Snöröjningen i Piteå över anslagsramen /1971

Väghållarna kan känna sig nöjda när verksamheten för 1970 nu ska summeras och sammanställas. Kung Bore som rasade vilt under vårvintern med rikliga nederbördsmängder har hållit sig ovanligt lugn under den här förvintern. Snösvängen har inte setts i farten så ofta vilket betyder att Piteå kommun och vägverket "sparat in" ganska stora summor under förvintern. Piteå kommun räknar med 100.000 kronor och vägverket drygt 70.000. Trots "överskottet" på 100.000 har anslagsramen för snöröjnings-kostnaderna sprängts.
 
Snöröjning av gator och vägar kostar stora belopp. Varje utryckning kostar 1.000-tals kronor och tack vare den milda förvintern med små nederbördsmängder har både kommunen som vägverket "sparat in" stora belopp.
 
Väghållarna har alltså "sparat in" ganska stora belopp under förvintern 1970. Kommunens gator och vägar har exempelvis plogats sju gånger mot ett 25-tal gånger ett normalår. Trots den goda förvintern med en besparing på 100.000 kronor så kommer inte kostnaderna för snöröjningen totalt sett att bli lägre under fjolåret än ett annat år. Året började "stormigt" och vårvintern var lång. Ända in i maj månad var snöplogarna ute på gator och vägar.
    - Dagarna efter trettondagen var snösvängen igång dygnet runt, säger verkmästare Rolf Berglund vid gatukontoret.
 
MÅNGA NYA VÄGAR
Piteå kommun övertog vid årsskiftet i fjol fyra stora vägar av Vägverket. Det var Skuthamns- Rågrinds- Pitholms samt Älvvägen. Dessutom har en rad nya gator tillkommit att hålla rena från snö.
    - Sammanslaget betyder att anslagsramen sprängs. Variatinerna blir stora när det gäller snöröjnings-kostnaderna allt beror på vädrets makter, säger verkmästare Rolf Berglund. Drätselkamrer Allan Mattsson omtalar att man anslog 280.000 kronor i 1970-års budget för snöröjningen. Men anslaget har överskridits och den totala kostnaden uppgår till 650.000 kronor.
 
ENTREPRENAD
Snöröjningen av kommunens gator och vägar sköts av entreprenadföretag bl a Lastbilscentralen. Men kommunen äger några snöröjningsfordon som sätts in i centrum.
    - Där har vi de kostbaraste och mest tidskrävande områden, konstaterar Berglund. Det är trångt och vi måste köra bort all snö. Enbart plogningen kostar kommunen cirka 160.000 per år.
 
32 MIL VÄGAR
Vägverkets arbetsområde i Piteå som i stort sett omfattar Piteå kommun har också sparat pengar i höst. Ingenjör Helmer Jansson uppskattar summan till 70.100 kronor. Totalt anslog man 159.000 kronor för snöröjningen för år 1970.
    - Slår man ut det på hela året så innebär det ingen större skillnad i jämförelse med tidigare år. Snöröjningen under årets första månader blev mycket kostsam. Under flera dygn hade vi fullt pådrag för att hålla de 325 km vägar som vi har, rena från snö, konstaterar ingenjör Jansson.
 
Den milda vintern som vi hittills har upplevt har mottagits av stora famnen av väghållarna. Nu hoppas man att den milda vintern med ringa nederbörd ska fortsätta. Det betyder många inbesparade slantar...
----------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ tisdagen den 5 januari 1971
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0