Konditor Hugo Ekberg 50 år /1939

 
Halvsekeljubilaren är född i Piteå. I tämligen unga år, närmare bestämt vid 13-årsålder, gav han sig i yrket i våld i och med att han kom i lära hos konditor Torstensson, vars rörelse då var förlagd till samma fastighet som nuvarande Westerlunds modeaffär. När herr Torstensson kort därefter överflyttade sin verksamhet till Söderhamn följde Ekberg med och fullbordade sin utbildning hos samma mästare. Åren 1905-1906 var han emellertid återbördad till Norrbotten och konditionerade då i Luleå hos Siewertz, men efter detta gästspel i residensstaden gav han sig åter iväg till sydligare breddgrader och praktiserade i yrket såväl i Upsala som Enköping.
 
Efter några år blev han dock definitivt fast i hemstaden genom anställning vid dåvarande Berglunds konditori. I hela 12 år var han knuten till detta företag till dess han år 1923 startade egen rörelse i Strandbergska fastigheten vid Storgatan i Piteå. Tre år senare härjades detta kvarter av den förödande branden, som en vacker lördagskväll i slutet av maj lade bland annat Ekbergs konditori i aska, icke skonande det väldiga lagret Morsdagstårtor, som skulle distribueras följande dag.
 
Ur askan reste sig emellertid Ekbergs konditori som en fågel Fenix, fast nu i Lundströmska fastigheten i angränsande kvarter där lokalerna alltjämt äro belägna. Som den skicklige yrkesman Ekberg är har hans konditorirörelse erövrat en säker position i dagens Piteå.
 
Innan hantverksorganisationen på platsen har Ekberg varit aktivt verksam under många år och fungerar sedan två perioder som föreningens sekreterare. Likaså har han under många år varit knuten till ordensväsendet och tillhör sålunda såväl Odd Fellow-orden som Tempelriddarna. Även inom sångarförbundet har han varit och är allt fortfarande en intresserad kraft. Därtill har han den för de genuina piteborna specifika skärgårdshobbyn och kvistar på lediga stunder sommartid ut till sommarvillan och skärgårdslivet.
 
Som människa och person intar jubilaren en aktad ställning och kring sig kan han räkna en synnerligen talrik vänkrets, som helt säkert kommer att låta halvsekeldagen ge uttryck för den uppskattning jubilaren åtnjuter från alla håll.
 
--------------------------------------------------
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Måndagen den 20 mars 1939
 
Ekbergs konditori övertogs 1957 av mågen Henrik Lidman. Ekbergs konditori finns fortfarande kvar på Storgatan (Gågatan) i Piteå.
 
Hugo Ekberg (1889-1972)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0