Sjöfarten på Piteå inledd /1970

Sjökapten Uwe Wolter har fört Lappland ända sedan hon byggdes för fem år sedan. Här är han tillsammans med sin 6-årige son Frank på Lapplands däck.  bakgrunden ses m/s Västanvik som lossar cement i Piteå.
 
Natten mot fredagen kom det första fartygen för säsongen till Piteå. Det var Lappland och Västanvik. Lappland var även det sista fartyget som lämnade Piteå i januari i år. Sjöfarten på Piteå öppnades i år en dag tidigare än i fjol. Första båten som anlöpte Piteå senaste år var Astarte. Hon kom den 16 maj. Jämfört med 1968 är sjöfarten två veckor försenad. I fem dygn har Lappland varit på resa från den lilla holländska hamnstaden Delfzjil. 
 
Isen satte inga hinder i vägen för fartygen förrän de passerat Kvarken. När de kommit ett stycke uppför Bottenviken tvingades Lappland och Västanvik vänta på ett tredje fartyg. Isbrytare låg i närheten men de ville assistera alla tre fartygen samtidigt. Femton timmar gick innan det var klart för assistans till Piteå.
 
I Piteå lastar Lappland pappersrullar för Bremen och Antwerpen. Fartyget kommer att angöra Piteå var 14:e dag under sommaren och så långt in på hösten som möjligt.
 
--------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Våren 1970

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0