Författaren Birgitta Thunqvist /2000

 
Författaren och socialarbetaren Birgitta Thunqvist, Norrköping, har efter en tids sjukdom avlidit. Hon blev 75 år.
 
Närmast sörjande är make och barn med familjer.
Hon var född Lundmark i Finnträsk, någon mil från Jävrebyn och växte upp i Grundvik, Hortlax.
 
Som 13-åring fick hon arbete som piga i Hortlax och Piteå för att senare flytta till arbete i Stockholm. Därefter studerade hon i Göteborg.
 
I många år ägnade Birgitta Thunqvist sig åt socialt arbete, bland annat som kurator. Hon hade länge skrivandet som hobby, och debuterade 1979 med boken "Min barnatro blev mitt gissel".
 
I slutet av 1990-talet gav Birgitta Thunqvist ut en triologi böcker "Jorden hon älskade", "Piga utan betyg" och "Ljuset kommer" baserade på hennes mors och hennes eget liv.
 
Nyligen kom hon ut med "Julias kvinnor" som bygger på människoöden vilka Birgitta Thunqvist hört berättas om eller mött genom sitt mångåriga sociala arbete. Berättelser som placerats i Norrbotten, och där delar av handlingen förlagst till Pitebygden.
 
Thunqvist hade genom åren långa tider av sjukdom. I sin ungdom drabbades hon av tuberkulos och fick sedan reumatisk värk för att 1994 drabbas av cancer, vilken kom att ända hennes liv.
 
---------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ December 2000.
 
 
Birgitta Thunqvist, som var född 1925, var en barndomsvän till min mamma, Maj-Gerd. Jag minns att när jag kom hem från biblioteket med Birgittas första bok "Min barnatro blev mitt gissel", så läste min mor boken från pärm till pärm. Hon kände nämligen igen beskrivningarna om både platser som de män och kvinnor som beskrevs i boken.
 
Roger 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0