Kyrkan som blev danspalats

Mitt i centrala Luleå fanns Ebeneserkyrkan. Någongång 1972-73 byggdes den om interiörsmässigt, och förvandlades till danspalatset Forum. Den här bilden togs i juli 1971 av fotografen Helmer Widlund.
 
Samma byggnad ses till höger i bild med sitt karakräristiska torn på taket. Helmer Widlund tog även den här bilden.
 
Fotografen Mårten Kalling tog den här bilden i juli 1972 på samma byggnad. Porten upp till danssalongen fanns på höger långsida.
 
En interiörbild från Ebeneserkyrkan i juli 1972. Mårten Kalling är även fotograf till den här bilden. Orgelpiporna togs bort, där fanns istället ett litet omklädningsrum. Scenen var i samma höjd som den som ses på bilden. Här spelade vi i Rolf Åhmans mellan 1973-1980. Var 14:e dag. Arrangören hette Håkan Wiklund med rötterna i Stockholm. Hustrun Ingrid brukade också hjälpa till under danskvällarna. Ibland även någon av de två döttrarna. Håkan hade även danskvällar i "Spiltan" på Torpgärdans travrestaurangen i Boden. Han hade sommartid dans i Rimjokks camping där vi också spelade flitigt. Så småningom arrenderade han Logen i Sunderbyn som han döpte till "HÅWET". Han hade även Logen Tallheden i Altersbruk några somrar i början av 80-talet.
 
Håkan var själv fd musiker med egen orkester hemma i Stockholm. Första kvällen som jag spelade med Rolf Åhmans efter att Mats Pettersson hade slutat så satt han länge och väl och lyssnade på mitt trumspel. När vi åkte hem i vår orkesterbuss sen på natten, avslöjade kapellmästaren Rolf Åhman, att Håkan hade sagt till Rolf att han tyckte om mitt trumspel. Med andra ord; "Roger fick klart godkänt!"
 
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Bildkälla: Luleå kommuns bildarkiv.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0