Udden Sikfors - 1968

 
Det ungdomliga inslaget dominerade givetvis i Sikfors. Här är det "Svensktopparna" Nina Lizell, Claes-Göran Hederström och Mona Wessman som underhåller tusentals människor framför scenen.
 
 
Även när det gällde polisomhändertagande av fyllerister dominerade ungdomen, den yngste var 16 år. Här stuvas en yngling in i polisbilen av tre handfasta poliser.
 
 
 
Jerry Williams och hans Pop Flip Show presenterade på midsommardagen ett av de "svettigaste" håll-i-gång-program som någonsin framförts på Sikfors-scenen. Jerry var givetvis centralgestalten.
 
Mr. Dynamite in action: Jerry Williams.
 
 
 
 
Den höga publiksiffran på midsommaraftonen, 17.000 personer, noterades trots att regnmolnen hängde tunga över området hela kvällen. Det väntade skyfallet uteblev dock och publiken stannade kvar. Midsommardagen bjöd på något bättre väder och 12.000 personer inräknades. På söndagen fanns bara en dansorkester och besökssiffran stannde vid 1.000 personer.
 
Vid en kontrollräkning av parkerade fordon på midsommaraftonen kom polisen fram till ungefär 2.300 men samtidigt fanns det en tre kilometer lång sammanhängande bilkö mot Sikfors. På de stora tältplatserna strax intill själva festplatsen har det funnits cirka 1.300 tält, men utanför de egentliga tältplatserna har flera hundra tält funnits.
 
Endast en trafikolycka har kommit till polisens kännedom. Strax norr om Sikfors hade en personbil kört i diket. Den tomma bilen hade lämnats kvar och ingen har kommit och sagt sig äga den.
 
TOPPARTISTER
Attraktionerna var många och artister av yppersta klass var engagerade, Siw Malmkvist för tredje året i Sikfors svarade för en fartfylld show, årets kanske största stjärna eurovisionsschlagervinnerskan norskan Massiel i raffit svarta byxor försatte med ett eldigt äkt-spanskt framträdande publikens blod i svallning.
 
Towa Carson svarade för kvällens enda försening och samlade med sin sena föreställning inte lika stor publik som övriga artister. Många lockades säkert också till nöjesmetropolen av den fina reklam som Torsten Åhlanders midsommarprogram i TV tidigare på kvällen innebar, i vilket många av helgens sikforsartister presenterades.
 
"BANNE MEJ"
Midsommardagens största attraktion var utan tvekan "Svensktopparna" dvs Claes-Göran Hederström, Nina Lizell och Mona Wessman som framförde sina mest kända melodier och även kanske kommande till svensktoppen. "Banne  mej" Hederström fick naturligtvis framföra sin stora hit vilken värmde månget flickhjärta. Hederström har talat om att den dagen melodin inte längre attraherar åskådare så skall han tillsätta några verser som en av killarna i den utmärkta orkestern som kompar hittat på. "Hambostintan" Wessman och Lizell framförde tillsammans med Hederström duettsång som fick varmt mottagande av publiken.
 
Nästa stora begivenhet under kvällen var Pop Flip Show, som är en nyhet för året och i den ingår inte mindre än 19 artister. Jerry Williams framförde sitt program i ett hårt uppdrivet tempo med en massa gester som fick den ungdomliga publiken att ge utlopp för sina känslor. Det är verkligen kul att se Jerry på scenen och samtidigt måste man undra hur karl´n orkar framföra sitt program i sådan fart. Han måste ha en enorm kondition.
 
Tom & Mick visade sikforspubliken prov på artisteri av högre klass. Deras melodier var mycket välsjungna och medryckande. Även Hounds gjorde sitt för att få upp stämningen i topp och lyckades bitvis.
 
VÄLBEVARAD
Inga större försök att storma scenen kunde iakttagas, därtill var scenen alltför bevakad. Gjorde någon ett försök åkte genast han genast ned igen. Efteråt blev dock Pop Flip Show hårt ansatta av autografjägare innan de kunde åka vidare. Evangeliekvartetten som består av lokala förmågor, hade tidigare under dagen tagit scenen i besittning. De hade mest äldre människor som åhörare. Kvartetten sjöng och spelade och ett trevligt och pikant inslag i den annars mera popbetonade inslagen i Sikfors.
 
Populära Siw Malmkvist kunde känna sig trygg denna midsommarafton. Ordningsmaktens närvaro kylde av alltför heta känslor hos publiken.
 
KOM TILL TÄLTET...
 
Det var emellertid inte bara artisterna som roade i Sikfors. Skoghs tivoli svarade för de mera traditionella tivolinöjena som fakirer, lotterier, karuseller och inte minst var striptease ett mycket populärt inslag. Förtäring i olika former stod också att få och förutom korv och kaffe bjöds mot rundlig betalning på renskav med potatismos, vilket åtminstone Piteå-Tidningens utsände konsumerade med speciell andakt. Reklamtexten "Renskav - rent av en delikatess" höll vad den lovade. Till de mera ljudliga och faktiskt också gratis nöjen hörde de efterlysningar som ekade över festplatsen. Många av dessa uppskattades livligt av publiken. Ett par citat: "Karl Karlsson (fingerat namn), kom till efterlysningsbyrån. Vi har hittat dina kalsingar, Kalle väntar". Och "Ni som rånade brännvinet. Knivarna är skarpa. Kom till tältet! - Eievaaraborna väntar".
 
Midsommarhelgen, Udden Sikfors, 1968.
Bilden har jag lånat av Lennart Lundqvist.
 
"Tältstaden" i Sikfors.
Bilden har jag lånat av Leif Lidman.
 
På väg mot Udden...
 
Duon, Tom & Mick - dvs Michael Johansson och Tommy Körberg. Dessa två artister ingick i Pop Flip Show.
 
 
 
LUGNT FIRANDE I PITEÅ
 
Pite havsbad har haft en lyckad helg med mera folk än det var i fjol. Midsommardagen räknade man in mellan 350-400 tältande och i restaurangdansen midsommarafton deltog cirka 1.500 personer och midsommardagen 1.000 personer. Restaurangledningen rapporterar vidare att det varit lugnare än tidigare midsommarhelger. De badandes antal har också varit förhållandevis stort. Både unga och gamla plumsade i för första gången denna sommar. På söndagen mätte man också för första gången denna säsong vattentemparaturen. Den var 17 grader.
 
Pite havsbad med dess dans och andra arrangemang, drar givetvis mest ungdom, medan Pitholmens havsbad präglas av familjeliv. De 24 stugorna har varit och är fullbelagda och dessutom har man inom området ett 100-tal tält och husvagnar. Badandet fick ordentlig fart på söndagen. Man lade märke till att många västerbottningar besökte havsbadet under helgen.
 
Piteå stads turistnämnd och Unga Örnars arrangemang med dans kring midsommarstången uppskattades. Helgen har förflutit lugnt. Detsamma rapporterar man från Norrstrandsbadet, som nu på allvar håller på att invaderas av folk från bl a Finnmark och Troms fylke. Men det bör kanske tilläggas att även turister från södra Norge nu finner vägen till Piteå.
 
Midsommardagen kunde man räkna in ett 50-tal tält och husvagnar, men den stora invasionen väntas först om en vecka, då man vet att ett stort antal norrmän kommer. Även vid Norrstrandsbadet hade turistnämnden och Unga Örnar anordnat dans kring midsommarstången, ett arrangemang som även lockat många ortsbor.
 
Malmfältsarbetarnas semesterhem hade på midsommaraftonen inte endast de 200 semestrande malmfältsborna. Många från bygden, både unga och äldre, deltog i logdansen. Sedan skall vi inte glömma alla sommarstugeägarna. Det låg småbåtar framför praktiskt taget varje sommarstuga runt om i Piteås stora skärgård.
 
TUR PÅ MOPED, FLICKA SKADAD
 
I centrala Piteå åkte en flicka tillsammans med två pojkar, omkring på en moped. När polisbilen dök upp varnades flickan av en kamrat och hon hoppade då av mopeden. I fallet slog hon huvudet mot en sten och fördes i medvetslöst tillstånd till lasarettet, där hon efter ett tag kvicknade till. Hennes skador var av lindrigare art.
 
Piteåpolisen grep natten mot midsommarafton två rymlingar från Johannisbergs ungdomsvårdsskola, som i en stulen Amazon var på väg söderut. Den stulna bilen, som var den fjärde av samma märke sedan rymningen, hade de tillgripit i Vidsel.
 
ORKESTER-JUBILEUM
 
Leif Kronlunds orkester uppträdde för tionde året i följd i Sikfors och bättre dansorkester får man leta efter. Leif Kronlund menade också att man får leta efter bättre publik än den i Sikfors. Han uttalade sin stora förvåning över kvällspressens sätt att framlägga fallet då den kärlekskranke ynglingen kyssande Siw Malmkvist seglade över den svenska pressen efter fjolårets midsommarfirande. Det är absurt att rycka loss en sådan sekvens ur en trivsam föreställning och sedan lägga den till grund för en skandalartikel. Leif Kronlunds gillar Sikfors-publiken och publiken gillar Leif Kronlunds och den hoppas att få se orkestern i Sikfors också i fortsättningen.
 
 
 
 
Materialet till detta inlägg, har till största delen hämtats från Piteå-Tidningen - Måndagen den 24 juni 1968.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0