Förlåt mig, men jag måste avslöja en sak...

 
Under 70-talet så fanns det många dansband här i landet. Många blev rikskända medan andra drömde om det. På Bert Karlssons skivbolag Mariann, fanns under olika tidsperioder, Jigs, Schytts, Vikingarna, Five Teddys, Wizex, Dannys, Date, Curt Haagers, Fernandoz, Mats Bergmans m fl.
 
I början av sin framgångsrika karriär, så skulle han lansera ett lokalt band från Skara-trakten. Han hyrde en studio med tekniker för en inspelning. Men det blev inte alls som Bert hade tänkt sig. Eller som han själv sa: "Det lät förjävligt". Till råga på allt så kostade hyran av studion massor med pengar. Bert ville att det hela skulle löpa mer rationellt.
 
Då kom idén om att låta duktiga studiomusiker spela istället. Sångaren i respektive band sjöng förstås till bakgrunderna, medan de andra medlemmarna inte fick vara med. Ja, det hände väl ibland att en och annan duktig saxofonist från bandet tilläts att vara med. Detta har Bert själv berättat i en bok som kom för många år sedan. Han har även avslöjat detta i en rad intervjuer.
 
Nu säger jag inte att alla i Mariann-stallet hade studiomusiker på sina plattor, men det fanns i alla fall några. Jigs och Schytts hade färdiginspelade bakgrunder, gjorda av eliten av svenska studiomusiker. T ex Kjell Öhman och hans orkester. Det hände även att Sven-Ingvars använde sig av proffsmusiker på sina skivor. Trummisen Douglas Westlund finns med på många spår. Så även gitarristerna Hasse Rosén och Janne Schaffer. ABBA-trummisarna Roger Palm och Per Lindvall är också flitigt representerade i studio-sammanhang. Så även Anders Dahls stråkar, som finns eller fanns på många skivkonvolut.
 
När jag berättade detta i en fb-grupp en gång, så var det en person som ilsknade till. Han trodde mig inte. Jag hänvisade då till Bert som öppet har sagt hur det gick till. Det tog en lång stund innan den här personen lugnade ner sig. Flamingokvintetten är ett av de band som brukade spelade själva. Det finns flera, även Streaplers.
 
Jag vill på intet sätt förringa alla dessa dansmusikers kunnande. Men tid är pengar i dessa sammanhang. Det var så illa tvunget att gå efter löpande-band-principen.
 
Roger
 

Kommentarer
Postat av: Björn

Det var väl särskilt vanligt under de tidiga Mariann-åren. Jag tror nog att det blev mer av bandens egna spelande på de senare skivorna. Men man har ju hört samma bakgrund användas på flera inspelningar - bara sångaren som skiftat - Tarzan eller Jota. Jag har också för mig att Bert berättade att han låtit bekosta en inspelning av "Vår enda sommar" för bandet Giggis (kanske var det Kjell Öhman med orkester som spelade på inspelningen), men Einar Svensson från Cool Candys höll sig framme och använde samma bakgrund till Sven-Eric Gissbols röst och så fick Cool Candys en stor hit. Jag vet ju inte om det stämmer, har aldrig hört Giggis inspelning (som också gavs ut av Anette records). Vad gäller Sven-Ingvars så har de oftast varit väldigt noga med att lista alla studiomusiker som medverkar på sina skivor - och det är ju juste på alla sätt. De flesta banden spelade väl ändå själva och många gjorde som Flamingokvintetten, skrev med stora tydliga bokstäver att BARA bandet spelar på skivan.

2019-06-22 @ 12:48:05
Postat av: Roger

Einar Svensons son, Michael avslöjade för mig att bakgrunden till Vår enda sommar var en produkt av Kjell Öhman och hans kolleger. Bert gav bort den till Einar som lät Sven-Eric Gissbol sjunga till den. Många år därpå knackade Bert på hos Michael och hans mamma Lillan och ville ha ersättning för den. Det slutade med att Bert fick nobben, eftersom han hade undertecknat ett papper där han överlät låten till Einar. Michael sa att Bert slängde igen dörren och gick därifrån. I dag när han träffar Bert så undviker båda att prata om det förflutna.

2019-06-22 @ 20:21:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0