Tommy Blom lämnar Tages /1968

Tages - innan Tommy hoppade av.
 
Det har hänt en hel del med Tages i år. Den populära gruppen har femårsjubilerat. Den har gjort och ska ytterligare göra framstötar på den internationella popmarknaden, och den har nyligen ändrat besättning.
 
Låt oss börja med ändringen. Sångaren Tommy Blom, 21, har tröttnat på popmusikantlivet. Redan ifjol sa han ifrån, att han hade fått nog av det. Men då lät han övertala sig att stanna kvar tills vidare. I juli i år sa han opp sig, och den 31 augusti lämnade han gruppen definitivt.
 
Detta har naturligtvis fört med sig bekymmer för de fyra kvarvarande Tagarna. De har sökt en efterträdare till Tommy, och de har diskuterat möjligheten att fortsätta ensamma som kvartett. Men än så länge har man inte kommit fram till det slutliga beslutet. Någon ersättare har inte skakats fram.
 
I augusti skulle gruppen ha varit i England och gjort PR för sin första engelska single, "Halcyon Days". Men på grund av Tommys avhopp har man måst uupskjuta resan. Den görs nu i september i stället.
 
Till England, ja. Minns ni, hur det  var, när Tagarna reste dit 1966? Då vägrades de arbetstillstånd och satt fast på båten i hamn en hel vecka. Detta därför att England och Sverige tvistade om hur många popband, som skulle få gästa respektive land samtidigt. Men 1967 togs Tages emot av engländarna med öppna armar, och då gjorde de en lyckad 4-veckors-turné i öriket.
 
Sen dess har gruppen hunnit med flera utlandsresor. I våras avverkade de en lång turné genom Danmark, Holland, Belgien och Tyskland. "Sleep Little Girl" var namnet på Tages allra första skiva. Den kom ut 1963, gick inte hem hos recensenerna men såldes i gengäld mycket bra över skividiskarna. "Sleep Little Girl" hade Platinaetikett. Men alltsedan årsskiftet 1966-67 spelar Tagarna (liksom bl a Beatles och Hollies) in sina nummer på Parlaphone.
 
Göran (Bertil) Lagerberg, sångare och basare, anses vara bandets största musikaliska begåvning. Han snickrar ihop låtar, antingen själv eller tillsammans med skivproducenten Anders "Henkan" Henriksson. Om Göran kan vi meddela, att han fyller 21 år den 20 september.
 
Vet ni att bandet är uppkallat efter kompgitarristen och elpianisten Danne Larsson? Han är döpt till Dan Tage Larsson, och det är hans andra förnamn som bandet har gjort till sitt. (Per) Anders Töpel fortsätter att sköta gruppens sologitarr med den äran. Lars (Viktor Emanuel) Svensson från Järvsö (hans storasyster heter Lill-Babs) dunkar trummorna. Lasse kom in i gänget i fjol och efterträdde då Tommy Tausis, som i juli 1966 hade avlöst populäre Freddie Skantze.
 
Tages har alltså varit med om avhopp och personbyten tidigare. Och överlevt. Naturligtvis gör bandet det nu också. Det har ju grundmurad popularitet.
 
-----------------------------------------
Hemmets Veckotidning ¤ Den 9 september 1968

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0