Nygammal vals /1966

 
Lördagen den 29 januari 1966 sändes Melodifestivalen från Cirkus i Stockholm. Programledaren hette Sven Lindahl. Den här kvällen fanns det tre kapellmästare som ledde orkestern: William Lind, Mats Olsson och Gert-Ove Andersson. Tio bidrag deltog.
 
Resultatet blev följande:
 
 1. Nygammal vals - Svante Thuresson och Lill Lindfors.
 
 2. Monte Carlo - Carli Tornehave.
 
 3. Vinterrosor - Gunnar Wiklund.
 
 4. En ballad om för länge sen - Ann-Louise Hanson.
 
 5. Var finns du - Gunilla af Malmborg.
 
 5. Härliga söndag - Carli Tornehave (delad 5:e plats).
 
 7. Hej syskon hej bröder - Svante Thuresson.
 
 8. En röd vals - Monica Nielsen.
 
 9. Vårens vindar - Gunwer Bergqvist.
 
10. Vad har jag kvar - Gunnar Wiklund.
 
--------------------------------------------
 
Den 5 mars 1966 gick Svante Thuresson in på Svensktoppen med Hej syskon hej bröder. Tiden på listan blev sju veckor lång, som bäst en fjärde placering.
 
Den 2 april 1966 kom Gunnar Wiklund upp på Svensktoppen med Vad har jag kvar. Trots en poänglös plats i Melodifestivalen så var svensktoppslyssnarna mer lyhörda. Resultatet blev en sjunde plats under de fyra veckorna som han fanns med.
 
Den 26 februari 1966 var det Ann-Louise Hansons tur att bli listplacerad med sin festivallåt, En ballad om för länge sen. Under sin sju veckor så låg hon som bäst på en tredje plats.
 
----------------------------------------------
 
Vid Eurovision Song Contest i Luxemburg den 5 mars 1966 slutade det svenska bidraget Nygammal vals på en hedrande andra plats efter Österrikes bidrag Merci, Cherie framförd av Udo Jürgens.
 
Själv så minns jag de här TV-kvällarna mycket väl då vi i familjen Lindqvist satt framför vår svartvita televisionsapparat och lyssnade, tittade och begrundade. Jag minns att min pappa inte var så entusiastisk över Nygammal vals, speciellt över textraden: "trummelulla på min kastrull". Jag minns att han sa nåt i stil med: "men vad ändå är det här för nåt". Jag och min mamma var av en helt annan åsikt.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0