Oskanitruppen i Piteå - 1969

 
Här börjar El Chapitan, Charlie, eller som han heter Peter Oskani den mödosamma vandringen uppåt med förbundna ögon. Han klarade promenaden med glans och hemma i München har han tre guldmedaljer som han fått för sitt fina artisteri.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag den 3 juli 1969.
--------------------------------------------
 
Den här kvällen så fanns jag och min far i publiken på Byxtorget mitt i centrala Piteå. Vi såg på, med andan i halsen. Hade han ramlat, ja, då hade han troligtvis dött på momangen. Nåt år efteråt så hände det som inte fick hända. Peter Oskani "Charlie" omkom efter ett fall.
 
Oskani-truppen från München som den tog sig ut mellan 1967-75.
 

Kommentarer
Postat av: Bengt

Minns mycket väl Oskani-truppen som turnerade runt i Sverige. Dock får jag nog rätta vad gäller namn, det är mycket riktigt Peter som syns på bilden. El Capitan Charlie, eller som han hette, Horst Gunther Bucheister omkom under ett framträdande i, vill jag minnas, Kalix något år senare. Svajmasten som han uppträdde i brast och han störtade till marken. Oskani avbröt turnén och återvände till Tyskland.

2019-08-08 @ 19:04:25
Postat av: Roger

Hej Bengt, bra att du rättar till om det blev fel.

Mvh Roger

2019-08-08 @ 21:36:44
Postat av: Rolf Morin

Olyckan var samma dygn som man landsteg på månen, 20 juli 1969. Jag var på plats och fotograferade olyckan när masten gick av. Tidningen SE som fanns då tog in två bilder och sedan såldes de till en massa länder. Artisten slog i en stagvajer till masten och sedan i asfalten. Han avled tyvärr efter ett dygn. Masten sprack vid ett litet trappsteg och gick sedan av.
Rolf Morin Lueå

2019-08-08 @ 22:02:41
Postat av: Bengt

Hej Rolf! Eftersom jag var - och är en stor beundrare av Oskani-truppen - kan jag berätta att jag genom åren samlat tidningsurklipp och bilder på dem. Jag har faktiskt urklippet från "SE" i albumet. Har du kvar bilder från föreställningen innan det hemska hände?
Alltsedan jag såg dem första gången över Stortorget i Karlshamn har de "funnits med". Jag och mina kamrater började också gå på lina, har fortfarande kvar utrustningen. Sätter kanske upp linan igen och testar...

Vänligen
Bengt

2019-08-17 @ 15:14:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0