HORTLAX /1955

HORTLAX har fått kommunalt CENTRUM
 
Sluträkningen på den nya kommunala förvaltningsbyggnaden i Hortlax beräknas komma att lyda på cirka 400.000 kronor. För de pengarna har kommunen inte bara fått en prydlig byggnad, vars tegelfasad färgmässigt står bra mot den vintriga miljön, utan någonting mycket värdefullare: en centralisering av den administrativa verksamheten under ett och samma tak.
 
Piteå-Tidningens medarbetare har sett sig om lite i nybygget, som ligger centralt till hitom uppfartsvägen till sockenkyrkan. Ännu är allt inte färdigt det fattas bl a en hel del ifråga om möblering och konstnärlig utsmyckning - men man får i alla fall en mycket god föreställning om hur det hela kommer att te sig i februari, då det drar ihop sig till officiell invigning av länets hövding, om det blir som man tänkt sig.
 
Även om exteriören inte skäms för sig på något sätt har man inte lagt ned en massa pengar på den utvändiga utsmyckningen. Men innanför tegelväggarna har arkitekter och byggherrar på ett smakfullt och praktiskt sätt lyckats utnyttja de sammanlagt 750 kvadratmeter stora ytor man haft till sitt förfogande.
 
 
Så här ter sig Hortlax´ nya kommunala centrum ut från vägen.
 
    - Det var trivsamt och bra i det gamla kontoret, tyckte vi, men naturligtvis kan förhållandena där inte jämföras med vad som nu står oss till buds, menar också kommunalveteranen Oscar Lindgren.
Byggnaden är uppförd i tre plan. I mittenplanet finns ett rymligt kommunalkontor och innanför det dels tjänsterum för kommunalkamreren och dels sammanträdesrum för styrelser och nämnder. I samma plan disponerar socialbyrån två rum och vidare finns lokaler för polisen, sjukkassan, sjukkassans föreståndare, lunchrum och toaletter. En trevligt utformad trappa leder upp till en rymlig foajé i övre planet. Där bidrar aramatur i gammeldags stil, fönster över hela ena väggen och en vägg relief av konstnär Jean Carlbrand till det goda helhetsintrycket. Småningom skall en vägg beklädas med glasmosaik och möbleringen blir av allra modernaste typ, vilket bl a innebär småbord av bara 40 (!) centimeters höjd.
 
 
Interiör från kommunalkontoret. Damen vid skrivmaskinen heter Marianne Jonsson och är verksam som kontorsbiträde.
 
I FN-STIL
Sessionssalen i övre planet är en skapelse i blått och gråvitt. Från ett vackert blåfärgat tak sprider en massa smålampor ett behagligt sken och över entrédörren finns plats för ännu en Carlbrand-relief, som i sex avsnitt skall symbolisera livet i kommunen. I fråga om disposition går man ifrån den hävdvunna med presidiet vid ena väggen och sittplatserna "enkelriktade". I stället arrangeras sittplatserna på tre sidor om presidiet ungefär som man sett på bilder från FN:s generalförsamling. Utan några jämförelser i övrigt...
 
I övre planet återfinner man också folkskoleexpeditionen och rum för överläraren, arbetsledarens tjänsterum och byggnadskontoret. Källarplanet erbjuder goda utrymmen och här har bl a taxeringsnämnden sitt rum. Även arkiven har som sed är att "gå under jorden".
 
GARDIN-NYTT
Sista skriket i modeväg bjuder inte bara att man skall ha bord i knähöjd. Det innebär också ett nytt sätt för gardinernas placering. Och eftersom modets krav anammats i Hortlax nya förvaltningsbyggnad så hittar man gardinerna bredvid fönstren istället för framför dem.
 
 
Bilden med kommunalkamrer Thorbjörn Markling illustrerar på ett talande sätt det moderna systemet med gardinernas placering vid sidan om fönstret.
 
 
Socialassistent Martin Sandlund i sitt nya tjänsterum.
 
 
Skolexpeditionen har fått rymliga lokaler i nybygget. På bilden skymtar överlärare Paul Johansson inne på sitt tjänsterum.
 
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 13 december 1955
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0