Hortlaxvägen

 
Under juni och juli den här sommaren, så förbättrade man Hortlaxvägen. Fram till och med 1966-67 så var vägen en grusad väg. På bilderna så ser den exakt ut som den gjorde då.
 
 
Här ser vi vägen vid Övremarken. Till höger om vägen fanns på min tid ett rött mjölkbord, där bönderna ställde sina mjölkkrus. När mjölkbilen kom så lastade man på dem fvb till mejeriet i Piteå.
 
 
Till höger om vägen, där den röda bodan står, fanns mina farföräldrars hus. I det vita huset t.v. bodde Gösta Marklund med sin familj. Han hade en liten butik på tomten där han hade sin firma: "Marklunds Ram & List". Gösta Marklund, var även en privat körlärare.
 
 
På den här platsen stod man och väntade på bussen, när man t. ex skulle in till Piteå. På andra sidan av vägen står ett rött hus. I det huset bodde Bertil och Kerstin Johansson. Sally, Bertils syster, bodde där också. På tomten fanns en stuga, där bodde mina morföräldrar under några år. I samma stuga, bodde jag de första månaderna i livet med mina föräldrar. Min far höll på att renovera det hus som han och min mor hade köpt.
 
 
Exakt här, bodde min farmor och farfar med sina tio barn. Huset är borta sedan 1980. Det nya huset byggdes efter rivningen.
 
 
Innimarksvägen i Övremarken. I tegelhuset bodde Herbert Berglund med sin fru Anna-Greta. Det byggdes nångång i början (1973?) eller mitten av 70-talet. På samma väg bodde under min barndom, Åke och Tyra Nilsson med barnen Johnny och Siv. Här bodde även Gustav och Ida Berglund, samt sonen Hjalmar. Föräldrar till Herbert. Tredje brodern hette Henning, han blev så småningom kyrkoherde i Piteå stadskyrka. Efter samma väg bodde Tore och Nanna Öhlund med sonen Kurt. Pappas bror Erik Lindkvist och hustrun Essy, hade sitt hus efter vägen. De hade barnen Gösta, Tage och Rigmor. Även pappas syster Elsa Lundmark f. Lindkvist bodde med sin man Ivan och barnen Britta, Roland och Karin på samma gata. Valle och Kerstin Nilsson med barn hade sitt hus efter gatan. Axel och Dagny Fahlman, bodde här också. Så även Märta och Manfred Lundholm, med barnen Birgitta och Kjell. Emmy Holmbom, bodde i ett vitt hus granne med familjen Lundholm. Emmys barn: Alfons, Ulf och Kjell. Det kan ev. finnas mer barn, men minnet sviker mig på den punkten. Här bodde också Stig och Inga-Maj Fahlman, med sonen Peder. Stig, var son till Axel och Dagny Fahlman. Det bodde även två familjer med efternamnet Berg. I det sista huset på den här vägen bodde Eskil Johansson. Han var ensamstående. Bonden Viktor Nilsson, bror till Valfrid "Valle" hade sitt jordbruk här. Viktor var också ensamstående. Det var han som hade så många katter. Som mest ca 20 stycken. Men Vicke var snäll. Han lät oss barn följa med när det var slåtter på ängarna. Vi åkte med på hölassen. Inte att förglömma, det första huset när man kom in på den här vägen till höger, där bodde familjen Gustav och Ida Berg. På samma gata bodde även paret Arvid och Dagny Öberg.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0