"Håll polisen utanför"

 
Sven-Bertil Taube, Hans Dahlin, Olof Thunberg och Vera Schmiterlöw.    
 
¤ Som omväxling mot alla utländska kriminalserier kommer TV i vår att sända en svensk rysare av Dagmar Lange (Maria Lang).     
 
Trots att Maria Langs TV-rysare heter "Håll polisen utanför" vimlar det
av "snutar" i den. Här får de båda Örebropoliserna Bengt Olof Nord
och Håkan Bergman instruktion av regissören Hans Dahlin.       
 
En juvelerarbutik i Örebro har på bilden förvandlats till TV-studio.
En ring har blivit stulen...       
 
¤ Dagmar Langes (Maria Lang) TV-rysare "Håll polisen utanför" som skall sändas i sex avsnitt har nu börjat spelas in. Första scenen togs i Örebro och sedan drog man till Nora och Pershyttan vid vars nedlagda gruva huvuddelen av handlingen tilldrar sig. Inte förrän i januari är man färdig med inspelningarna och sedan skall man klippa osv så inte förrän framemot mars kan vi vänta oss den i TV.Serien görs i färg.
 
De som väntar att kriminalkommissarie Christer Wijk skall dyka upp när det börjar osa katt som han gör i Maria Langs böcker blir besvikna.Han är lite för intellektuell. Det måste vara en tuffare typ i TV tycker författarinnan. Sven-Bertil Taube spelar denne tuffe poliskommissarie. I de övriga rollerna får vi bl a se Monica Ekman (hon gör den kvinnliga huvudrollen), Barbro Hiort af Ornäs, John Elfström, Olof Bergström, Olof Thunberg och Börje Ahlstedt. Regissör är Hans Dahlin. Han har inte låtit de medverkande få veta vem som är mördaren utan att de får försöka stå ut med ovissheten ända till dess att sista avsnittet är inspelat.
--------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 8 november 1968.
 
 

Saftkalas

Norah sålde saft igår för 5 kronor. Det skall ju som bekant börjas i tid.
 
Norahs kompis Ellen var också med i saluståndet, tillika Carro.     
 
När vi sent omsider anlände hade de verkliga saftdrickarna redan gått.
De som fanns kvar och tiggde om mer, var bl. a. Balder Geting
hemmahörande i Koler.  
 
I V.I.P.-soffan: Solbritt, Kjell och Bettan, med lille Malte vid sin sida.    
-------------------------------------------------------------------------------------------------
VIP-foto: Roger Lindqvist.
 
 
 

När Povel Ramel blev kääär...

 
HÄNT I VECKAN ¤ Den 29 mars 1968.

Sakletaren Lindqvist

Pippi Långstrump var och är en sakletare. Det är åtminstone vad hennes "mamma" Astrid Lindgren skrivit om. Jag är också en sakletare. Och det har börjat komma så pass till allmänhetens kännedom, att jag ibland får gåvor i form av både tidskrifter och böcker. Igår fick jag en stor kartong med böcker och tidningar av äldre datum. Och mer är på väg. Tack Catherine för att du engagerar dig! Denna superklipska dam, som kan så mycket. Jag är imponerad av din konstnärliga kunskap på så många områden. Fortsätt så, snälla du - med att vara just DU!
 
Och se, i den stora högen av spännande saker låg denna bok om Ernst Rolf
utgiven 1933. Ett minnesalbum som kom till efter hans bortgång, skriven av
hans vänner, bl. a. Edvard Persson, Torsten Tegnér, Fridolf Ruhdin, Torsten
Tegnér, Karl Gerhard, Katie Rolfsen och många fler i den stora vänskaran.
 

Folkparksforum - 1967

Halmstad var platsen för årets Folkparksforum, den traditionella artistmönstringen inom svensk showbusiness.
 
Svenne Hedlund och fästmön Charlotte Walker -
som "Timmen"-debuterar på lördag - uppmärksammat
fästfolk i artistvimlet.                     
 
Den traditionella och kvantitativt sett ganska enorma artistmönstring som kallas Folkparksforum arrangerades förra lördagen och söndagen i Halmstad inför en stor och sakkunnig publik. Det gällde nästa sommars showbusiness i de svenska parkbuskarna. Fastän årets forum inte bjöd på några egentliga sensationer kunde "folkparksgubbarna" dock konstatera att det är väl försörjt på den musikaliska avdelningen inför nästa säsong. De definitiva ljusglimtarna var årets Jenny Lindstipendiat Britt Marie Solén och det göteborgska popbandet Jackpots som går från klarhet till klarhet. Om inte alla tecken slår fel har vi här ett nytt poptop-band för den övre halvan av favoritlistan.
 
Annars var det väl i hög grad de redan etablerade stjärnornas forum den här gången. Lördagens värd Tage Danielsson skötte sitt konferencierskap från en pulpet och höll låda på ett sätt som bara han kan. Klar succé. En annan populär herre, radions Magnus Banck, höll i trådarna på söndagen. För övrigt noterades en lång rad kändisar på och bakom scenen - mest uppmärksammade var Svenne Hedlund med söta fästmön Charlotte Walker som på lördagen gör svensk TV-debut.
 
Kompositören Lasse Fellbom skrattar glatt tillsammans med
lika förtjusta yrhättan Laila Westersund.       
 
Konferencieren Tage Danielsson mönstras av "Brudarna" Eva och
Kerstin Rydberg samt Kerstin Aulén.             
 
Konferencieren Magnus Banck slår på trumman för årets favoriter
"Jackpots" från Göteborg och hustrun Ursula Wirth.       
-------------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 17 november 1967.
 
 
 
 

Stigs färger

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 31 december 1968.
 

"Brasse" Brännström är död

Lars Erik "Brasse" Brännström har avlidit, 69 år gammal.             
 
Den allra första minnesbilden av Brasse, är från tidigt 70-tal. Brasse och Magnus Härenstam, var tokroliga framför Lasse Hallströms kamera. Magnus & Brasse blev till ett begrepp, precis som Hasse & Tage. Det blev revyer, TV-program och biofilmer. Det klassiska, Fem myror är fler än fyra elefanter, blev en barnpedagogisk framgång. Jag var själv i tonåren, men missade inget av programmen. En TV-serie  som håller än i dag. Hemma i vinylhögen ligger faktiskt några LP-plattor som jag inköpte för många år sen. LP:n "Varning för barn" är en av dem.
 
Så till sist,
Vila i frid Brasse!      

Den gyllene regeln

Krig är aldrig ett alternativ.      
 
Allt vad ni vill att människorna skall göra för er,
det skall ni också göra för dem.
 
Den gyllene regeln fick jag lära mig i söndagsskolan. När man idag tittar ut över vår värld förstår man, att det är alltför många som tyvärr aldrig hört vad den gyllene reglen står för. Och skulle man hört den, så är det många som missförstått den - med råge.
 
Det finns många trista existenser som inte äger vett och förstånd,
att känna empati för andra människor.         
 
 
 
 
 
      
 
 

Olof Palme

Nyinköpt! En biografi över en av vårt lands mesta politiker - någonsin.

Pär Mårts /1972

PÄR MÅRTS Tre Kronors förbundskapten, här som 19-årig forward i Västerås IK 1972.

En geting på min balkong

Avliden geting.         
 
Det ligger en geting på min balkong.
Utrustad med gröna stövlar
och djupt neddragen kapuschong.
Han har säkert en familj, som undrar
vart han for.
I kupan därhemma, finns säkert
en fru med barn och en ängslig mor.
Men getingen med kapuschongen,
har nu surrat in i sin eviga vila,
på hans grav skall regnet snart ila.
Vi säger ett TACK för den du var,
en tröst i sorgen är att dina barn
finns surrande kvar.
 
Roger Lindqvist.      

Världen i dag

 
¤ "Det här är en bit av döden", säger en leende soldat, när han visar upp en kula som han laddar i sitt magasin. Sedan sätter han näsan mot pipmynningen och drar in doften. I hans värld kanske det doftar parfym. I min värld kommer endast en unken doft av förfärlig ondska och död.
 
¤ "Det är våra barn de dödar, våra små...!", säger en upprörd och förtvivlad ukrainsk pappa, medan hotet om en rysk invasion kommer allt närmare. På sina håll har redan ryska stridsvagnar kommit rullande över gränsen.
 
¤ "Jag är glad att jag hittills fått två extra år att umgås med min dotter" så säger en svensk man med obotlig cancer, som vid insjuknadet först nekades vård, men som senare genomgått en nödvändig viktig operation. Som förlänger hans liv i ett par okända år framöver. Med det förbehållet; att cancern ändå så småningom kommer att ta hans liv.
 
¤ I Vivalla, Örebro, har en grupp bestående av ett 20-tal unga män, precis återvänt efter att ha deltagit i stridigheter i Syrien som medlemmar i den Islamska staten (ISIS). Många frågar sig oroligt hur rekryteringen av dessa frivilliga krigare går till. Men de inblandade vägrar att svara. "Vem vet vad de har i sina huvuden, vad de tänker på när de kommer hem tillbaka till Sverige", säger en man som intervjuas av SVT.
 
¤ Härhemma har jag levt mitt vanliga omhuldade liv, i sällskap med hustru, barn och barnbarn. Inga stridsvagnar syns på Piteås gator, inga tungt beväpnade styrkor som med våld trängt in över våra gränser. Bergsviksbron är ännu inte sprängd, den finns ännu kvar helt intakt, och inget främmande flyg kränker vårt luftrum.
 
Roger Lindqvist.      

Harold Lloyd (1893-1971)

Harold Lloyd, som vid sidan av Charlie Chaplin och Buster Keaton,
anses vara en av de stora komikerna inom stumfilmen.
 

"En dag blev han trött på livet!"

 
"J" var en man som led av psykisk ohälsa. Han blev därför intagen på en vårdavdelning på Furunäsets sjukhus i många år. Jag såg honom ofta komma cyklande på sjukhusområdet. En dag blev han trött på livet. Efter några dagars bortvaro och sökande, hittades hans livlösa kropp i älven. På stranden stod hans cykel prydligt parkerad.
 
Jag önskar att jag kunde berätta om "J" och alla hans olyckskamrater, som hade den stora oturen att drabbas av psykisk ohälsa. Vars tabubelgda typ av sjukdom gjorde dem "konstiga" i folks ögon.
 
Du kanske har mött någon på din väg? Som i dina ögon liksom inte passat in i det vanliga livsmönstret. Men bakom varje mänsklig individ, - hur konstigt de än beter sig - så finns en bakgrundshistoria, med en slags förklaring varför det blev som det blev.
 
Jag och mina arbetskamrater mötte många av dessa patienter i vår vardag. Men vi passade oss väldigt noga för att rubricera dem som: "konstiga", "udda" eller "tokiga". Det var män och kvinnor, som Du och Jag som "råkade" drabbas av den tabubelagda sjukdomen psykisk ohälsa. Det gäller därför att vara ödmjuk mot livet.
 
Roger Lindqvist. 
 

Vad ska jag göra nu då...?

 

Oh, vilket Party - PETER SELLERS

Peter Sellers i filmen Oh, vilket Party från 1968.    
 
Jag är ett stort fan av Peter Sellers komik. Jag har sett de flesta av hans filmer, från mitten av 50-talet till den film som kom att bli hans allra sista i livet. Jag har förstått att i det privata livet var han svår att leva med. Om detta har Britt Ekland vittnat om. Stora konstnärer brukar vara svåra - och djupa. Av nån anledning. Jag har just precis läst färdigt boken om August Strindberg, dessa två i jämförelse, så tar nog Strindberg ändå priset som svårmodig på gränsen till psykotisk i vissa perioder.
 
En liten kul historia hände på den transportcentral där jag jobbade. En anknytning till Sellers rollfigur Hrundi V. Bakshi, i Oh, vilket Party. En läkare av indiskt påbrå, tjänstgjorde på Furunäsets sjukhus. Hans sätt att tala påminde starkt på vilket sätt Peter Sellers gjorde i filmen. Eftersom ingen riktigt visste med säkerhet vad han hette, så var det nån bland arbetskompisarna som döpte honom till: HRUNDI V. BAKSHI. Sellers namn i filmen!
 
"Hrundi" brukade ringa oss på centralen och be om hämtning på Piteå lasarett. Varje gång så utspelades samma ritual i telefonen: - Hej! Jag är en läkare, va´- jag vill hämtas...?
En dag så skrev en av gubbarna in alla körningar på en tavla som hängde i centralen. Detta var vid fikadags. Han skriver: 09.00 "RUNDI" hämtning PÄS (Piteå Älvdals Sjukhus).
 
Någon frågar lite brydd: - "Rundi... vem i jösse namn är det...? Svaret kommer omgående: - Jamen, den där läkaren som inte vet om han är läkare, han säger ju va hela tiden... Alla skrattade, utom han som skrev på tavlan. Men så upplyste nån den skrivande, att "Rundi" var ett påhittat namn. Den dagen fick vi oss alla ett gott skratt till kaffet.
 
Filmer jag sett med PETER SELLERS:
¤ Ladykillers - 1955
¤ Lolita - 1961
¤ Bara två kan leka så - 1961
¤ Bara få kan skoja så - 1962
¤ Den Rosa pantern - 1963
¤ Dr. Strangelove - 1964
¤ Skott i mörkret - 1964
¤ Casino Royale - 1967
¤ Oh, vilket Party - 1968
¤ En flicka på gaffeln - 1971
¤ Rosa pantern  kommer tillbaka - 1975
¤ Släpp deckarna loss, det är mord - 1976
¤ Rosa pantern slår till igen - 1976
¤ Rosa panterns hämd - 1978
¤ Fången på Zenda - 1979
¤ Välkommen Mr. Chance - 1979
¤ Jakten på Rosa pantern - 1982 postumt.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Jag har också gått över till mjölk!

 

Vem har sagt...

 
Vem har sagt, att din tro är bättre än min?  
 
Roger Lindqvist.                           

Rullbandsspelare /1957

BANDSPELAREN - VÅR EGEN RADIOSTUDIO   
 
Nu har bandspelarna börjat sitt segertåg över landet! Fler och fler upptäcker tjusningen i att kunna ha sin egen inspelningsstudio hemma i vardagsrummet. Bandspelaren gör det möjligt att spela in egna program och bevara favoriterna från radion.
 
DUX bandspelare förmår ta upp alla nyanser i musiken och återge dem naturtroget. Vi kan sitta hemma hos bekanta en kväll och prata utan att därför missa ett favoritprogram i radio. Bandspelaren gör en inspelning därhemma. Allt vi behöver är ett DUX programur, som vi också kan koppla till radion eller bandspelaren, om vi vill vakna till musik.
 
Bandspelaren har många användningsområden. Den är t. ex. en utmärkt hjälpreda vid språkstudier. Vi kan ta in utländska program och köra det språk vi önskar gång på gång, och vi kan tala in själva för att kontrollera uttalet.
 
Den bandspelare som Ni ser här intill, typ A 6023 har tre hastigheter (4,75, 9,5 och 19 cm/sek.) och är helt tangentmanövrerad. Den kostar 825 kr. Det finns även en mindre typ, A6013, för 9,5 cm bandhastighet och den kostar bara 645 kr. I båda fallen medföljer mikrofon, en bandspole, en tomspole och anslutningssladd till radion.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Arne & Göte i Cool Candys

 
Arne Nathansohn och kollegan Göte Johansson, åker ut på sina mini-turnéer då och då. Man berättar, spelar och sjunger. En gång spelade de båda i Cool Candys från Lidköping, många spelningar per år, ca 180 stycken, avverkade bandet. Ett kul initiativ detta, att berätta sin historia. Jag gillar det i högsta grad!
 
Roger.

Bertil Boo /1957

V 1386. 
En utomordentlig radiogrammofon, som därtill är en vacker och lättplacerad möbel. Radiodelen är utrustad med "lång" kortvåg, som även omfattar de s.k. fiskerivåglängderna.
 
Apparaten har inbyggda specialantenner, inbyggt skivställ samt tangentmanövrerad skivväxlare som, förutom dubbelsafirpick-up, även är utrustad med Hi-Fi diamant pick-up.
 
En prisvärd radiogrammofon, som passar i de flesta hem. Två högtalarfunktioner och klangregister med tangenter bidrar till ett mycket gott ljud.
 
PRIS 1.025 - med skivväxlare

Gunnar Emanuel Sträng (1906-1992)

Gunnar Sträng, finansminister 1955-1976.       
 
Jovisst var han en utsökt färgklick i det politiska livet: Gunnar Sträng. Välformulerad, med en slags kraft bakom varje ord, lade han fram den "nådiga luntan" under 21-årstid. Folk lyssnade, begrundade och litade på vad han sa. Han var en slags magister som satt bakom sin kateder, och undervisade. Sträng med sina åthävor var också ett tacksamt objekt för alla de imitatörer som härmade honom, bl a Bosse Parnevik och Olof Buckard. Gunnar Sträng var också mannen som i tid och otid - omedvetet - levererade olika slags slagfärdigheter, som i dag har blivit nära på odödliga.
 
Ett bra exempel, är när Gunnar Sträng efter en lyckad prostataoperation, förklarade för Sten Andersson, socialdemokratisk partisekreterare, lyckan av att kunna "kasta vatten". Detta löd på följande sätt:
"Nu pinkar jag en prydlig formidabel parabel". Och detta vet väl alla - åtminstone vi män - vad det betyder?
 
 

Emile Ford /1964

Michael Emile Telford Miller, föddes i St Lucia, Västindien, den 16 oktober 1937. Året 1962 besökte han Sverige och Gröna Lund för första gången. Mellan 1965-1975 bodde Emile Ford permanent i Sverige. Han var då bosatt i Hedlunda i Lycksele med sin svenska hustru. 1965 turnerade han med Yngve Forssélls orkester från Skellefteå.
 
Emile Ford i Hedemoraparken den 1 juli 1964.     
 
Foto: Dalademokraten.
 

Intervju med Bill Öhrström /1969

Bill Öhrström i musikalen Hår på Scala i Stockholm.         
 
För länge sedan var han reseledare:
    - Då var jag välartad. Konverserade. Körde omkring dollartanter i stora lyxbilar. Smilade.
Han har varit fotomodell och mannekäng:
    - Men nu har jag bara den här gröna tröjan. Året runt. Den är halva jag. Så folk får väl vänja sig. Inga klädproblem längre. Jag tar på mej tröjan på morgonen. Sen är det inte mer.
Efter studenten tog han snabbt en tvåa i ryska:
    - Tja, engelska kunde man ju efter ett år som stipendiat. Ryskan får jag väl användning för när jag liftar runt i Vitryssland och Tjeckoslovakien. Det SKA jag göra någon gång...
 
Han lade av med ryskan. Med pluggandet överhuvudtaget. Spelade pop. Jobbade som skivproducent, nio till fem:
    - Jag blev orolig när jag fick ett fast kneg. Sa att jag inte kunde börja på en månad och stack till Japan...
    - Jobbet var avsågat. Alla grupper lät likadant. Vad skulle man göra? Det var därför jag började intressera mig för Hansson & Karlsson. Dom gjorde i alla fall justa plattor.
 
1967 var Bill i USA. Han inspirerades av alla klubbar. Kom hem med tusen idéer, hittade gamla hovkonditoriet Filips. Och nu? Bill Burger i Hår. American Hippie-Yippie-Love-In-Musical. På scenen:
 fräck, spontan, dynamisk! I verkligheten: mjuk, lågmäld, men ändå en som alla lyssnar på.
    - Vad är du för kille egentligen, Bill?
    - Jag är en vanlig kille. En helt vanlig kille.
    - Och vad är en vanlig kille?
    - En som umgås med alla människor. Inte står över någonting. En kille som sitter i Kungsan på somrarna, snackar med vem som helst, lever. Jag har tränat på det i flera år faktiskt. Tror att jag lyckats.
 
OM HÅR...   
    - Jag har alltid funderat över hur det är att spela teater. Det är ju en liten grej egentligen, en grej bland alla andra. Men ändå... Det är skrämmande att den fyller upp så mycket. Att man kan vara så insnöad på en enda sak.
    - Är inte Hår ändå väldigt kommersiell? Känns det inte fel på något sätt att spela med i den?
    - Nää, det känns inte fel. Fast det är klart att det kostar litet mycket pengar. Men det enda som är fel är att vi inte kan säga: Kom upp på scenen. Snacka med oss. Och det känns för jävligt att det skall kosta lika mycket varenda kväll. Man borde kunna säga: i kväll spelade vi taskigt, ni får pengarna tillbaka.
    - Skulle det kännas bättre om ni var en grupp som arbetade fram pjäsen? Inte en kommersiell firma?
    - Absolut. Man känner sig låst ibland. Pjäsen stelnar. Pistolteatern vore bra. Då kunde man spela mitt bland publiken. Få direktkontakt. Vilken känsla!
 
    - Har Hår något budskap? Eller är den enbart ett förhärligande av hippie- och knarkmentalitet?
    - Nja, budskap! Det är väl det gamla vanliga. Alltså att många kan känna igen sig själva, med brister och allt. Det är knappast ett förhärligande. Det är straight on alltså. Kunde vara vilket amerikanskt medel-hippiegäng som helst taget rätt upp och ner. På kornet.
    - Den kille jag spelar finns i alla gäng. Han ser hela tiden till att han har en position i gänget. Som Stoffe alltså. Stoffe lirar inte halvback på T-centralen. Han lirar center.
 
OM POLITIK...
    - Är folk skeptiska när du sysslar med annat än pop, politik till exempel? Man kan ju få en stämpel "insnöad popkille" på sig.
    - Det är möjligt. Jag kände litet av den stämmningen i Båstad. Jag åkte dit för att stoppa matchen. En klar, konkret politisk handling. Det var väsentligt för mig. Men jag blev besviken på alla parter. Demonstranterna också. Dom hade inte plats för folk som jag "Vem är du? Du är inte VUF-are va?" Och då var man ingenting värd. Konstigt elittänkande va?
 
En juste demonstration ska inte bestå av få starka. Den ska bestå av alla, svaga och starka. Mängden är det enda som skrämmer. Jag är inte politiskt organiserad men självklart politiskt intresserad. VIssa ser ner på folk som inte är aktiva medlemmar. Det är fel. Man borde inte räkna medlemmar utan sympatisörer.
 
OM SKIVBRANSCHEN...  
    - Att spela in skivor ska inte behöva vara så viktigt. Det viktigaste skall vara att man känner att man behöver spela. Det gäller att inte kompromissa med tio i topp, kommersiella managers och producenter. För dom är man enbart en sedelbunt. Svenska band har helt missuppfattat situationen om de inte inser det.
    - Filips var ett ställe som fungerade. En utvecklingspunkt för musik. Men nu är det rivet...
    - Synd för det finns inget ställe som ersätter Filips. Men som musiker får man inte göra sig beroende av lokalen. Man får i stället rätta musiken efter de lokaler som finns. Det var liksom bara att det skulle bli mäktigare och mäktigare på Filips. I stället för finare och finare. Alla kan inte lira Jimi Hendrix. Några måste lira motsatsen också. Den motsatsen fattades.
 
OM LUMPEN...  
    - Jag stack. På mig var det bara oerhört psykiskt nedbrytande. Dag för dag kände jag att jag maldes sönder. Hade det varit nu hade jag vapenvägrat.
 
OM SAMLEVNADSFORMER... 
    - Jag tror inte alls på det där att bestämma att NU ska ni och jag leva ihop. Det är ingenting man kan bestämma sig för. Jag tror på mer spontana levnadsformer. Man vaknar en morgon - "oj, bor du här. Festligt! Jag bor också här". Sen en dag upptäcker man att man är ensam igen. Jag tror att det funkar bra i verkligheten.
 
    - Jag tycker att det är överdrivet allt det där med äktenskap, familjeband och så vidare. Man får aldrig låsa sig. Det viktigaste är träffpunkten där man träffar kända och okända. Det är viktigare att kunna stå utanför gruppen än att alltid ha en plats inne. Det är i alla fall viktigast för mej.
 
Tyckte Bill. En helt vanlig kille.
 
-----------------------------------------------------------------------------
VI ¤ Den 1 februari 1969. 

Grattis ALLAN EDWALL på din 90-årsdag!

I dag skulle han uppnått sin 90-årsdag. Allan Edwall, den mångkunnige,
fantastike och smått filuriske aktören som gick bort 1997. För mig är
han drängen Carlsson ute på Hemsö. Så kommer han nog alltid att förbli.
Även om han gjorde så många fler roller under sin karriär. Grattis önskar
Roger!     
 
Foto: SVT.  

The Pig Mountin

En strålande dag i dag när vi åkte till Grisberget i Piteå.
18 plus visade mätaren.
 
Trots att jag är i det närmaste Pitebo, så har jag aldrig tidigare
besökt Grisberget.         
 
Jag och hustrun gick de 2,2 kilometrarna för tredje dagen i rad.     
 
Chefsgrisen miss Piggy höll sitt vakande grisöga över oss.
 
 
 

Richard Attenborough död

Den engelske skådespelaren och regissören Richard Attenborough är död.
Han avled under söndagen i sitt hem, meddelade hans son.
Richard Attenborough skulle inom kort ha fyllt 91 år. Richard Attenborough,
är bror till zoologen, författaren och programledaren David Attenborough.

Sickan Carlsson /1968

 

ISIS

Svartklädda män med döden i sikte.             
 
Dom drar fram som ohyra med mord i blicken. Det är "mord och inga visor". Konvertera eller dö är deras paroll. Man kan väl lugnt påstå att dessa onda herrar inte alls hör hemma i en civilisation som vår. I denna mördarskara lär det i dag ingå ca 80 svenska medborgare. Det låter helt osannolikt. 80 personer som bor och bott här i Sverige, med sina familjer. Den stora frågan är denna: vad händer den dagen om de återvänder? Har man så pass dåligt omdöme, som dessa personer har, att halshugga, tortera och våldta unga flickor, har de mist sin trovärdighet för all framtid. Då är det dags för den svenska staten att vägra dem fortsatt medborgarskap, och på detta utvisning för all framtid ur riket.
 
Jag vill gärna kalla det för ett slags landsförräderi. En ytterst allvarlig anklagelse, men som stämmer in i det här fallet. Dessa män med svenskt medborgarskap kan inte vänta sig att återvända till de land, som de nu har lämnat, för sina ondsefulla gärningar. De utgör en samhällsfara om de skulle komma hit igen. I det här specifika fallet hoppas jag Sverige sätter hårt mot hårt, och inte på något sätt ger efter. Medborgare i alla länder har rätt att känna sig trygga ute i samhället. Vi ska inte ha ondskefulla barbarer runt omkring oss.
 
 

Sömnlös av Aktuellt

Jag har slutat se skräckfilmer på TV.
Verkligheten bjuder på så mycket av
den varan, så jag är rädd för att liksom
bli "överfylld".
 
I dag räcker det att titta på Aktuellt,
för att ligga sömnlös resten av natten.
 
Roger Lindqvist.  

Family Four /1971

 
¤ Berndt Öst - 1964-1989
¤ Agnetha Munther - 1969-1974
¤ Marie Bergman - 1969- 1973
¤ Pierre Isacsson - 1969-1974
 
 
 
 

TOM TRANA - svensk rallystjärna

Tom Trana (1937-1991).

Motor /1968

 

TUMBA /1955

Lill-Lulle Johansson, Sven Tumba och Lasse Björn.  

"Hitler och hans soldater"

Historia ligger mig varmt om hjärtat. Och har så länge jag minns varit ett stort intresse. Redan i 11-12-årsåldern skrev jag ner mina funderingar, om det som just då sysselsatte mina tankar. "Hitler och hans soldater", är en rubrik som jag använde till en historia, som jag hittade häromsistens i en kartong uppe på vinden. Den skrevs antagligen 1968-69. Film, musik och historia var tre för mig viktiga ämnen den här tiden. Och är så fortfarande. Det visades sk "Skol-TV" när jag gick i skolan. I bland när jag var sjuk och satt hemma, knäppte jag på TV:n för att se om det fanns några intressanta saker. På förmiddgarna vid 9-10-tiden sändes programmen. Och jag satt i andäktig tystnad och tog in. Det handlade rätt mycket om 1:a och 2:a världskrigen. Men även om filmkunskap, i bland presenterade av Leif Furhammar, filmvetare, filmkritiker och författare. I bland sågs Manne Stenbeck i rutan, dåvarande programdirektör på TV1 samt fil. lic. i litteraturhistoria. Stenbeck gick bort 1979 drygt 40 år gammal. Furhammar lever än i dag.
 
I skolan fick jag nog aldrig visa vad jag egentligen hade för slags kapacitet. Det fanns mycket därinne som jag så gärna ville, men det fanns andra som såg mig över huvudet. Och som propsade på att vara bäst. Det enda raka var att i bland göra sig osynlig. Det blev mindre tjafs på det sättet. Det fanns nån som blev lärarens gunstling. Det fick jag själv aldrig erfara. Men jag är definitivt inte bitter för det. Sån´t är livet!
 
Rubriken till en historia jag skrev 1968-69.   
 
Slutklämmen blev ett klart avståndstagande av det förhatliga hakkorset.
 

Yngves på turné

Yngve Forssélls från Skellefteå, på väg till Sangis i Norrbotten,
den 27 juni 1964. Trumpetaren Gösta Pettersson gör en grimasch
åt fotografen.

Robert Wagner /1955

 

Lill-Babs

 

Britt Damberg

 

Pekka Langer /1957

 

Sunt förnuft!

 
I dag går debattens vågor höga om allehanda ting. De olika inriktningarna står som spön i backen. Man slåss om att dunka den ena åsikten efter den andra i varandras huvuden. Tänk förut, inrättades ens liv efter det sunda förnuftet. Och det kom man långt med på livsvägen.
 
Året 2014 slåss man efter att få kalla sig feminist. I forna Sovjetunionen slogs man för att få kalla sig kommunist. Undar hur den yngre generationen tänker på oss, den dagen då vi är borta? Kommer de att le åt våra ibland förhastade slutsatser? Garva åt våra tillkorta-kommanden? Vad betyder ordet feminist om 100 år? Ibland känns det som om man MÅSTE tycka som alla andra. Annars får man ställa sig i skamvrån. För mig personligen, så inrättar jag mig än i dag efter det sunda förnuftet!
 
Roger Lindqvist.

Hamngatan-Uddmansgatan - PITEÅ /1950-tal

 

Marilyn Monroe /1955

 

CANNON

William Conrad (1920-1994) spelade detektiven Frank Cannon
i svensk televison i början av 70-talet. Serien hade sin USA-premiär
1971 och producerades fram till 1976.          

Snobbar som jobbar /1971

 
Tony Curtis och Roger Moore omger sig med många vackra flickor i
serien "Snobbar som jobbar".             
 
Roger Moore, det kära gamla Helgonet, kommer i en ny agentserie som börjar på lördag. Denna gång har han Tony Curtis som kollega i jakten på skurkarna. Filmstorheten Tony Curtis gör här sin debut som skådespelare i en produktion direkt för TV. "Snobbar som jobbar" heter serien på svenska och i 12 lördagar får vi se hur de jobbande snobbarna som gjorts av det engelska bolaget ITC, på plats i södra England och i Frankrike.
 
Vackra flickor finns det även i denna agentserie - de flesta okända men några väletablerade som t ex Joan Collins, Jennie Linden och Suzanna Leigh, som tidigare spelat mot Roger Moore i "Helgonet" och mot Tony Curtis i filmen "Boeing-Boeing". Anna Palk är en annan skönhet som vi lärt känna i TV-serien "Karriären framför allt", i sekreteraren Sarah Courtneys gestalt.
 
Roger Moore spelar Brett Sinclair, en engelsk lord som fötts till rikedomar. Tony Curtis gör Danny Wilde, en stenrik amerikan utan vardagsplikter, men född i New Yorks slum. Upptakten till deras äventyr är ett möte på ett av Rivierans lyxhotell, dit de båda herrarna lockats av den pensionerade domaren Fulton. Under 30 år har domaren med aldrig sviktande energi friat de oskyldiga och satt fast de skyldiga. Men är inte nökjd med sitt livsverk.
 
För första gången i sitt liv gör den store amerikanske filmstjärnan
Tony Curtis en programserie direkt för TV.        
 
Efter sju år som Helgonet kommer Roger Moore i en ny
agentserie på TV.       
 
Alltför många fula fiskar har slunkit ur näten, menar han. Nu vill han fortsätta kampen mot skurkarna och han behöver ett par vandrande riddare som han kan tussa på bovarna. Fulton har valt herrarna Wilde och Sinclair inte för att de är särskilt väl rustade för kampen, men den saken är det nog litet si och så, utan för att de är rika och obundna. De förklarar sig redo att sätta i gång och framför dem radar äventyren, upptågen, galenskaperna och de vackra flickorna upp sig.
 
Roger Moore var inte helt pigg på att vara med i den nya serien. Han ville pusta ut efter sju Helgonår, när ITC:s verkställande direktör sir Lew Grade ringde.
    - Han berättade att han sålt en ny serie till ett amerikanskt bolag med mig i en av rollerna, säger Roger Moore. När han kom tillbaka frågade jag honom hur han kunde göra mig detta. Men det påstod han att han visst kunde.
 
Sen så gällde det att hitta en amerikansk partner. Till sist lyckades man övertala Tony Curtis, som snart blev eld och lågor.
 
 
HÄNT I VECKAN ¤ Fredagen den 3 september 1971.
 
 
 
 

När Helgonet blev James Bond

 
Snälle och rare Roger "Helgonet" Moore ska tuffa till sig. Det är han som fått rollen som James Bond efter Sean Connery. Cirka 12 miljoner lär han få för den första filmen. Inte undra på att han kan le så brett när han lämnar London för att åka på semester till Rom. Med sig har han barnen Deborah, 8 år, och Geoffrey, 6.
----------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 11 augusti 1972.

På besök hos mormor och morfar/1974

Systersonen Mathias på besök hos mormor och morfar i Hortlax.
Bilden togs hösten 1974.
 
Köket i mitt föräldrahem.         
 
Gerd och Mathias. Vi hade vår tvättmaskin i köket.
Samma dag som Charles de Gaulles begravning, i november
1970, installerades maskinen. Jag kom hem från skolan,
och TV:n stod på. I köket så var det full fart på igångsättandet
av tvättmaskinen. Den finns fortfarande kvar, på samma plats.
 
Mathias med sin pappa Henning.   
 
 
 

Rekordfull bilist i Hortlax

 
Piteåpolisen fick på lördagseftermiddagen tips från Öjebyn om att en bilist från Blåsmark var ute på mycket vinglig stråk med sin bil och att han när som helst kunde väntas passera på väg söderut. En i hast upprättad spärr vid Rågrindsvägen gav inget napp - troligen hade vederbörande passerat staden via Ankarskatavägen - men i Hortlax upphanns mannen av polisbilen, som spärrade vägen för honom. Trots att den polisman som grep blåsmarksbon aldrig sett en mer berusad bilförare ansåg sig mannen vara fullt kapabel att fortsätta sin färd. Det höll givetvis inte polisen med om och den gripne fick till yttermera visso efter sedvanliga prov stanna i arresten i avvaktan på att ruset skulle gå av honom. Efterräkningarna kommer naturligtvis obönhörligt.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 september 1955.

Åke och Lena Söderblom /1962

Far och dotter Söderblom.           
 
Lena Söderblom hade blommor med sig, då hon besökte pappa Åke på nya Scala. Pappa Åke tittar säkert gärna i sin tur över till Oscars, där Lena spelar Klärchen i "Vita Hästen".
----------------------------------------------------------
ALLAS ¤ Den 5 januari 1962.
 

Norah spelar fotboll

I söndags var det så dags. Norah spelade match på Heden i Storfors. Tyvärr så var vädrets makter inte oss nådiga. Det föll regn, mycket regn. Men tjejerna kämpade på tappert i den blöta väderleken. Trots allt så vann SAIK sin match mot Öjebyn.
 
Norah, med nummer 44 på ryggen gör sig klar för avspark.  
 
Ett litet avbrott i spelet...     
 
...så snabbt igång igen...
 
   
 
 

I slagverkshuset 2009.

I dag dammade jag och Robert av några videoband. På ett av dem,
syntes den här mannen. "Slagverksmannen".

Säg YES till YES! /1968

 
FEMINA ¤ Den 11 februari 1968.

Bruno Glenmark dementerar...

 
HÄNT I VECKAN ¤ Den 9 juli 1971.

Svenne & Lotta /1972

Svenne & Lotta Hedlund, stämplar in.        
 
Svenne och Lotta Hedlund som nu arbetar med en show på Strand i Stockholm får som alla andra i restaurangpersonalen stämpla in sig när de kommer - ett ganska unikt förfarande när det gäller artister.
 
--------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 30 mars 1972. 

Ingmar Nordströms /1981

 
ÅRET RUNT ¤ Den 14 september 1981.    

ANITA EKBERG - "Boccaccio 70" /1962

I Boccaccio 70 medverkar förutom Anita Ekberg även Sophia Loren
och Romy Schneider m. fl.         
 
BOCCACCIO 70 är i likhet med den franska filmen om berömda kärlekspar, Les Amours celébres, en episodfilm, men till skillnad från denna har flera berömda regissörer här gjort var sitt avsnitt, Visconti Monicelli, Vittorio de Sica och Fellini. Fellini, som gjorde Det ljuva livet, har åter satt in Anita Ekberg som sitt stora nummer i den del av Boccaccio 70, som han regisserar, nämligen Dr. Antonios äventyr. - Anita är en charmant och mycket lydig och läraktig och gör precis som jag säger åt henne, säger Fellini, som lagt upp en för skådespelarna mycket ansträngande inspelning. 
 
I Boccaccio 70 regisserar Fellini en del av filmen. Samma gjorde han i
Det ljuva livet där Anita Ekberg tog filmvärlden med storm.     
 
Som doktor Antonio får vi se Pepino de Filippo, mannen, som får syn på Anita på en jättereklam för mjölk. Hon ligger utsträckt på en divan med ett mjölkglas i handen, som hon tycks erbjuda varje förbipasserande. Doktor Antonio blir fullkomligt förhäxad av bilden och fantiserar sig bort i en overklig drömvärld med Anita. Våra bilder visar några scener ur Doktor Antonios äventyr, där vår numera tämligen frodiga landsmaninna hela tiden står i blickpunkten.
 
Anita Ekberg, i sin fulla attribut.        
--------------------------------------------------------------------------
ALLAS ¤ Den 5 januari 1962.
 
 

MITT EGET LAND

Jag hörde musik någonstans,
som kom från en frusen orkester,
den kallas för terrorbalans
och dansas av öster och väster.
Vad bryr jag mig om öst och väst,
jag vet ju bäst...
 
...för när människorna har varandra,
bor de alla i samma land,
och jag är ju precis som andra,
och min hand är så lik din hand.
Hela landet syns från mitt fönster,
huvudstan ligger i mitt rum,
och i taket gör lyktor mönster,
det är dumt, men jag är nog dum...
 
Man säger, att ensam är fri,
den frie lär vara den starke.
Men du och jag blir ändå vi,
och jorden får blommande marker,
och nätterna skimrar av bloss,
bara för oss...
 
...för när människorna har varandra,
bor de alla i samma land,
och allting vi vill ge till andra,
kan du få ur min öppna hand.
I min hand finns allt det jag drömmer,
allt jag äger och allt jag har,
och den rädsla, som alla gömmer,
på den är din hand ett svar.
 
Jag vet att det finns en raket,
som flög till en främmande himmel,
men säj mej en enda planet
som jorden, för den ger mig svindel!
Och därför så stannar jag kvar,
jag vet jag har...
 
...liksom du någon plats på jorden,
som jag kallar mitt eget land,
det är svårt att få tag på orden,
men du vet, hur det känns ibland.
När man känner, att allt är nära,
och att allt finns en mening i.
Ska det var så svårt att lära,
det människorna - det är vi...
 
...har du hört någon gång musiken,
när jag fattar helt lätt din hand,
och i världen omkring finns riken,
men de är alla i samma land.
 
Text: Beppe Wolgers (1928-1986).
 
Musik: Olle Adolphsson (1934-2004).      
 
Wkipedia: "Sången handlar om kalla kriget och rymdkapplöpningen, samt drömmen om fred".     
 
En låt som också passar in på den onda värld vi lever i år 2014.
//Roger.
 
 
 

Din nya transistor! /1962

 

Rogers middagstips!

Kanhända att min matkonst ser alltför avancerad ut för dig
som just nu ser och läser detta. Men gör ett försök!
Idén är kommen ur det franska köket. Bon Appétit!    
Till maten dricks kranvatten av årgång 1934.

Pelle Lindbergh /1980

STOPP - STANNA! AIK:s och Tre Kronors målvakt, Pelle Lindbergh,
har pucken helt under kontroll. Han gjorde sin bästa match för
säsongen i går mot Brynäs.             
 
Nu är det uppåt i AIK igen!
    - Javisst, skrattade "Ankan" Parmström efter 5-2 segern mot Brynäs igen.
    - Marginalerna är små och nu har vi häng på lagen över strecket. Färjestads-matchen på söndag blir oerhört viktig!
 
AIK tog Gävlerinken i besittning med ett jäklar-anamma som kunnat flytta berg. Det är en ren smaksak att välja bland femmorna och ge betyg. Men målvakten Pelle Lindbergh gjorde kanske en av sina bästa matcher den här vintern. Han höll verkligen OS-klass den här kvällen!
 
Individuellt firade Bengt Lundholm triumfer med sin härliga skridskoåkning och sina snabba dragningar. Tillsammans med Leif Holmgren var han banans läckraste lirare. Efter 15 minuter prövade Kai Nurmi med ett snabbt skott. Det gick rakt upp i nättaket bakom Wille Löfqvist: 1-0.
 
Bara 50 sekunder (!) in i den andra perioden fick Leif Holmgren en härlig passning av Mats Uhlander och plötsligt stod det 2-0. Den andra perioden kom att bli matchens bästa. Långa stunder riktigt fin ishockey och AIK gjorde både 3-1 (Bengt Lundholm) och 4-1 (Ulf Isaksson). Ändå avgjordes faktiskt inte den matchen förrän Leif Holmgren slog in 5-2-målet i den tredje perioden.
 
Det kom när Brynäs spelade fem man mot fyra och vädrade reduceringsmål och kanske till och med ett oavgjort resultat. Plötsligt fångade Mats Uhlander upp pucken mitt på banan, störtade framåt och såg att Leif Holmgren åkt upp till höger. Uhlander frispelade Holmgren, som behärskat slog pucken i mål och sedan rasade ihop och gled rakt in i sargen.
    - Ja, det var ett härligt mål, sade Holmgren. Visst kände vi att Brynäs var på gång för att nå en reducering. Det här målet kom precis när vi behövde det.
 
 
AFTONBLADET ¤ Måndagen den 21 januari 1980.             
 
PS. PER-ERIC "PELLE" LINDBERGH föddes den 24 maj 1959 i Stockholm. Han skadades svårt i en bilolycka den 10 november 1985 i Somerdale, New Jersey. Han förklarades hjärndöd tre dagar senare. Han var vid tiden för sin bortgång, professionell målvakt i Philadelphia Flyers. Pelle Lindbergh blev endast 26 år gammal.
 
Roger.
 

En heldag med NORAH & MAX

I dag har vi fått rå om två av våra tre barnbarn. Det blev bl. a. besök på
Swensbylijda och Pite havsbad m.m.     

Civilkurage!

Vill inte lyssna! Vill inte se! Vill inte tala!                
 
Tyvärr är det så pass illa med många utav oss. Vi kanske känner till olika slags missförhållanden, men vågar inte yttra oss. Vi har både sett, hört och tigit. Skäms på oss!
 
Från barndomen minns jag en händelse som jag aldrig glömmer. Vi kom åkande i vår VW på väg mot Norrstrandsbadet i Piteå. Min far satt vid ratten, min mor på passagerarsätet och lilla jag därbak. Plötsligt ropar min pappa till. Till höger om oss, ungefär där Christinasalen ligger idag, står en hop med unga män och sparkar vilt på en annan som ligger på marken. Pappa bromsar in. Skyndar sig ut ur bilen och ropar: - Va´håller ni på med? Ni ser ju att han ligger... han kan ju dö...
 
I den stunden blir jag varse om den dramatik som utspelar sig strax bredvid. Den första tanken var att pappa skulle få rejält med stryk. Min mamma ropade till: - John, dom är så många, och stora...
 
Jag såg hur pappa var rejält upprörd. Han ropade ännu en gång att dom skulle sluta: - Ni slår ju ihjäl honom, fattar ni inte det SLUTA!
 
Min far var inte lång. Han var 1.63 över marken. Men hur än det nu var, så slutade dessa grabbar med misshandeln. Och medan vi stod där med bilen på tomgång, så reste offret sig upp. Han verkade inte ha fått sig några allvarligare skador. Men han kunde ha fått.
 
Att säga ifrån är för oss svenskar värre än döden. Vi törs inte! Åtminstone verkar det så. Jag har också sagt till några gånger under livet. Rejält! Det mänskliga släktet är värre än djuren. Vi dödar för nöjes skull. Det finns så mycket ont mitt ibland oss.
 
Våldtäktsmän, är bland de största ynkryggar som finns. I samma grupp finns pedofilerna. En annan sak som jag har väldigt svårt för varje gång det inträffar, är hedersmord. Jag har försökt hålla mig uppdaterad om dessa vackra oskyldiga tjejer, vars enda fel har varit att de blivit förälskade. Fadime och Pelar minns jag tydligt.
 
Våldsmän och mördare kommer ur alla samhällsklasser. Alla religioner. Både vita som svarta. Alla finns representerade. Ibland när nåt händer, tycker jag tystnaden lägrar sig över det skedda. Det finns inget värre än tystnad i fel sorts ögonblick. Många gånger uppfattar jag tystnaden som ett slags medhåll med det som hänt. Då är det bra mycket bättre, att både skrika och bli rejält förbannad. Att visa att det är FEL!
 
Tystnad är bra. I rätt sorts situation. Men ibland hamnar tystnaden alldeles uppåt väggarna fel. Så fort jag ser grava övertramp ute i vårt samhälle, börjar adrenalinet pumpa. Medan gärningsmannen/kvinnan sedan uppkäftigt hånler i rättsalen, håller jag på att drunkna i adrenalin-tsunamin. Men Rom byggdes ju inte bara på en dag. Detta är väl något som våra folkvalda politiker, förhoppningsvis skall sätta tänderna i? Hoppas jag! Heller ska tystnaden breda ut sig ännu mer?
 
Roger.

The Spotnicks

 

WINNERS

 

På väg till jobbet

I dag på förmiddan, Daniel promenerar vägen fram till sin tankbil.
Det är inte bilen som ses i bild. Dagens mål: Piteå-Örnsköldsvik-Piteå.
Kattfröken Selma följer sin husse på vägen.

- Hallå, Hallå! De´är Malte...

- Hmm, farfars gröna mobil. Undrar om de´kan va nåt?     
 
- Tja då provar jag väl...      
 
- Hallå... är det pappa...?           
 
- Va kul! Pappa kommer snart med sin traktor...
 
 
 

Balkongblommor

Foto: Roger Lindqvist.

Tro under hot!

Militanta religiösa krigare som sprider fasa och skräck.                    
 
Att utöva sin tro under hot, kan aldrig bli en ärlig sorts tro sprungen ur hjärtat. Det är just detta som den Islamiska staten för närvarande, utövar mot alla dem de möter på sin krigsstig. "Konvertera heller dö!" är deras minst sagt kontroversiella order. Ingen kommer undan. Människor mördas på löpande band, pga av att man inte äger "den rätta tron". Men vad är då den rätta tron? Det är den tro som individen själv anammar. Den är i allra högsta grad djupt personlig. Men i min värld har den absolut ingenting med hot eller vapen att göra. Långt mycket långt därifrån.
 
Tänk er in i denna påhittade situation. Det är Gudstjänst i kyrkan. Utanför de stora dörarrarna finns två beväpnade män iklädda i sk rånarluvor. De stirrar mordiskt på varje person som stiger in i det allra heligaste. Inne i själva kyrkrummet, sitter ytterligare män klädda i svart, och följer varje besökare med skarp blick. När så småningom prästen gör entré, hänger ett pistolhölster om hans/hennes midja. Ur prästens mun osar det svavel, under den helvetespredikan som görs. Med mörk blick, borrar sig den övervördigaste prelaten igenom den heliga skrift.
 
Det kan väl vem som helst förstå, att harmonin lyser med sin frånvaro en sån gång. Tur är ju då att det hela endast var ett påhitt. Men tänk om...
 
Under 30-40-talet brottades världen med nazismen. I  dag 2014 heter det något helt annat. Men med samma innebörd, kanske ännu värre.
 
Roger Lindqvist.

Cornelis Vreeswijk /1969

 
¤ Hönan Agda - In på Svensktoppen den 8 juni 1969. Låg kvar i 5 veckor, som bäst på en 4:e plats.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Lill Lindfors /1969

 
¤ En Man I Byrån - In på Svensktoppen den 7 december 1969. Låg kvar i 14 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Siw Malmkvist /1967

 
¤ Sprattelgumma - In på Svensktoppen den 21 maj 1967. Låg kvar i 6 veckor, som bäst på en 2:a plats.
 
¤ Arvid - In på Svensktoppen den 2 juli 1967. Låg kvar i 6 veckor, som bäst på en 4:e plats.
 
¤ Downtown - In på Svensktoppen den 3 september 1967. Låg kvar i 1 vecka, som bäst på en 10:e plats.
 
¤ Nånting Fånigt - In på Svensktoppen den 24 september 1967. Låg kvar i 2 veckor, som bäst på en 8:e plats.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Towa Carson & Lasse Lönndahl /1965

 
¤ En Lilja Är Vit - In på Svensktoppen den 6 november 1965. Låg kvar i 14 veckor, som bäst på en 2:a plats.
 
¤ Fotsteg I Rabatten - In på Svensktoppen den 18 december 1965. Låg kvar i 1 vecka, som bäst på en 9:e plats.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

Forsytesagan - 1967

Om det är nåt jag minns av TV-serier, så är det Forsytesagan, som hade sin premiär i svensk television, den 30 augusti 1967. Min mor satt som klistrad varje gång den sändes i vår svartvita "dumburk". Även jag kom att följa med i alla de avsnitt som sändes. Serien bygger på John Galsworthys böcker, och en nyinspelning gjordes 2002.
 
Två av huvudrollsinnehavarna: Fleur och Soames Forsyte, far och dotter.
Fleur och Soames gestaltades av Susan Hampshire och Eric Porter (1928-1995).

TV-hallåor 1967/68

 

Danne, Norah och Elisabeth

Ingående studie av tomatplantor.

DÖM ICKE!

Hård till sin yta. Karg som en pinad fjällbjörk.
Morsk och tillsluten. Ordknapp. Allvarlig.
Men med ett levande intellekt,
som trotsar det mesta.
Döm icke utsidan.
Du har ingen aning om,
vad insidan döljer för hemligheter.
 
Roger Lindqvist.   

Stressråd

 

Laila Westersund /1966

ÅRET RUNT ¤ Den 28 februari 1966.

TAGES /1966

ÅRET RUNT ¤ Den 28 februari 1966.

Scenens stjärnor

 
ÅRET RUNT ¤  Den 28 februari 1966. 

KNORR!

ÅRET RUNT ¤ Den 28 februari 1966.

Nattivalen i Piteå

Tillhör Leif Lidman.     

En våg av hat!

HATET SPRIDS ÖVER VÄRLDEN!     
 
En våg av hat översköljer oss varenda dag. Vi pratade om detta igår, jag och en av sönerna. När jag för nån vecka sen kom i diskussion om detta svåra problem, i en grupp, så sa nån: - Jamen det är ju inte i vårt land.
Underförstått: ser jag det inte - finns det inte.
 
Det var den mest otroliga form av världsfrånvänd typ av kommentar jag någonsin hört. Jojo, strutsen har många efterföljare runt omkring. Men stoppa inte huvudet så pass djupt ner, risken finns att du aldrig får upp det till marknivå igen. Och säg mig, vem vill leva i ett becksvart okunnigt mörker?
 
Ser jag det inte - finns det inte! 
 
Roger Lindqvist.   
 

Reklam från förr

Jannice räddade en stor mängd gammal affärsreklam åt eftervärlden förra året. Det ska hon ha tack för! Jag har sett dem alla, och har t.o.m. fått ett flertal i gåva av henne. När vi förra veckan satt barnvakt hemma hos Max, passade jag på att titta lite närmare på denna skatt. Plockade därför fram några stycken och fotograferade. Med på en av bilderna var fotomodellen Flisan. Hon tycktes faktiskt beundra det hon såg.
 
Flisan är en kattfröken på 10 år med mycket god smak.   
Här beundrar hon en av de många reklamaffischerna.      
 
Strumpreklam från 1950-talet.      
 
"Nivella för fest".              
 
Trots sin morska uppsyn så är Flisan en väldigt fin kisse.          
Född den 6 juli 2004 på eftermiddagen. Mamman hette Sessan,
fader okänd.
 
 
 
 

Piteå från förr - utställningen fortsätter...

Herrarna: LEIF LIDMAN, ULF LINDLÖF & ROGER LINDQVIST, fortsätter
med sin utställning, PITEÅ FRÅN FÖRR, även under månaden september.

Lill-Babs

 
 
 
 
 

The Caretakers

 
 

Wenche Myrhe /1968

Wenche Myrhe, 1968.     
 
Det Var En Ding-Dong Rena Rama Sing-Sång Mini-Mini Flower-Power Dress - på Svensktoppen den 15 december 1968. Sex veckor på listan som bäst en fjärde placering. Undrar om inte detta var den längsta låt titel, som överhuvudtaget någonsin hamnat på Svensktoppslistan?

Anna-Lena Löfgren /1965

Anna-Lena Löfgren på skivetiketten Metronome, 1965.    
 
¤ Vad Är Det För Väder Vi Fått - på Svensktoppen den 19 juni 1965. Låg kvar en vecka, som bäst en femte placering.    

Towa Carson /1971

 

Agnetha Fältskog /1968

 
En singel som Agnetha Fältskog släppte 1968. Låtarna hamnade på Svensktoppen.   
 
I november 1967 fick Agnetha Fältskog en listetta på Kvällstoppen med Jag Var Så Kär. Samma låt kom också upp på Svensktoppen, den 28 januari 1968, där den låg i 7 veckor, som bäst på en 3:e plats.
 
Det blev ytterligare fyra listplaceringar den här året. Den 31 mars hamnade låten Utan Dej på Svensktoppen i 2 veckor, som bäst på en 8:e plats.
 
Den 15 september kom, Den Jag Väntat På in på listan. Där låg den i 1 vecka, som bäst på en 9:e plats.
 
Allting Har Förändrat Sej hittade sin väg upp på Svensktoppen, den 22 september, där den fanns kvar i 7 veckor. Bästa placering: en 2:a plats.
 
Den 1 december var det återigen dags för ett svensktoppsbesök. Den här gången i sällskap med Jörgen Edman. Tillsammans sjöng de låten, Nånting Händer Mej, som stannade kvar i endast 1 vecka, som bäst på en 9:e plats.    


 

Ann-Kristin Hedmark - 1969

Ann-Kristin Hedmark. Sångerska i Yngve Forssélls orkester.

ÄTT & BYGD

Sent hemkommen efter ett redaktionsmöte ute på Framnäs i Öjebyn. Ätt & Bygd heter den medlemstidning som Pitebygdens Forskarförening utger med några nummer varje år. Tidningen ska pusslas ihop med alla sina insända artiklar m.m. Ätt & Bygd välkomnar alla intresserade att skicka in sina respektive berättelser av olika slag. Så sätt er ner vid skrivbordet och skriva! Nu!
 
Ätt & Bygd en alldeles förträfflig tidning, med intressant innehåll.       

Tystnad

I och med din tystnad, har du gett mig
ditt högljudda svar.
 
Roger Lindqvist.  

Lauren Bacall död

Lauren Bacall har avlidit 89 år gammal.    
 
Hon föddes den 16 september 1924. Hon kom så småningom in vid filmen, där hon mötte sin blivande make, Humphrey Bogart (1899-1957). De två ingick äktenskap 1945 som varade fram till hans död i januari 1957. Mellan 1961-1969 var Lauren Bacall gift med aktören Jason Robards.    

ABBA på ny turné

Start i kväll för ABBA:s nya turné.     
 
    - Det ska bli en stor kväll i Scandinavium. Det lovade ABBA när de i går anlände till Göteborg. Där startar de i kväll sin Europa-turné. Det blir nypremiär för USA-showen i ett utsålt Scandinavium. 11 000 beundrare finns på plats - från hela Sverige, Norge och Danmark.
 
Europa-turnén pågår till den 15 november, då den avslutas i Dublin på Irland.
    - När vi kommer hem ska vi ta ledigt ett tag, säger Agnetha Fältskog, som helt hämtat sig efter influensan som vållade sådant rabalder under USA-turnén.
 
I januari åker sen Björn och Benny till Florida för att skriva nya låtar för en LP som ska komma nästa höst, och i mars rullar ABBA antagligen vidare mot Japan.
--------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Fredagen den 19 oktober 1979.

"Och ur bilen klev STIKKAN ANDERSON"

Stikkan och hans hustru Gudrun klev ur sin silverfärgade Bentley
och föreslog att de skulle göra upp i godo, något som de norrländska
grabbarna accepterade.                  
 
Två unga norrlänningar fick sitt livs chock när de besökte Stockholm för första gången. Först krockade de med en silverfärgad Bentley -75, värd några hundra tusen. Sen klev ABBA-direktören Stikkan Anderson ur bilen.            
 
Det var vid halvett tiden i går som norrlänningarna kom körande i sin nyinköpta Saab över Västerbron in på Långholmsgatan på Söder i Stockholm. De hade aldrig tidigare varit i huvudstaden och tittade sig omkring. De fick titta noga för tät dimma rådde. Samtidigt färdades Stikkan Anderson och hans hustru Gudrun i sin eleganta Bentley alldeles i närheten.
 
DERAS VÄGAR KORSADES  
Plötsligt korsades deras vägar. Ur dimman uppenbarade sig den stora Bentleyn. Sen gick det väldigt fort: tjutande bildäck, klirrande krossat glas, gnisslande plåt och en smäll. Därefter blev det tyst. Stikkan Anderson klev ut ur Bentleyn. Norrlänningarna trodde knappt sina ögon. I den förvirring som uppstod visste man inte vem som körde på vem, hur heller varför.
 
Grabbarna i Saaben var förkrossade. Stikkan föreslog att de skulle göra upp i godo, något som villigt accepterades.
    - Jag tyckte synd om dem. Det blev bara några små plåtskador. Inget märkvärdigt, sa han.
----------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Måndagen den 15 oktober 1979.
 
Här har Aftonbladets reporter lyckats sätta tönt-stämpel på de två okända norrlänningarna. Kom det fram i texten vem som egentligen var skyldig till olyckan? Underförstått var det: "Lantisar kommer till huvudstaden. Möter skivmogulen Anderson. Får stora skälvan".
 
Roger.
 

Robin Williams död

ROBIN WILLIAMS f. 21 juli 1951 d. 11 augusti 2014.
 
Förmodat självmord!

Våren -77

Min far, John Lindqvist, på sin älskade altan våren 1977. Nyss fyllda 54.
Till höger syns ena armen på min mor. Vår och sommar
var hans favoritårstider. Samma gäller mig.

Käre John

 
EXPRESSEN ¤ Söndagen den 24 januari 1965.
 

Politiska cirkuskonster på hög nivå

Tecknaren EWK:s bild av de politiska cirkuskonsterna dagen efter
valet 1976.
 

SUZIE

 
 
 
 
 

På visit hos Bettan

Elisabeth och jag på besök hos Elisabeth Granberg i dag. Jag blev fascinerad
av de färger som Elisabeth hade i sin lägenhet. Färgerna utstrålade  lugn och
harmoni. Våra söner började umgås i unga barnaår, det har dom också
fortsatt med i vuxen ålder. Bilden har jag lånat av Elisabeth G.        

Georg Rydeberg möter Lill-Babs

EXPRESSEN ¤ Torsdagen den 23 juli 1981.

Nils Poppe om "BEREDSKAPSPOJKAR".

- Vi hade oerhört roligt när vi spelade in "Beredskapspojkar",
säger Nils Poppe. Efter kriget var det hausse på beredskapsfilmer.
Till sist sa jag stopp. Inga fler beredskapare, fortsätter han.      
 
Det är en vansinnigt rolig film. Det TROR i alla fall Nils Poppe, 73, om sin egen "Beredskapspojkar" från 1941.
    - Den borde vara rolig, fastslår Poppe. Jag minns visserligen inte ett smack av filmen, men vi hade oerhört roligt när vi gjorde den.   
    - Utom några få gånger när regissören Sigurd Wallén ilsknade till på skarpen. Och det var inga dåliga grejor när han blev på det humöret.
    - I en av scenerna skulle jag klippa till min egen militära fångvaktare, varpå denne skulle stupa på en matta av det där slaget som blixtens snabbt rullar ihop sig själv. Det var rätt komplicerat att få alltihop att klaffa. Men det gick perfekt redan första gången och alla jublade av lycka. Alla utom Wallén. Det hade blivit någon ljusfläck på filmen rapporterade fotografen.
 
¤ Femtioelva omtagningar  
    - Wallén nästan sprack av ilska. Omtagning! Och nu var allting som förgjort. Antingen hängde mattjäkeln upp sig, eller kom jag fel i steget, eller var det något annat helsicke. Vi tog om och vi tog om och vi tog om.
    - Det värsta av allt var att vi just den kvällen skulle hava ett litet partaj. Maten var klar och vi fick bara ta om och ta om samma förbannade scen. Vi tappade räkningen till slut när mörkret föll omkring oss. Ingen vet hur många gånger det blev omtagning. Femtioelva som man brukar säga stämde nog ovanligt väl.
 
¤ Har t o m spelat björn    
35 långfilmer har Nils Poppe gjort i sitt liv och i 28 av dem har han haft den ledande rollen.
    - Då räknar jag in "Adolf Armstarke" också. Jag var nämligen med där och spelade en viktig roll, fast ingen någonsin har trott mig. Fast det är sant.
    - Jag spelade en björn som Adolf släpade i ett koppel. Björnen skulle hoppa och åbäka sig och det var bara jag i sällskapet som klarade av det. Jag fick björnskinn och huvud på. Synd bara att ingen kan se att det är jag i den rollen.
    - Det var alltid lika roligt att göra filmer. Vi hade vansinnigt kul och jag tror faktiskt det märktes i filmerna också, förhoppningsvis. Man längtade ner till ateljéerna. Själv var jag där alltid klockan sju på morgonen och var färdigsminkad klockan åtta.
    - På den tiden Adolf Jahr gjorde huvudrollerna blev det mycket spilltid för oss andra också.
    - Adolf den store anlände först klockan elva. Klockan tolv var han färdigsminkad, lagom till den rejäla lunchen, som pågick till tre. Halvannan timme brukade vi hinna filma innan det blev kväll.
 
¤ Skrattar själv åt Bom-filmerna  
Poppe lutar sig tillbaka i skrivbordsstolen hemma i Domsten och gapskrattar.
    - Just så skrattade jag när jag såg de gamla Bom-filmerna häromveckan på TV. Två gånger till och med. Annars blir man ju kritisk mot sig själv i de gamla filmerna. När vi sitter några och tittar så talar jag inte om mig som "jag" för säkerhets skull. Jag kallar mig för "HAN". Jag tycker HAN skulle gjort si eller sådär.
    - En del av filmerna, till exempel Sten Stensson och flera Bom-filmer tog in gräsligt med pengar. Men det var först efter några år som jag lärde mig att jag skulle ha provisioner och inte bara ett litet gage.
Efter kriget var det hausse på beredskapsfilmer minns Poppe med viss förtvivlan.
    - De var gräsliga många av dem. Till sist sade jag stopp. Inga fler beredskapare.
 
¤ Filmat med Bergman 
Allra helst talar Poppe om "Pengar" och Ingmar Bergmans "Sjunde inseglet". När Bergman valde Poppe för en stor roll i sin film trodde folk i branschen att han fått spader. Men Bergman stod på sig och när filmen var klar fick Poppe brev med ursäkter för de fördomar som uttalats och massvis med beröm för sin insats.
    - Med "Pengar" var det ju lite speciellt. Det var den första filmen jag gjorde alldeles på egen hand med eget manus och mig själv i huvudrollen. Den blev censurstoppad förresten. Vi fick klippa bort 300 meter av ett storslaget slagsmål, som ansågs rått och dumt. Oerhört dumt! Av censorerna alltså. Jag undrar om de meterna finns kvar i SF:s arkiv. De borde visas nu när man ändå ska visa tolv av mina filmer.
 
Just nu repeterar Nils Poppe på Helsingborgs Stadsteater. Han ska spela en 80-årig man i "Sista sommaren".
    - Men som jag redan sagt i Aftonbladet, det är ett missförstånd som uppstått genom den pjästiteln att jag gjort min sista sommar på Fredriksdal. Inte alls! I sommar kör vi operetten "Blomman från Hawaii".
Vi går ut i den skånska snöyran och titar på Poppes vasstak, som blåste ner i höststormarna.
    - Hela kupan och hela ryggningen fick läggas om. Okej, det är ett svårt jobb och de som gör ett jobb ska ha rejält betalt. Det har jag fått - på senare år i alla fall.
    - För resten går taktäckarens räkning på försäkringen, gastar Poppe som avskedshälsning.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Söndagen den 31 januari 1982.
 
PS. Artikeln om Nils Poppe gjordes inför de tolv filmer som SVT sände i början av 1982.
Samma dag artikeln publicerades, sände TV2 "Beredskapspojkar".
 
Roger.

Torsdagen den 6 juni 1968

Nöjesutbudet torsdagen den 6 juni 1968.
Samma dag avled Robert F. Kennedy av de skador han ådrog sig
kvällen före efter ett tal vid Ambassador Hotel i Los Angeles.       
---------------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 6 juni 1968.

Texaco

 
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 6 juni 1968.

Sista resan

 
AFTONBLADET ¤ Tisdagen den 25 september 1979.

"HATA MÄN!"

I det samhälle vi lever i idag, pågår hela tiden en slags kamp: det onda mot det goda. Vi har fått lära oss, att alla har lika värde. Ve den som tycker nåt annat. Ve även den som "råkar" använda fel ord. Då tar "språkpolisen" över och tar vederbörande hårt i örat och säger: FY PÅ DIG! Omskakad går personen som tabbat sig diskret därifrån, och ställer sig på sin rätta plats: SKAMVRÅN! Där pekas det finger, där intutas individen att: "SÅ SÄGER MAN ICKE!"
 
Miljöpartiets sk "språkrör" Åsa Romson har slängt ut hakan fullständigt i ett tal i Almedalen. Där spyr hon ut sitt hat mot: "Vita heterosexuella män i stadsjeep!" Hon är inte nådig i sitt sätt. De vita heterosexuella männen står enligt Romson, på fel sida i samhället. Varför då? För att de är vita? Heller (hemska tanke) heterosexuella?
 
Bea Szenfeld, sommarpratare, är inte ett dugg humanare. I sitt sommarprogram tar hon till storsläggan, när hon säget: "Hat mot alla vita heterosexuella vita män mellan 18-80 år".
 
Hat är ett så starkt och destruktivt ord som jag aldrig använder. Det lärde mina föräldrar mig. Hat kommer man inte långt med. Åtminstone inte om man skall uppbära någorlunda vänskapliga förbindelser. I en värld fylld av hat, låter dessa två damer hatet inta en central position. "Tystnad råder tyst det är i husen...". Är det så att de som är och förblir tysta säger ett tyst JA  till dessa skamliga påhopp?
 
Roger.
 
Åsa Romson: "Hat mot vita heterosexuella män i stadsjeep".
 
Bea Szenfeld: "Hata vita heterosexuella män mellan 18-80 år".
 
FAKTA........................................................................
Jag är vit, heterosexuell man i 50-årsåldern. Alltså ett
hatobjekt!
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 

I valet och kvalet

Snart dags att gå till valurnorna. Återigen reser våra folkvalda land och rike kring för att sälja sina budskap. Ska vi tro på dem?
 
Valet 1976 handlade mycket om kärnkraft. Det var väl också den valfrågan som gav de borgliga partierna segern det året. Centerns Thorbjörn Fälldin blev ny statsminister. Laget han hade runt omkring bestod av Gösta Bohman, Moderaterna och Per Ahlmark, Folkpartiet. På de rödas sida fanns förutom Olof Palme även Lars Werner Vänsterpartiet. I den debatt som gick av stapeln kvällen före valet, fanns även finansminister Gunnar Sträng med som Olof Palmes bisittare.
 
LARS ORUP (1918-2007). Programledare.   
 
OLOF PALME (1927-1986). Statsminister och partiledare, S.  
 
GUNNAR STRÄNG (1906-1992). Finansminister, S.
 
LARS WERNER (1935-2013). Partiledare, V.
 
THORBJÖRN FÄLLDIN f. 1926. Partiledare, C.
 
GÖSTA BOHMAN (1911-1997). Partiledare, M.
 
PER AHLMARK f. 1939. Partiledare, FP.   
-------------------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 
 

Flisan & Sam-Sam

Flisan.
 
Sam-Sam.
 

Tove Jansson

Tove Jansson f. 9/8 1914 d. 27/6 2001.                         
 
Idag 100-årsdagen av Tove Janssons födelse. Mumintrollet är väl det första man tänker på när hennes namn nämns. Har precis sett Margareta Strömstedts filmdokumentär om Tove Jansson, i en inspelning från 1968. Långt ut i Finska viken hade hon sin sommarboning. Dit kom en dag sommaren 1968 ett filmteam från Sverige. De planerade fem dagarna blev till tolv dagar, mycket pga av både åska, regn och storm. Tove Jansson i våra hjärtan. Mumin likaså.
 
Roger.

Laurel & Hardy /1956

Stan Laurel & Oliver Hardy, 1956.        
 
Den här bilden, blev den allra sista som Stan Laurel och Oliver Hardy gjorde tillsammans. Stan Laurel (Halvan) föddes den 16 juni 1890, han avled den 23 februari 1965. Oliver Hardy (Helan) föddes den 18 januari 1892 och avled den 7 augusti 1957.

Piteå 1960-tal

Prästgårdsgatan i Piteå före 1967. På bilden ses en Vedette Chambord -59:a.
Tord Sundström hette bilens ägare.             
-----------------------------------------------------------------------
Bilden har jag lånat av Lennart Lundquist.

Motor /1962

 

Bildutställningen fortsätter...

Utställningen "Piteå från förr" pågår också under hela augusti månad.

Brigitte Bardot /1960

 

Signe Hasso och Alf Kjellin /1950

 

Yvonne Norrman

 
 
 
 
 
 

Bibi Johns

 
Bibi Johnsson f. 1929. Ändrade efternamnet till Johns.

Doktor Dolittle /1967

 

Ava Gardner - 1950

 

Pip i luftrören...

Carl-Gustaf Lindstedt (1921-1992). Arbetargrabben från Kungsholmen i Stockholm, som blev hej och du med hela svenska folket. Carl-Gustaf både hördes och syntes en hel del under min uppväxt på 60-talet. Jag älskade hans gubbar. Jag älskade hans monologer som kom att växa sig fast i mitt medvetande. Många av dem blev klassiker. Bilskolläraren är en, Pip i luftrören en annan. Den sistnämnda kom ut på vinyl 1967. Då var jag tio år gammal. En annan go´bit var: Det hänger en dam på sjätte våningen, den gjorde Carl-Gustaf inför publik, på gamla välkända Nalen 1963. Pip i luftrören återkom i ett Hylands hörna program, där Carl-Gustaf var en av gästerna 1981.
 
Carl-Gustaf som handelsresande Hårstam, som drack konjak på gehör,
ingick i monologen Pip i luftrören inspelad på Nalen 1967.      
 
Carl-Gustaf på besök i Piteå 1969. Han uppträdde på
gatufestivalen Piteå Dansar och Ler mitt i centrala Piteå.  
 
 Carl-Gustafs nuna hämtat från ett LP-omslag 1967. 
----------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.
 

På bondens gård

 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist.
 

Volvos Värde Varar!

 
 
 
Foto: Roger Lindqvist, ägare av 5 Volvobilar, 1975-2014.

Himmel över Hortlax

Foto: Roger Lindqvist.   

Malte 2 år!

Förra helgen hade vi ett gemensamt firande för syskonen Norah och Malte Lindqvist. Norah fyllde 6 år den 28 juli. I dag fyller Malte år på riktigt. Han är därmed 2 år gammal. Grattis älskade barnbarn på din födelsedag!
 
Farmor och farfar.
 
Så här ser han ut på baksidan...  
 
Å här är framsidan...!             
 
 

Funderingar...

På hemväg från lekparken, stannar Norah och Max upp vid en avbruten pinne,
bredvid vägen.         
 
    - Hmm... va är det här, frågar Max.
    - Det är en gravpinne, säger Norah bestämt.
    - Gravpinne...säger Max och ser väldigt oförstående ut.
    - Jaa, det är en sån man sätter på en grav, säger kusinen Norah.
    - När nån dör, förstår du, så gör man en sån pinne...
    - Hmm, säger Max...      
 
Efter de djupa tankegångarna, fortsätter promenaden hemåt,
till farmor och farfars lägenhet.
 

Hounds - 1972

 

TINA och MARINA - 1962

 

The Moonlighters

 

THE NEW GENERATION /1967

Bandets stora hit, Two Faces Have I, låg på alla möjliga och
omöjliga listor. Frontmannen Peter "Monia" Holm var sångare
i gruppen.

Yvonne Norrman: "Världens Rikaste Flicka"

Yvonne Norrman, listplacerad med Världens Rikaste Flicka.    
 
Yvonne Norrman hade under sin storhetstid, några listframgångar på Svensktoppen. Den 25 september 1966 låg hon  på listan i 5 veckor, med Världens Rikaste Flicka. Som bäst på en 5:e plats.
Yvonne Norrman föddes den 27 juli 1941 i Vänersborg. Hon gick ur tiden den 11 februari 1986 då bosatt i Askim i Bohus län.
 
Roger.

Östen Warnerbring - "Vi gratulerar"

Östen med rösten sjöng Vi Gratulerar 1968.      
 
Vid 1968-års Eurovisions Song Contest, placerade sig Cliff Richard på en hedrande andra plats med låten CONGRATULATIONS. Härhemma tog sig sångkonstnären Östen Warnerbring an låten. I den svenska tappningen hette den Vi Gratulerar. Den 25 maj 1968 bankade Östen på svensktoppsdörren, och blev insläppt. I 4 veckor Gratulerade han svensktoppspubliken. Som bäst låg den på en 2:a plats.
 
Roger L. (som satt hemma och trummade efter låten).

Lasse Lönndahl /1967

Lasse Lönndahl, med två svensktoppsmelodier som kom 1967.     
 
¤ DEN SISTA VALSEN - kom in på listan den 12 november 1967. Där låg den i 2 veckor, som bäst på en 7:e plats.
 
¤ MÖT MEJ EFTER DANSEN - kom in på listan julafton 1967. Den fanns på Svensktoppen i 9 veckor, som bäst på en 1:a plats.

LILL-BABS: "April, april" /1961

 

Ulf Palme/Eva Dahlbeck - BARA EN MOR

Eva Dahlbeck och Ulf Palme.            
 
Bara en mor -  Ivar Lo-Johanssons roman, filmatiserades 1949. I rollerna sågs:
¤ Eva Dahlbeck (1920-2008) och Ulf Palme (1920-1993).
Övriga roller:
¤ Hugo Björne, Sif Ruud, Åke Fridell, Margaretha Krook, Mimi Pollak, Max von Sydow m. fl.
 
Nämnas kan, att Ulf Palme var syssling till Olof Palme. Ulf Palme var även uppskattad berättarröst, t. ex. i Hemsöborna. Hans myndiga röst utgjorde (tycker jag) halva nöjet i de produktioner han kom att medverka i.
 
Roger Lindqvist.    

Furunäsets sjukhus - Årsberättelse 1968

Ur årsberättelsen har jag hämtat sjukhusdirektören Karl Grankvists slutord. 
 
 
Karl Grankvist, sjukhusdirektör. Som gick bort
i september 1973. Nyheten om hans bortgång,
kom under Furunäsets sjukhus 80-årsjubileum.
 
 
 

Staffan Sundin/Larry Dean

Staffan Sundin föddes i Älvsbyn 1944. I tonåren började han
spela och sjunga.                 
 
Den första förebilden var Louis Armstrong. Sen så kom Elvis.    
 
I början av 1960-talet blev han sångare i popgruppen The Balubas
från Örnsköldsvik. Det var då det började på allvar.        
 
- Vi uppträdde på legendariska Star Club i Hamburg, berättar Staffan Sundin.  
 
På min fråga om han är en ensamvarg, svarar han: - Jo, det stämmer, Roger.
- Jag är inte nån som ingår i ett lag. Jag vill göra det oväntade. Jag vill pröva
nya saker, hela tiden. Vad folk tycker om mig, tja, det struntar jag blankt i.  
 
- Jag har varit dansmusiker också. Jag lirade trummor och sjöng.
- Jag gjorde plattor. En gång med Lasse Samuelssons orkester, som
kompade mig.      
 
På min blogg finns en ingående berättelse om Larry Dean/Staffan Sundin.
- Du är en intressant person, Staffan, säger jag. Det var tacksamt att
skriva om ditt händelserika liv. Du var så öppen. Staffan ler, och tänder
en ny cigarett.              
 
Staffan antog senare namnet "Larry Dean". Han spelade och sjöng i olika konstellationer. Popmusiker, dansmusiker, orkesterledare, kompositör, textförfattare. Det är några av de saker som förre Älvsbysonen pysslat på med under sitt 70-åriga liv. Under 1960-talet mötte han en ung tjej som gillade Animals "House of the Rising Sun". - En dag tappade vi kontakten, säger Staffan, och sänder en blick till särbon Monica, som idag finns vid hans sida. Monica berättar: - Jag visste inte om Staffan var vid liv heller ej. Det hade ju gått så pass många år.
- Så en dag, upptäckte jag en blogg ute på nätet. Där det skrevs det om Larry Dean. Men det fanns inga uppgifter om han levde. Men så till slut så möttes vi. Efter 49 år återupptog vi kontakten. Bloggen, det var din blogg, Roger.
 
Att Staffan är en underhållare, märktes inte minst under de nära fyra timmarna vi satt på vår balkong. En riktig spexare. Vi fick oss glada skratt, både jag och min hustru, Elisabeth. Det var med andra ord ett givande möte. Även ett tack till Staffans särbo Monica, en trevlig dam som Staffan haft turen att träffa. Hur är det nu man säger? Jo, gammal kärlek rostar aldrig!
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 
 
 
 

Clark Gable & Loretta Young

Clark Gable och Loretta Young i filmen: "Styv i korken", originaltitel:
"Key to the City" från 1950.      
 
Clark Gable (1901-1960) och Loretta Young (1913-2000) hade en kort romans vid tiden för inspelningen av filmen "Key to the City". Gable och Young fick en dotter tillsammans, Judy Lewis. Gable avled plötsligt i en hjärtattack 59 år gammal, 1960.
 
Roger Lindqvist.

Max Hansen & Sture Lagerwall/1949

Två rätt så kända nunor. Sture Lagerwall (1908-1964) och Max Hansen (1897-1961).

Lena Söderblom

Lena Söderblom.                 
 
Lena Söderblom född 1935, och dotter till Åke och Ann-Mari Söderblom. Lena är sedan 1978 gift med konstnären Leif Zetterling. Mellan 1957-1973 hette äkta mannen Ove Tjernberg (1928-2001). Även han känd skådespelare. Fadern, skådespelaren Åke Söderblom (1910-1965), behöver kanhända ingen närmare presentation. Lena Söderblom har ett fyrtiotal TV- och filmproduktioner bakom sig.
 
Roger Lindqvist.    

Catrin Westerlund & Putte Wickman

 
Den 1 februari 1959.

Anna-Lena Löfgren /1968

 

ANNA Q NILSSON

Anna Quirentia Nilsson (1888-1974).               
 
Anna Q Nilsson hade trots sitt svenska ursprung sin filmkarriär förlagd till landet over there. Amerika. Dock medverkade hon i filmen Värmlänningarna hemma i Sverige,1921. Bokstaven Q hade enligt Anna Nilsson ett slags PR-syfte. Den utstrålade en slags mystik som den amerikanska filmpubliken kom att älska. Bokstaven Q stod för Quirentia.
------------------------------------------------
J. Roger Lindqvist. (undrar vad amerikanerna tycker om mitt J?)

Georg Rydeberg - Viveca Lindfors

Viveca Lindfors (1920-1995).                
 
Georg Rydeberg (1907-1983).                
 
Paret Lindfors/Rydeberg spelade tillsammans i filmerna, Tänk om jag gifter mig med prästen - 1941  och Appassionata - 1944.  Viveca Lindfors och Georg Rydeberg hade även en uppmärksammad romans under 1940-talet. 
 

Lasse från Piteå!

Lasse från Piteå. Med moppehjälm på huvudet, 1987.      
 
Den 1 april 1949 föddes en liten gosse i Piteå. Gossen fick namnet Lars Gunnar Eriksson. I tonåren spelade Lars Gunnar bas i det lokala popbandet The Tramps. Man lirade på ungdomsgårdar runt om i trakterna. Ja, man åkte så pass långt som ända upp till grannbyn Älvsbyn. Där på Forums scen, sjöng Lars Gunnar och spelade på sin bas. De övriga i gänget var Erling Dahlberg, Hans Lundberg och Christer Norberg. Detta var mitt under den stora popbandsvågen som besökte vår vida värld.
 
Lars Gunnar blev så småningom "Lasse". Första gången jag såg Lasse i TV-rutan, var det i sällskap med en vovve, som jag tror hette Hillman. Att han var pitebo kunde man inte missa. Han talade ju äran och hjältarnas språk: PITEMÅL! Dialekten talades i och för sig inte så uttalat brett i rutan, men hans tungomål placerade honom definitivt i den norra delen av landet. PITEÅ!
 
Den 3 mars 2011 blev en sorgens dag. Det var den dagen vi blev varse om, att Lasse från Piteå inte fanns ibland oss längre. Han avled plötsligt under en teaterföreställning i Uppsala. Och allt kändes ju så svart. Lasse som var en riktigt fin filur, hade ju så mycket kvar att ge. Livet ger och livet tar. På så sätt är det ordnat. Men livet gav oss Lasse från Piteå, i hela 61 år. Det är så vi får tänka. Tack Lasse för dessa 61 år!
 
Roger Lindqvist, delvis Hortlaxbo, delvis Pitebo.

Allas vår egen Carl-Gustaf/1960

Bilden på Carl-Gustaf för mina tankar per automatik, till monologen:
"Bilskolläraren".    
 

Chubby Checker /1964

 

Lill-Babs på semester /1960

BILDJOURNALEN ¤ 1960.

MARTIN LJUNG - Från smedhalva till Fingal Olsson

Martin Ljung (1917-2010).              
 
Martin Ljung föddes i Notviken i Luleå. En kul gube... förlåt gubbe... som fick mig att skratta så det stod härliga till. Tänk er, Martins alla samlade monologer, från Ester till 55:an Olga, Viking, Fingal Olsson och alla de andra go´bitarna, hörde jag hemma i vår svarta transistor på köksbänken i Hortlax.
 
Martin är för mig också kär genom att han påminner starkt om min egen farbror Sven. Har alltid tyckt att dessa båda gubar... gubbar, varit så lika. Sven hade ungefär samma ståtliga längd över havet som Martin. Sven föddes 1919, Martin 1917. Båda är norrlänningar. Martin från Notviken, Lule. Sven från Hortlax, Pite. Det skilde endast fem futtiga mil städerna emellan. Piteå var residensstad före Luleå. Martin brukade åka till Munksund utanför Piteå, för att bada i simhallen. Martins mor har sina rötter bl. a. från Vidsel. Sven hade släkt i samma by. Så mycket mer norrlänning än så här, kan det då rakt inte bli. Jomenvisst!
 
Roger.

En romans med Marilyn...

Marilyn Monroe (1926-1962).    
 
Oj, vad hon är vacker! Jag har under många år haft ett kärleksförhållande med Marilyn Monroe. Jodå, Elisabeth har vetat om detta, men tagit det med ro. Så när ni nästa gång läser en biografi om Marilyn, så kom då ihåg detta: John F. Kennedy och hans bror Bobby var två av Marilyns män. Till detta kan även tilläggas John Roger Lindqvist bosatt i Hortlax. Nu vet ni detta! Det är ingen hemlighet längre.
 
Jag har en annan dam också som jag "polar" med. Monica Z. I en dröm som jag hade, satt hon i mitt knä, tittade på mig och gav mig en blöt puss på kinden. Tur att hustrun inte är svartsjukt lagd. Jag har även haft ihop det med Olivia Hussey, den mycket vackra skådespelerskan. Jojo, i det lugnaste vatten...
 
Roger.      

Furunäsets sjukhus - Årsberättelse år 1967

Ur årsberättelsen har jag bl. a. plockat följande:                  
 
¤ LÄKARE - Psykiatriska klinikerna.   
 
Överläkare: Mårten Kalling, Saima Haapaniemi, Bo Löfberg.
Två överläkartjänster vakanta. En bitr. överläkartjänst, vakant. En av överläkartjänsterna uppehålles av förste läkaren Franz Hancke. En förste läkartjänst är vakant. Tre underläkartjänster är vakanta.
 
¤ LÄKARE - Medicinska kliniken.     
 
Överläkare Gösta Erkstam är ordinarie på denna tjänst. Han tillträder den 1 juli 1968 efter att ha haft tjänstledigt från den tilltänkta tillträdesdagen.
T.f. överläkare Hilding Andreae har fram till juni 1967 uppehållit ovan nämnda tjänst. Överläkare Åke Spetz vid Piteå lasarett har uppehållit den vakanta medicin-överläkartjänsten, jämsides med sin egen tjänst från juni 1967.
 
 
Läkarbristen har varit synnerligen besvärande under året. Av på stat upptagna 10 läkartjänster äro endast fyra överläkartjänster besatta. Under månaderna december-augusti har vissa underläkartjänster periodvis uppehållits av utländska medicine kandidater. Trots att dessa i viss mån saknar rutiner, har de dock gjort sjukhuset stora tjänster. På stat befintliga psykologer och sjukgymnaster har ej kunnat besättas.
 
Under året har det rått god tillgång på såväl mentalvårdsutbildad sjukvårdspersonal, ekonomi- och kontorspersonal. Viss brist råder på leg. sjuksköterskor för tjänstgöring å speciellt kvalificerade sjukvårdsavdelningar.
 
 
 
 

OWE THÖRNQVIST - "Ett litet rött paket"

 

Janne "Loffe" Carlsson

HALLANDSPOSTEN ¤ Den 23 juli 1983.

Eva & Östen

HALLANDSPOSTEN ¤ Den 17 mars 1983.

Säwes

HALLANDSPOSTEN ¤ Den 2 december 1982.

Lee Kings

 

Jävre

 

Dansbandslegenderna - FLAMINGOKVINTETTEN

 

Swen Axéns orkester på skivmärket Anette

Ännu en Lidoproduktion från Lidköping.
 

Gott Nytt År önskar Shell!

 
 

Berth Idoffs på skivmärket Anette

Skivbolaget Anette Lido Music - Lidköping. Einar Svenssons skapelse.

Bygget av Bergsviksbron 1935/36

Tidningen Norrland - 1935.

Presenter på väg!

Presentbilen med sitt stora paket står klar att åka...
 
Norah och Max hjälper villigt till, att öppna Maltes paket.  
 
En jättelik traktor gömde sig i paketet. 
 
Malte fick flera paket på sin 2-årsdag. Kusinen Max i sin keps, tittar nyfiket på.
 
Prinsessan Norah fick även lösnaglar, som Caroline hjälper henne med.
 
Norah fyllde 6 år den 28 juli. Lillebror Malte fyller 2 år den 7 augusti.
 
 
 
 
 

Detaljer

Detaljer har jag alltid varit intresserad av. De är ju som bekant: De små
detaljerna som gör det! Vår TV i mitt föräldrahem, fanns med på en bild
som togs 1967. Den fanns med som en detalj. Här har den fått huvudrollen.
 
Torkhuven, som min mor och syster flitigt använde. Köpt per
postorder i mitten av 60-talet. Fanns också med som en bi-
rollsfigur på en bild. Här har jag även gett den huvudrollen.
 

På Lindqvists balkong

Lunchen idag; fiskpudding. Även om jag inte är någon större fantast av fisk,
så smakade Bettans anrättning helt underbart.
 
Lunchen åts ute på Lindqvists-balkong.    
 
Så blev det middag! Bettan serverade fläskfilé med potatisgratäng.
Även detta ute på Lindqvists-balkong.
 
 

Jim Ellis

Jim Ellis, trumslagare, sångare i Good Timers.        
 
Jim Ellis, trumslagare och sångare samt även kompositör. Engelsmannen Ellis kom till Sverige där han blev trummis i gruppen Good Timers. Ett i mina ögon jättemusikaliskt band, som verkligen stack ut hakan, i och med de låtar man hade på sin repertoar. Good Timers var kanhända en liten främmande fågel i den genre som de representerade. Jim Ellis har ett förflutet i en rad olika band. Såväl engelska som svenska. Här i Sverige spelade han före sitt inträde i Good Timers, bl. a. i Kenneth Staags eminenta band. I dag spelar och sjunger han i Börge Lindgrens trio, där kapellmästaren Börge spelar keyboard. I bandet finns en annan bekanting: Janne Landegren, tidigare mångårig medlem i välkända Ingmar Nordströms från Växjö. När Ingmar Nordström tog adjö av sitt "livsverk", fortsatte bandet under namnet "Nordströms". Börge Lindgren var då keyboardist i gruppen. Börge Lindgren har sina rötter i Västerbotten, och spelade tidigare i orkestern Musikanterna.
 
Roger Lindqvist.

Anders Erixon

Anders Erixon, trumslagare i Vikingarna.     
 
1965 spelade trummisen Anders Erixon med i förlagan till vad som senare skulle bli Vikingarna. Bandet hette då The Vikings. 1970 hoppade Anders Erixon av och reste i stället runt med andra artister; bl. a. Svenne & Lotta, han var även en tid medlem i göteborgsgruppen The Spotnicks. Han återvände dock till Vikingarna 1975, där han kom att vara medlem fram till sin alltför tidiga död, 1997, vid nyss fyllda 53 år gammal.
 
Roger.

Buddy Rich: "To Roger"

 

RSS 2.0