Ernst väntar "påskinvasion" /1976

Ernst Nilsson, kyrkorådets ordförande, har haft ett par lugna decennier på kyrkbacken. Men nu väntar han en "påskinvasion".
 
Port efter port slås upp. Gardiner skuffas åt sidan. Farstutrappan sops ren. Mitt i stughavet står Ernst Nilsson, kyrkorådets ordförande i Hortlax, och njuter:
    - Det blir fullt i kyrkstugorna under påskhelgen. Så har det minsann inte alltid varit...
 
Några år efter invigningen (1917) av den vackra kyrkan, kunde man höra de första hammarslagen på sydsluttningen nedanför helgedomen. Kyrkstaden började ta form och omkring mitten av 20-talet var stugorna definitivt färdiga.  I dag finns nio stugor utspridda på den trädbevuxna sluttningen; en del med tre rum, andra med fyra. Varje stuga har så att säga tre eller fyra ägare.
 
¤ Sveriges yngsta
    - Det här är Sveriges yngsta kyrkstad, berättar Ernst Nilsson när vi gör en liten rundvandring bland de rödmålade stugorna. I samband med kyrkrenoveringen 1972 fick alla stugor en utvändig ansiktslyftning. Fasaderna gavs nytt lyster, vissa hus fick bro. Kalaset betalades av AMS, dvs Arbetsmarknadsstyrelsen.
 
¤ Renässans
Uppfräschningen utgjorde också startskottet till en flitigare användning av kyrkstugorna. Kalla det gärna en renässans.
Ernst Nilsson igen:
    - Under 50- och 60-talen var det sämre ställt med besöken. Därför är det glädjande att vi nu kan notera ett ökat intresse. Inte minst ungdomarna söker sig till kyrkstugorna. Och då gärna i samband med påskfirandet.
 
¤ Nya stugor
Just den ungdomliga offensiven kan på sikt innebära att kyrkstaden i Hortlax växer. Det är nämligen ingen hemlighet att folk hört av sig, om en stugplats. Öster om kyrkan finns ett markområde som rymmer tio stugor. Här kan nya hammarslag eka inom en icke alltför avlägsen framtid.
 
¤ Plåttak
Men innan dess skall nuvarande stugbestånd återigen bli föremål för en uppsnyggning. Taken, som i dag är klädda med eternitplattor, kommer att skyddas av plåt - gråsvart plåt.
Varför då inte tegel?
    - Takkonstruktionen är för svag, svarar Ernst Nilsson. Och eftersom Malmgården (den byggnad som ligger strax intill) även har plåttak i samma färg fick vi klartecken.
 
Den nya takbeklädnanden får ägarna själva stå för. Och det åvilar dessutom ägarna att ha klarat av takbytet före 1984.
 
---------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 8 april 1982 - foto Nils Ögren

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0