. Men du får inte ta några bilder när jag röker. - Jag lovar, sa Hasse.
 
Olof Palme, var även nyfiken på Hasses syn på skatter osv. Han blev tillfrågad om vad han tyckte var det viktigaste. - Sjukvård, omsorg och skola, sa Hans G. Pettersson. Vilket Olof Palme tyckte lät klokt.
 
Hur uppfattade du Palme den här gången, frågade jag lite nyfiket. - Han var hur trevlig som helst. Men det jag förundras över så här långt efteråt, är hur lätt det var för mig att bara gå till hans dörr och knacka på. Det skulle ju vara omöjligt i dag. Inga säkerhetsvakter eller poliser så långt ögat kunde nå.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0