"Vita kränkta män i kostymer"

Första gången jag blev medveten om att det var vita medelålders män som bar skulden för all världens jävlighet, var 2014 i Almedalen. Hon som sa det var Miljöpartisten Åsa Romson. Jag minns att jag reagerade med förvåning. Först trodde jag att det var ett skämt, men började så smått inse att den här kvinnan faktiskt menade det hon sa.
 
Det här påståendet har ju levt kvar, och vuxit sig starkare och starkare. Så sent som under fredagskvällen så var det dags igen, då var det "vita män i kostymer" som förstört hela världen. Den här frasen brukar användas flitigt i fb:s kommentatorsfält när debatterna handlar om 16-åriga Greta Thunberg.
 
Så fort en vit man har en motsatt åsikt i klimatfrågan, ja, då kommer anklagelsen om att personen ifråga är en "vit kränkt man". Det räcker som sagt att enbart  ha en annan åsikt. Själv så deltar jag inte i sådana diskussioner, det räcker med att jag läser och begrundar vad andra har sagt. Men det är ingen kul läsning.
 
Att kasta ur sig sådana påståenden, kan vara ett effektivt sätt att döda en debatt - åtminstone ibland. Hur än vita och hur än gamla och medelålders vi än är, så måste vi ändå få ha en åsikt. Skulle vi inte få ha det, då är det lika bra att kassera ordet Demokrati för evigt. Och det vore ju förfärligt. Tyvärr så finns det krafter i dagens samhälle som har börjat ifrågasätta demokratin och åsiktsfriheten. En del av dem finns i Miljöpartiet.
 
Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0