Min egen BRÅ-rapport

Sedan 1968 har jag samlat på tidningsurklipp. Det började med mordet på Robert F. Kennedy, onsdagen den 5 juni 1968. Han avled dagen därpå. Sedan dess har det fortsatt. När man läser och studerar gamla tidningslägg, som jag också har ägnat mig åt, så finns det många intressanta go´bitar. En högtidsstund för mig som älskar historia. I mina egna samlingar hittar jag för varje besök ytterligare saker som verkar nytt igen. I tidningsrummet vid Framnäs Folkhögskola i Öjebyn, har jag suttit i många timmar. Där har jag lusläst om allt som handlar om hembygden men även om själa riket.
 
Det som slår mig, är att det i de gamla årgångarna aldrig finns ett enda ord om gruppvåldtäkter. Inte heller om hedersmord. Inte heller om skjutningar på öppen gata. Men ju längre fram i läggen jag kommer så tenderar det att bli svarta rubriker om överfall, systematiska avrättningar, kravaller, överfall och stenkastning mot blåljuspersonal, bilbränder, 8-åringar som hotar sina klasskamrater med kniv och hot om våldtäkter, radikala islamister. Ja, jag hittar även våld mot djur, då speciellt hundar, getter och får.
 
Ett alldeles nytt fenomen i landet är de sk. "balkongflickorna". Det är män som av någon anledning kastar sina äkta hälfter över balkongräcket från sina lägenheter. Sedan ringer man och påstår att hustrun "ramlat". Men det visar sig ganska fort att "kära hustrun" fått hjälp på vägen ner mot marken.
 
Häromsistens så var det ett fall från 6:e våningen. Offret överlevde mirakulöst men skadades svårt. Alla tänder slogs ut, med mera. En annan kvinna fick livslånga men. Några av offren avled omedelbart.
 
Det här är ingen vetenskaplig undersökning. Men det är en indikation om att något har hänt i vårt en gång så trygga folkhem. Det är ändå så pass graverande att man måste reagera. Det sticker ut med andra ord, alltför mycket och är ständigt återkommande, så man kan inte avfärda det rakt upp och ner.
 
Om någon tvivlar, så går det alldeles utmärkt att själv bilda sig en egen uppfattning, genom att läsa Aftonbladet, Expressen, DN, Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen, Norrbottens-Allehanda, Skellefteåbladet, Norra-Västerbotten (numera Norran) m. fl. Alla dessa uppräknade tidningar har jag läst och studerat genom åren. Jag var 11 då det började, i dag är jag 61. Har man inte tidningarna i sin ägo ( vem har det?) så går det utmärkt att besöka Kungliga Biblioteket i Stockholm. Där finns alla samtliga tidningsårgångar i landet.
 
PS! Ett gott råd: ta gärna med en kaffetermos och en go´kaka, det underlättar. Och hav tålamod!
 
 
Roger Lindqvist

Kommentarer
Postat av: Eva

Men snälla Roger du överreagerar , nu är du negativ kanske du har en eller flera dåliga dagar ja till ock med dåliga månader , du måste söka vård för dina mörka känslor !Så tänker och tycker nog en del människor om det du skriver!? Har själv mött de som ha som slogan Vi måste möta allt med kärlek och åter kärlek MEN utan sanning!! JAA det har blivit en KÄR LEK ! NEJ Du är alldeles frisk Roger och omtänksam som ser vad som sker !

2018-11-11 @ 23:10:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0