Lars Vilks

Innan rabaldret om Lars Vilks visste jag knappt vem han var. Men så kom den där förbjudna satirteckningen som vände allt upp och ner. Han skulle mördas till vilket pris som helst. Inte nog av att han utsattes för mordhot från radikalister, han blev även hånad härhemma i sitt eget land. Om jag skall vara ärlig, så gillar jag inte hans konst över huvud taget, men jag står upp för hans rätt att få säga saker, att helt enkelt få tycka.
 
Priset han fått betala för denna teckning är livvakter dygnet runt. Han lever som en fånge i sin egen lilla värld. Kanske på livstid. När han gjorde ett besök i Danmark för 2-3 år sedan, utsattes han för ett mordförsök. Vilks klarade sig undan med nöd och näppe, värre gick det för en av dörrvakterna som miste livet. I debatten som följde så hatades Lars Vilks öppet på facebook av vanliga män och kvinnor. En dam från Göteborg gick så långt att hon tyckte att den kulan skulle ha träffat Lars Vilks istället. Eller mer ordagrant: "Den kulan var ämnad för Lars Vilks".
 
Proportionerna i det här fallet har jag väldigt svårt för. Att en man måste dö för att han nyttjat sin rätt att ha en åsikt. Nja, det är ett mycket sjukt sätt att se på ett problem, om det nu är ett problem?
 
 
Roger Lindqvist

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0