En berättelse med många bilder, från sommaren 1968

Hemma på tomten, jag och min cykel, sommaren 1968.
 
 Mitt föräldrahem, på ett flygfoto som togs samma sommar. Vi hade en affär på mycket nära håll. Det är det vita huset som syns i bakgrunden.
 
Och som ser ut så här rakt framifrån. Det var Stenbergs speceriaffär, här bodde även en av mina tjejkompisar som hette Karin. Hon hade två bröder, Tord och Nils-Erik, Nisse och Ingrid hette föräldrarna. Det fanns ytterligare en familjemedlem, hunden Björn. Det var på den där trappan som vi brukade sitta och käka glass och dricka Merry på somrarna. Varje skyltsöndag, så gick vi och kikade in i deras skyltfönster. En härlig tid. En gång så gav mig Björn ett bett, det var mindre härligt.
 
På samma gata bodde Viktor och Jenny Jonsson. Dottern Gunvor bodde också hemma med sina föräldrar. Det fanns även en bror som hette Folke vill jag minnas, kanhända att det fanns en dotter också, men det låter jag vara osagt. Viktor dog 1977 Jenny 1984. 2012 så gick även Gunvor ur tiden. Hon var född 1930. När man brukade följa till fabror Viktor och tant Jenny, så gjorde jag stora ögon när jag såg ett stort gevär hänga på en vägg i köket. Viktor brukade skjuta sig en hare ibland. Då hängde han upp den ute på bron med ris instoppad i harens kropp.
 
Alldeles bredvid oss i det vita huset, bodde familjen Engman. Pappa Sixten och mamma Anna. Det fanns tre söner i familjen, Lennart, som blev gift med min kusin Britta, Kurt, som blev en duktigt idrottsman och lillebrorsan Torgny. Man kan skymta mitt föräldrahem till höger i bild. Uppe till vänster ser man även Stenbergs affären.
 
Lite längre ner på min "mammas gata" bodde Westerbergs. Föräldarna hette Gottfrid och Linnéa, barnen Doris, Leif, Lisbeth och Helena. De två äldsta Doris och Leif var redan utflugna när jag började springa och cykla på den här gatan. Lisbeth och Helena minns jag bäst. Jag minns att Lisbeth åkte till USA och blev borta i ca 40 år. I dag så bor våran äldsta son, bonden Andreas med sin sambo och tre barn i samma fastighet. När Ante var liten så var han dagbarn i samma hus. Då hette ägarna Torbjörn och Lotta.
 
Bredvid hortlaxvägen så bodde farmor och farfar. På den övre våningen bodde mina morföräldrar. Sommaren 1968 hade farmor Hanna flyttat till ett äldreboende, eller ålderdomshemmet som man sa, det fanns uppe i centrala byn. Kvar i huset fanns min farbror Åke och min morfar Sanfrid. Åke flyttade 1970 till Degeränget och morfar flyttade till ett stort gult hus som kallades för pensionärshemmet. 1970 så såldes min fars föräldrahem till makarna Birgitta och Sture Eriksson. 1980 så revs fastigheten, men då hade familjen Eriksson sålt huset dessförinnan. I den röra uthuslängarn brukade farbror Åke bo om somrarna. På 30-talet så fanns det även en liten kiosk på tomten. Farfar ville dryga ut inkomsten detta pga att han blev sjukpensionär 1936 pga en reumatisk sjukdom. I familjen Lindqvist fanns tio barn så det gällde att vända på slantarna. Det var sju pojkar och tre flickor. Alla är borta idag. Åke var den som avled sist i familjen.
 
Ett stenkast från mitt föräldrahem, bodde en av mina bästa kompisar, Per. I familjen fanns även mamma Margaretha och pappa Ingvar. Eskil hette Pers äldre brorsa. Per och hans båda föräldrar är idag avlidna. Om somrarna lekte vi skogen med alla våra andra kompisar. Vi spelade fotboll och vi badade. Icke att förglömma all de isglassar vi köpte hos farbror Nisse och tant Ingrid i deras affär. Jo, det var så sant; min favoritdryck hette Merry.
 
 Året 1968 såg både jag och mina kompisar på High Chapparal. En kanonserie. Även min morfar var helfrälst i pangandet.
 
På Innimarksvägen bodde min faster Elsa och hennes man Ivan och deras barn Britta, Roland och Karin. Mina tre kusiner var äldre än mig. Min syrra Gerd och Karin umgicks väldigt mycket. Ivan och Elsas hus är det som ses närmast i bild. I det andra huset bodde Stig och Ingamaj Fahlman med sonen Peder.
 
Tvärs över vägen från mina farföräldrars hus, bodde familjen Gösta Marklund. Hustrun hette Rut och barnen Anna-Lena, Sven-Erik (Svenne) och Eva-Maj. I den lilla vita boden hade Gösta sin ram & list-verkstad.
 
Samma sommar i juli 1968, tog syrrans kille Henning den här bilden av Storgatan eller Gågatan som fanns i Piteå. För övrigt landets allra första bilfria gata. Premiären var i augusti 1961.
 
 
 
Grannar med farmor och farfar bodde Gustav och Ida Berg. Farfar Amandus och Gustav jobbade på Munksundssågen tillsammans i många år. Detta innan min farfar blev sjukpensionär. I det bruna huset i bakgrunden bodde Erik och Maja Henriksson med sina två barn, Roland och Astrid. Gerd och Astrid gick i samma klass, och umgick även på fritiden. Roland gick bort för ett tag sedan. Föräldrarna är också borta.
 
 I grannskapet bodde också Gustav och Ida Berglund. De hade tre söner: Hjalmar, Herbert och Henning. Bröderna Berglund brukade umgås med bröderna Lindqvist, dvs min far och hans bröder. Herbert och min far jobbade tillsammans på Wallboarden i Piteå. Henning blev kyrkoherde i Piteå stadsförsamling. Herbert var den som levde längst. 
 
 På Innimarksvägen i Övremarken bodde Emil och Malin Lundgren med dottern Lilian. Jag vill minnas att farbror Emil hade en ljusblå Opel kadett. Kanhända att det var Lilians?
 
 Vid hortlaxvägen bodde Tord och Anette Berg med sina barn. Dessförinnan hade Ivar och Meerit Öberg bott där med sina två barn, Jan och Maria. Uppe på bodde Klas och Agnes Wiklund. Jag tror att paret Wiklund var fosterföräldrar till Meerit som hade sina rötter i Finland. Det var här hemma hos Jan som jag spg en Volkswagen cabriolet för första gången. Det var Meeris bror Pentti som ägde det. Jag tror den var röd till färgen.
 
 Här bodde Bertil och Kerstin Johansson. Sally, Bertils syster, bodde i ett rum på vinden. I den röda uthuslängar hade mina morföräldrar, Sanfrid och Beda Lundgren hyrt in sig. Det var här i sanna länga som jag tillbringade mina första månader på jorden. Medan min far höll på med renoveringen av sitt och mors nyinköpta hus, så "landade" vi i sommarstugan en tid. Det fanns stora skeppsråttor minns jag. Min morfar hade en gång haft ihjäl en stor bjässe som låg på marken när jag kom på besök. Usch. Efter en tid i stugan så gick morfra och mormors flyttlass över till andra sidan av vägen. 1962 bosatte de sig i samma hus som min farmor och farfar. Den 8 oktober 1964 avled min mormor, 69 år gammal. Min farfar gick bort den 20 januari 1965 i en ålder av 78 år.
 
 På Skatanvägen bodde Birger och Gun Marklund. Min far och Birger gjorde lumpen tillsammans under en mörk period av vår historia. Båda låg inkallade vid flottan. Birger och Gun är idag borta.
 
 När man åkte vägen upp till byn, så åkte man förbi det här huset där Olga Lindqvist bodde. Hennes man Gösta gick bort rätt så tidigt. Trots efternamnet så är vi mig veterligen inte släkt med varandra. Olga hade en svart VW som brukade stå parkerad i det lilla vita garaget med röda dörrar. Olga var född Lundberg och släkt med kyrkoherde Curt Carlssons maka Signe Lundberg från Blåsmark. 
 
 I detta gula hus bodde Hilding Öhlund med maka som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Hilding Öhlund var bror till Elisabeths farfar Linus Öhlund med rötterna i Arvidsträsk. På tomten stod en avställd gammal bil som vi barn brukade leka i. Hilding var far till Thore som i sin tur var far till en av mina kompisar som hette Kurt. 
 
Gågatan i Piteå sommaren 1968. Bilden togs av PT-fotografen Hans G Pettersson.
 
 
 
Här bodde bonden Viktor Nilsson med sina 20 katter. I "fuset" hade han sina kossor. Vi barn var alltid lika välkomna då vi hälsade på. Vi hjälpte till med slåttern och vi fick åka på de hölass som "Vicke" drog hem med hjälp av John Erikssons häst. I det röda huset som skymtar till vänster, bodde min pappas äldre bror Erik Lindkvist med makan Essy. I familjen fanns barnen Gösta, Tage och Rigmor. Faster Essy bakade det godaste fikabröd som överhuvudtaget någonsin gjorts. Jag har många fina minnen från Erik och Essy.
 
 Det fanns många lekkompisar i min absoluta närhet. En av dem hette Torgny Nyström och bodde med sin pappa Ragnar och mamma Anna och lillebror Torbjörn i huset som ses på bilden. Nåt år innan Toggan kom så bodde här familhen Risberg. Signar och Astrid med de två döttrarna Agnetha och Elisabeth. Fina kompisar. Det var med andra ord en ljuvlig tid.
 
 
Tommy Blom, i Bildjournalen året 1968.
 
 Sven-Ingvars plattor gick varma i syrrans grammofon.
 
 På Innimarksvägen bodde Thore och Nanna Öhlund med sonen Kurt.
 
 
Modiga Mindre Män (MMM) var ett av mina favoritprogram det här året.
 
 
 
Bildjournalen var ett måste för min syster Gerd.
 
 
 
Året 1968 var Börje Hardal doktor vid Läkarstationen i Hortlax. Hardal var släkt med statsrådet Alva Myrdal som kom på besök 1967.
 
 Familjen Fritz Berg på Innimarksvägen.
 
 
Gågatan, 1968.
 
Den 5 juni 1968 utsattes Robert Kennedy för ett attentat. Dagen därpå, den 6 juni, avled han, endast 42 år gammal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adolf och Dagmar Lindström, Tingsholmen.
 
Axel och Dagny Fahlman, Innimarksvägen, Övremarken, 1968.
 
 
THE END
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0