Pererix - Malå
Fick anbud av Pererix 1984/85 om att börja på heltid i bandet. Tackade nej!
Zam Hultins
Stående t.v. Bosse Fransson, pappa till Sofia Rågenklint, känt ansike på TV4.
Bosse Fransson är borta sedan några år, liksom Jörgen Horneij sittande t.v.
som senare spelade trummor i Anders Engbergs orkester. Både Fransson-
Horneij avled pga hjärtåkomma.
Curt Görans /1977
Dagboksanteckningar...
LÖRDAG DEN 21 JANUARI 1984 Kl. 18.00
Spelade på Stadshotellet i Piteå i går. Kom hem klockan 2.00. Satt på hotellrummet med grabbarna och snackade. Sista kvällen nu i kväll. Det gick utomordentligt bra i går. Allan och Thomas var där, dom var även upp och spelade två låtar på egen begäran. Allan njöt i fulla drag. Radiomannen Sven Colling var där och dansade. Han är programledare för "Hallå Trafikant" som sänds i radion då och då. Programmet sändes från Piteå i går, därav Collings Piteåbesök. Sven Colling dansade med Connys fru Majlis, och han lovade att spela en låt enkomt för henne i radion.
Vi får väl se hur mycket danspublik som dyker upp på statt den här kvällen. Folkan i Piteå, som är granne med statt, kör med Polarna med Jörgen Edman. Januari brukar var en månad då publiken sitter hemma och vänder på sina slantar. Kanske därför som det blir lite tunnsått.
Roger.
Radioprataren Sven Colling i "Hallå Trafikant". Colling gick bort 2015, 75 år gammal.
Bild: SR.
Dagboksanteckningar...
TORSDAG DEN 5 JANUARI 1984 Kl. 14.10
Så var det då Trettondagsjul! Skall åka till Jokkmokk med Kjell-Bertils i kväll. Beräknar åka ca halv fyra. Conny ringde för en stund sen. Väntar bara att dom andra grabbarna ska höra av sig också. Mor och far har nyss åkt, pappa blev hitkallad för att knyta en slipsknut till mej. Sessan och Kisse kom just in från den 7-gradiga kylan, inte så kallt, alltså. Kisse är inte vår katt, den hör egentligen hemma hos Ulla-Mai och Roger i Vistträsk. Men vi har adopterat den några veckor.
Fd spelkompisen Sune Andersson, var förbi på förmiddan med ett band, där fanns en låt som vi spelade in i studion i höstas (1983), mest på skoj. Han hade lovat sedan länge att titta förbi, men så kom han i alla fall.
I morgon spelar vi på Skellefteå Folkets Park.
LÖRDAG DEN 7 JANUARI 1984 Kl. 9.00
Lördagmorgon. Andreas och jag har precis avklarat frukosten. Har även badat honom. Bettan jobbar i dag. Hon började kl. 7.00. Själv så kom jag hem halv fyra i morse. Spelade på Skellefteå FP i går, bra med folk, över 600 personer. Mycket nöjd!
Roger.
Dagboksanteckningar...
TISDAG DEN 29 MAJ 1984 Kl. 19.20
Det har varit jättevarmt i dag, 28 grader i skuggan. Det har varit mer än jobbigt att arbeta i dag. Andreas och Elisabeth är uppe och duschar. Vi har varit ute och jobbat "på gården". Har gjort potatislandet klart. Men det blev för lite gödsel. Vi har cyklat på jobbet i dag, jag och Kurt-Lennart. Vi cyklar även i morgon. Cykelfärden gick på 25 minuter. Startade tjugo över sex, (blev fördröjd av tåget). Jobbar troligtvis halv dag i morgon, sen ledig tors. fred. lörd. sönd.
Enligt beräkning så skall vi få den nya bebisen i morgon. Vi får väl se hur det går med den beräkningen? Värmen fortsätter, så säger i alla fall meteorologen på "Rapport". Tjusigt!
Roger.
Hur hittar man lyckan...?
Det finns många tips på hur man når sin personliga lycka här i livet. Men lika många som förslagen är, lika många oseriösa tipsare och tips finns det också. En del söker det offentliga livet, andra föredrar det rakt motsatta hållet, d.v.s. i anonymitetens skugga. Men bäst av allt är nog att försöka hitta det ens inre röst påbjuder.
När jag häromdagen satt på youtube och sökte på namnet "Robin Williams" så kom det fram saker som jag inte trodde fanns. Där fanns en avskyvärd bild av honom efter hans död. Precis när man lyft ned kroppen från det ställe där han avslutade sitt liv. Och inte nog med det; jag blev väldigt tagen när jag såg hans hals.
Detta var alltså "THE END" för en aktör som jag följt under många fruktbara år. En världsberömd stjärna som hade det mesta man kan önska sig. Ett ovärdigt slut på en strålande skådis, och jag kan inte fatta att man lägger ut sådana bilder.
Det finns många andra exempel. Och man kan fråga sig varför i jösse namn det blir som det blir? Jag har dragit den slutsatsen att pengar och berömmelse INTE bidrar nämnvärt till att känna sig lycklig. Anna Nicole Smith utgör ett annat tragiskt öde. Så gör även Elvis Presley, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Marilyn Monroe, Alan Ladd, Heath Ledger, Philip Seymour Hoffman, Jim Morrison, Keith Moon, Montgomery Clift och många fler.
Om man tror att lyckan i livet består av två enormt stora konstgjorda bröst, botoxbehandlingar och en stor putande mun (som också tillkommit på konstgjord väg), då har man kört vilse på livets väg. Tyvärr är det sådana förebilder som skapas åt våra unga i dag.
Jag läste att John Wayne nästan aldrig ställde sig framför filmkameran utan alkohol i kroppen. Vår egen högst oskyldige mysfarbror, Lasse Holmqvist, hade ibland ett glas som han under sändning smuttade på då och då. När Danny Kaye kom till Sverige i början av 70-talet, och blev intervjuad av Lasse, pekade den berömde skådespelaren på glaset och frågade om innehållet. Det hade ingen tidigare gjort före honom. Lasse Holmqvist avslöjade senare, att det var Whisky i glaset.
Tuss Hyland kom ut med en memoarbok för några år sedan. Hon lättade på förlåten och gjorde det avslöjandet att hennes make, Lennart Hyland var starkt beroende av alkohol. Men under hans livstid vågade ingen berätta. I bland måste man sticka hål på bubblan och låta innehållet rinna ut. När det väl är ute, och man rensat bort demonerna, kan man ställa tillbaka klockan på noll igen. Historien finns fortfarande kvar, men det underlättar att "göra upp" med saker som tagit över ens liv. OBS! Det gäller både de som heter Sven Svensson och jobbar på fabrik, eller en världsberömd snubbe vid namn Kurt Cobain.
Roger Lindqvist.
Kyrkstugorna i Öjebyn
Håkan Wickberg
Håkan Wickberg, spelade i Tre Kronor i många härliga år.
Var också trogen sitt klubblag Brynäs. Den 9 december 2009
gick han bort, en av våra stora svenska sportlegendarer, för alltid
värd att minnas.
Ekströms /1954
SWE-DANES /1959
- LYCKA -
Lycka är vetskapen att känna sig omtyckt.
Roger Lindqvist
Bred last genom sta´n
En ovanligt bred last, ett fritidshus, rullade genom centrala Piteå på tisdagen. Det sex meter långa huset hade lyfts upp på en specialvagn som en lastbil drog med några kilometers fart. Polisen hjälpte till med trafikdirigeringen och övervakade transporten som ägde rum på förmiddagen då det är realtivt låg trafik på Sundsgatan. Inga vägmärken eller skyltar behövdes monteras ned och husflyttningen gick utan större mankemang.
----------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 23 februari 1972.
Ingmar Nordströms /1973
¤ INGMAR NORDSTRÖM
¤ BERT MÅNSON
¤ STEN-ÅKE "STEINE" LINDBERG
¤ SVEN SCHILL
¤ BO JANSSON
¤ GUNNAR SANDEVÄRN
Trumslagaren Sven Schill var bandets clown. En gång fick han frågan om vilket år han hade börjat i orkestern. Han blev inte svaret skyldig:
- Jag hoppade in på ett vikariat som skulle räcka nån vecka. Detta var 1962. Å som jag förstår så är jag vikarie fortfarande, ingen har sagt att jag är fast anställd.
När Ingmar Nordströms orkester började producera skivor, så var det Einar Svenssons skivbolag Anette som gjorde inspelningarna. Om Einar har jag skrivit en hel del, och när hans son Michael ringde mig för nåt år sen, så frågade han mig varför jag var så intresserad av det hans pappa hade gjort. Han kände sig hedrad över det fokus jag hade satt på honom, och tackade så hjärtligt.
-------------------------------------------------------------------------------------
Bengt Logardt & Sonja Stjernquist /1951
Lennart "Nacka" Skoglund /1959
LEIF ASP
Tuttan Renholm
Tuttan Renholm var barnstjärna under 50-talet. I lite mognare ålder blev hon anlitad som vokalissa i Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Tuttan Renholm heter i dag Margareta Bäckström och bor i Skelleftehamn. Jag har haft det stora nöjet att få lära känna henne, och hon har haft den stora vänligheten att svara på mina frågor rörande Yngve Forssélls historia.
Roger.
Spencer Tracy /1952
Sven-Gösta Jonsson /1959
Harry Arnold /1957
Motsägelsefulle Vladimir Putin
Han har gjort det igen. Den motsägelsefulle Putin. Nu har åtta svenska medborgare fått förbud att komma till Ryssland. Varför det då, den frågan kan nog bara den hemlighetsfulle Putin svara på. Nu vill svenska UD ha svar på varför. Det är inte mycket som stämmer för den här mannen. Det är därför han också kan bli farlig för vår säkerhet en vacker dag. Han handlar irrationellt, och det föranleder mig att ifrågasätta honom som stabil statsöverhuvud. En trygg ledare handlar inte på det här sättet som Putin nu gör. Jag har inte mycket till övers för honom som person. Det vilar något demonlikt över hans kala hjässa.
När nu Putin förbjuder utvalda svenskar att trampa Rysslands jord, borde vi väl göra detsamma och förbjuda ryska ubåtar att härja i våra farvatten. Samt även att inte kränka vårt svenska luftrum.
Roger.
Thore Skogman /1956
Paul Anka /1958
Monica Zetterlund /1959
Om...
Om solen skulle explodera, skulle det ta 8 minuter
innan katastrofen vore ett faktum.
Vad skulle då dessa 8 minuter kvar i livet bestå av?
Om man inte vet, då skulle livets 8 minuter fortgå som vanligt.
Om man visste, vad gjorde man då?
Knappast titta på morgondagens väder i TV.
Inte eller sätta sig ned för att planera sommarens utlandssemester.
Kanske inte eller springa till ICA och köpa sig en falukorv.
Inte eller sätta sig framför TV:n och kolla den där långfilmen.
Kanhända man istället kramade om varandra, utan att släppa taget.
Man kramades de sista återstående minuterna och sekunderna.
Jo, så skulle jag göra.
Roger.
Maj 2013
Återblick:
Den 31 maj 2013. Max badar i en badtunna hemma i Hortlax. 25-26 varmgrader den här dagen.
Altanbygge hemma hos Robert, Jannice och Max.
Max springer Krumelurloppet.
Prinsessan Norah på farmor och farfars balkong.
Prinsen Malte på mammas gata.
Jag gör ett besök i Byske Folkets Park där jag spelat många gånger.
Pelle mår som en prins skall göra dvs: BRA!
En sen kväll åker jag ut med kameran och tar en underbar bild av Piteälven.
Danne spelar på sin akustiska...
Hortlax 1:a maj 2013.
På besök hos Solbritt och Kjell i Muskus.
Sam-Sam. Selmas lilla kille.
Två traktorer samlade på samma bild.
Mamma Maj-Gerd på besök.
Bonden i sin traktor.
Jag och Leif Lidman besöker Hällan i Pitholm.
Folksskolläraren Lindqvist.
Norah tar en paus vid grillen.
Lappnäsvägen i Hortlax en tidig morgon.
Selmas barn.
I riktning mot centrala Piteå.
Piteälven.
Max vid farfars gamla badplats i Höträsket.
Under ett besök hos svågern Roger i Vistträsk hamnade vi hos en bekant till honom.
Det var då jag upptäckte den här godingen.
LUDWIG - vad annars...?
Dom är så vackra att jag blir rörd! Ludwig 1970.
Hagström
HÖFNER
Det är något speciellt med Höfner. Bara märket i sig väcker många minnen. En viss Paul McCartney spelade på en elbas av märket Höfner. I musikskolan fanns också en elbas som hette Höfner. Min musiklärare som var basist hade också en Höfner.
TAMA
Jag har också spelat på TAMA mellan 1980-1986.
Högt blodtryck...
1975 fick jag veta att jag hade ett rätt så högt blodtryck. Då var jag 18 år. Utredning gjordes och man misstänkte att det var en slags förträngning i njurarna. Vilket det inte var - men, man upptäckte att jag hade fyra njurar. Två vanliga som fungerade, samt två som inte fungerade. De som inte fungerade var dock inte fullt utvecklade, men ändå...fyra njurar! Därför har jag tänkt söka anställning på cirkus under rubriken: "Mannen med de fyra njurarna!"
Att börja med medicin när man är 18 var inte så värst trevligt, men jag var så illa tvungen. I dag 40 år senare äter jag samma medicin, fast en till har tillkommit. Biverkningen gör att jag blir trött och fryser rätt ofta. Min far hade samma höga blodtryck, och som jag fick det förklarat, så var det för mig ärftligt betingat. Men så länge det finns ett litet piller som kan återställa balansen så är jag nöjd. Tänk så många som aldrig ens kommer i närheten av en fungerande sjuk- och hälsovård. Jag är också glad att jag bor i Hortlax, där vår Hälsocentral för tredje året i rad blivit utsedd till Norrbottens bästa. Vi har bra läkare, sjuksköterskor och bra tillgänglighet. "Min" läkare har jag haft de senaste 20 åren, och bara det är en trygghet. Tur också att jag lever i Sverige, ett av de bästa länderna på jorden, även om det har tillkommit lite fula skavanker de senare åren.
Roger.
Får-utsläpp
Det har börjat bli allt vanligare att annonsera om ko- häst och får-utsläpp. Vrider man uret tillbaka en si så där 40-50 år så var det visserligen utsläpp då också, men då levde vi så nära naturen, jorden och jordbruket med allt vad det innebar, så om än en kossa eller häst skulle släppas ut på den gröna sommarängen så var det ingen som tog nån större notis om det. Om man nu inte räknar in bonden vill säga.
I dag var det får-utsläpp i Svensbyn. Vädret var idel soligt så det kunde inte bli bättre. Eftersom Max var hos oss, så åkte vi också iväg till den gröna sommarängen i grannbyn. När de äntligen kom ut, så blev det ett högljutt bräkande. Ja, när alla fårrösterna skulle samsas, så lät det i mina öron som en mycket ostämd kör. Hugo Alfvén och Eric Ericsson må gråta i sin himmel när jag säger detta, så förlåt herrarna Alfvén och Ericsson, det var icke illa menat. OBS! Orpehi Drängar är betydligt professionellare än en skock bräkande får.
Max´ kompis Nelly, var också på plats i Svensbyn. Här väntar de ivrigt på de
bräkande fåren i sommarhagen.
Så äntligen dök fåren upp...
Max tittade intresserat tillsammans med Nelly.
Får under en blå majhimmel.
Det är en vacker hembygd vi har. Om jag (mot förmodan) slulle bli ett får i mitt
nästa liv, kan jag gärna tänka mig bo på den här gården: "EU-FÅRIA"
Knockin´ On Heaven´s Door
foto ROGER LINDQVIST.
JOWA - Fotoavdelningen
Bakom disken på Jowas fotoavdelning stod som alltid Henrik Wiklund glatt leende.
En mycket serviceinriktad person som jag lärde känna, när jag titt som tätt besökte
Jowa genom mitt arbete. Henrik var den som sålde mig en ljudfilmskamera i december
1976. Vid samma tillfälle köpte jag en ljudfilmsprojektor med tillhörande bord, samt
en filmduk.
Christer Sjögren och Cool Candys
Sångaren Sven-Eric Gissbol var i många år frontfigur i Cool Candys.
Men så en dag blev Svenne sjuk och en vikarie var tvungen att
kallas in...
...vikarien var ingen mindre än Christer Sjögren, som vid den här tidpunkten spelade i
Pelles från Mariestad. Platsen för vicket i Cool Candys var i Lidköpingsparken, bandets
hemstad.
Cool Candys på en brygga i Djursholm 1974. Fr v Tillbjörn Persson,
Arne Nathansohn (det var Arne som gav mig informationen om Christer),
Håkan Ljungkvist, Gunnar Wahlgren, Sven-Eric Gissbol och Arne Hallin.
Den sistnämnde spelade trummor i gruppen, men Arne Hallin var lika
duktig som basist. Arne spelar i dag trummor i Roger Lindbloms ork.
där Arne Nathansohns son Jens spelar saxofon.
Lill-Babs & Gnesta-Kalle /1968
Meta Velander & Ingvar Kjellson /1970
Stig Järrel & Kar de Mumma /1969
SNODDAS /1952
Ingrid Bergman /1966
QUEEN ON TOUR /1977
Lill Lindfors och Brasse Brännström /1982
IKEA /1963
Nya Ford Taunus 12 M /1964
Rådhustorget, Piteå /1957
Piteå, hamnen /1952
Munksunds Sulfatfabrik, Piteå
Bröderna Lindqvist /1973
Polarnytt /1975
Älvsbyn
JIGS
Bengt Brunskog och Gunnel Lindblom /1959
Trio me´Bumba
Leif Norbergs orkester, Hudiksvall
Dagboksanteckningar...
MÅNDAG DEN 27 FEBRUARI 1995 Kl. 18.17
Har varit och spelat i Gällivare i helgen. Fredagkväll på Nex Hotell i stan, lördag uppe på Dundret. Fredagkväll uppträdde Hep Stars och trollkarlen John Houdi. Håkan anlitades som ljudtekniker åt "Hepparna" under deras show. En av kollegerna i Opus fick veta att han hade vackra ögon av Lotta. Hon kom även fram till mig och ställde sig nära och tittade mig djupt in i mina ögon, samtidigt som hon kände på min kavaj. När jag försökte få igång ett litet samtal vände hon på klacken och gick därifrån.
Kom i samtal med deras gitarrist Janne Frisk, strax innan det var dags för dem att gå upp på scenen. Frisk ja, han var i sin egen lilla värld. Kanske hade han fått nån drink för mycket. Under pausen så fick jag ändå prata med Lotta litegrann. När kvällens jobb var över, så ville Svenne att vi skulle ta oss en öl tillsammans. Jag och två av mina spelkollegor satte oss i personalrummet och snackade. Trummisen Christer Pettersson var också med. Svenne Hedlund berättade litegrann om hur det en gång var när dom stod på topp. Intressant att höra. Han tackade för att vi lånat ut både PA-anläggningen och diverse instrument. Som tack gav han oss en hård kram.
Den här helgen lånade jag ett rött Yamaha set som Håkans brorsa ägde. Christer Pettersson spelade på samma trummor. Basisten Joffa, härstammade från Murjek, tyckte han var duktig.
Vi landade vid motellet i Öjebyn vid 14-tiden i går med orkesterbussen. Bettan kom och hämtade mig. Var väldigt trött hela söndagen. Inget direkt glamoröst liv att ligga efter vägen hela tiden. Ja, jag känner mig trött fortfarande. Kommer att sammanstråla med Hep Stars till sommaren också i Pajala.
Roger.
Lotta Engbergs orkester
Schytts
Maj 2012
En tillbakablick...
Hjälmpåtagning av Max. Norah tittar på.
Rundvandring på Furunäset med Leif Lidman.
Roger och Elisabeth på promenad.
Roger ringer Marilyn Monroe i hopp om att mötas...
Max spelar trummor lika vild som Keith Moon när det begav sig.
Promenad med Norah i skogen.
Fångar dessa fyra vackra sjöfåglar med min kamera i Höträsket.
Jag och mina foppatofflor besöker Tingsholmen.
Roger spelar trummor.
Gör ett besök hos sonens kossor.
Tingsholmen igen.
Charles Spencer Chaplin (1889-1977)
Geni har han med rätta kallats. Ett filmiskt geni som förändrade världen genom sitt sätt att vara. Det är rätt länge sedan nu, som jag "upptäckte" Chaplin. Först kom stumfilmerna som TV visade, sedan kom talfilmerna som TV också visade. Sedan kom vetskapen om att Chaplin även komponerade musik till sina filmer. Jag blev väldigt, väldigt imponerad. Och är så än i denna dag.
Charles Spencer Chaplin i tidig ålder. Fadern var alkoholist och gick bort när Charles
var 12 år. Modern hade svåra psykiska besvär och avled 1928. 1910 tog han båten
från London över till USA. Med på samma båt fanns en annan då okända ung man:
Stanley Jefferson. Han skulle med tiden bli ena delen av Helan och Halvan, men hade
då ändrat namn till Stan Laurel. Stan blev med tiden världsberömd. Så även hans båt-
kamrat, Charles Chaplin.
Vagabonden, med de stora skorna, hatten och käppen. Stumfilmerna hos Mac Sennet i Hollywood
gjorde att Chaplin kom att erövra världen, med besked.
Filmhistoriens mest välkända vagabond, i egen hög person.
Sättpotatis, mandelkubbar och kaffe
I dag har jag satt klart sättpotatisen i landet. Tio fåror blev resultatet.
Sedan så vankades det kaffe och mandelkubbar.
Christers
Lill-Babs /1963
LUXOR RADIO /1946
Hår eller inte?
Årets mest onödiga debattämne har precis avklarats i TV:s Debatt. Hår eller inte var frågan. Hår både här och där. Fd Hortlaxbon Åsa Westerlund avfärdade sin Hollywoodkollega i TV3 med att rynka på näsan när hon fick vetskap om att kollegan hade hår på ett av kroppens mest intima ställen.
Stina Wollter hade en poäng (flera poänger) när hon ifrågasatte Åsa W:s åsikter. När sedan en överläkare och professor lade sig i debatten, så uttryckte hon klart och tydligt att det är mer hygieniskt med hår än utan hår. Undrar när Åsa Westerlund skall renraka sin hund?
Som sagt, årets mest onödiga debatt.
Roger.
REVIVAL - Cool Candys, Magnus, Pelles /1980-tal
Arne i Cool Candys sände mig det här urklippet. Det handlar om en återförening av tre band som lät tala om sig under 1970-talets guldålder. Arne är lite osäker på årtalet, men eftersom Christer Sjögren fick ledigt från Vikingarna den här aktuella kvällen, så måste det i alla fall rört sig om tiden efter den 15 september 1978. Det var då som Christer efterträdde Stefan Borsch. Mellan 1968-1978 var Christer sångare och basist i Pelles från Mariestad. 1976 bytte han basen mot trummor, och blev alltså trummis i nämnda Pelles.
Cool Candys bildades redan 1950, och hade rätt många år på dansbandsestraderna, när den här återföreningen gick av stapeln. Bandets hemvist var Lidköping och man kan väl då passa på att inflika att grabbarna var de välkända "Musikanterna från Skaraborg", som med sitt speciella saxsound fått många fans runt om i landet. Det ryktas om att Christer Sjögren en gång hoppade in som vikarie i bandet, när ordinarie Sven-Eric Gissbol var borta.
Magnus kvintett från Moholm, bildades 1962 och hade sin storhetstid under 60-talet. Bandet spelade fram till 1980-talet, men gjorde en slags comeback 2011.
På bilden ses gitarristen Arne Nathansohn samt de två tenorsaxofonisterna, Carl-Ivar Ivarsson
och Gunnar Wahlgren. Arne spelade i gruppen 1964-1975. Gunnar W. 1950-1979. Carl-Ivar I.
från mitten av 50-talet till och med 1969. Gunnar Wahlgren och Carl-Ivar Ivarsson är i dag borta,
medan Arne är still going strong.
Lappligan
Bo Andersson, Karl-Gunnar Säfström, Hans Hedström, Åke Grönlund och Gösta Widell.
1996
I min bokhylla står tre pärmar märkta: Andreas, Robert, Daniel. Nästan allt vad sönerna gjort, har jag sparat i pärmarna. Det är också foton, dokument, födelsedagsinbjudningar m.m. Det är inte ofta jag tittar i dem, men häromdagen så kollade jag igenom vad som fanns. Det var då jag hittade ett handskrivet papper, som äldste sonen skrev i februari 1996:
Döden!
Jag har varit med om att en kompis pappa har dött, och just den dagen var kompisen hos mig när telefonen ringde. Det var så overkligt, så att det tog månader innan jag förstod att han verkligen var borta.
Ante.
Juli 1987
I juli månad 1987 var de här två grabbarna ute på en liten båtutflykt i Roknäs.
Märk väl, att det var inte båten som ses i bakgrunden som de åkte med. Men
som av en händelse så låg den där båten och gungade i takt med vågorna.
Den kom också med på bilden, men då hade jag en tanke bakom. Båten
byggdes nångång på 50-talet av Ivan Lundmark och John Risberg. Ivan var gift
med Elsa och John med Emmy. Dessa damer var systrar och syskon med min far
John Lindqvist. Båten brukade då ligga nere i Tingsholmen, där halva släkten
åkte ut soliga sommardagar på Piteälvens vatten. Så småningom så köpte Artur
Lindkvist båten av sina svågrar. Artur var bror till Elsa och Emmy och min far.
De två pojkarna med flytvästar är mina söner Andreas och Robert.
Dagboksanteckningar...
SÖNDAG DEN 19 JANUARI 1986 Kl. 10.45.
Spelade på Folkets Hus i Piteå i går med Kjell-Betils för allra sista gången. Robert Öberg kom förbi mig i går kl. 5. Conny Danielsson var magsjuk, och mådde pyton. Allan Lundström kom också och spelade med det gamla gänget. Tomas E. och jag turades om att lira trummor. Håkan Norberg och Kjell Andersson stack i väg på musikskolan, där Håkan undervisar, och hämtade några congatrummor. När Tomas lirade trummor spelade jag på congas och tvärtom.
Kim Vikings videoproduktion från Öjebyn filmade hela kvällen. Intressant att ha kvar som ett minne. Ingemar Danielsson var även han upp och spelade lite congas. Ingemar efterträdde mig när jag slutade, men när Ingemar sa adjö, ja, då kom jag tillbaka.
Robban Öberg hade kvällen till ära beställt en smörgåstårta på hela 25 bitar. Men i stället för att stanna efteråt, så åkte jag hem med Conny och Majlis och hennes brorsa Hans. Men naturligtvis så plockade vi på oss några bitar att smaka på när vi kom hem.
Så var det alltså över. Kjell-Bertils grundades 1969, och höll sig under många år högst upp på popularitetslistan över de mest bokade banden. Det blev faktiskt två extranummer innan vi släckte ned anläggningen. Sen så var det slut!
Roger.
Mopeder, mopeder och mopeder
Med tre killar i familjen så var det också mycket moppar, crossare
och motorcyklar. Här sitter Robert på sin första moped. Bilden togs
i juni 2002.
Här sitter Robert på en annan moppe. Tror att denna moped tillhörde storebror
Andreas.
Daniel hade både mopeder och lite "tyngre" saker som crossare.
Andreas hade också moppar, crossare och mc. Under grabbarnas
tonårstid, stod en doft av oljor och bensinångor i hela vårt hus.
Lite orolig var man ju ibland. Detta då killarna var ute i sena nätter
med sina - ibland - trimmade leksaker. Jag vet inte hur många förmaningar
som jag predikade under de här åren. Jag kunde aldrig lägga mig innan
de var hemma i trygghet. Jag hade ständig jour alla de här åren.
Dagboksanteckningar...
SÖNDAG DEN 23 JANUARI 1994 Kl. 17.30
Kom från Gällivare i morse vid halv sju tiden. Åkte i fredags ca kvart i ett. For till Roknäs och hämtade Stefan, sen vidare till Öjebyn för att hämta Erling. Håkan hämtade vi på Örnvik, en kursgård som ligger på vägen mot Luleå. Var i Gällivare och Nex Hotell klockan sex. Spelade på kvällen mellan 21.00-02.00. Låg över på Hotellet. Tränade in ett par låtar inför kvällens spelning uppe på Dundret. Där åt vi en god middag, och bytte om till våra scenkläder, därefter gott kaffe. Sen så tog vi det lugnt innan det var dags att äntra scenen.
Roger.
NEJ TACK! till dödsstraff.
Finlands blivande justitieminister, Jari Lindström, har sagt att han kan tänka sig införa dödsstraff.
NEJ TACK! säger jag, (även om detta endast rör Finland). Längre fängelsestraff möjligtvis, men inte dödsstraff. Dödsstraff känns så fruktansvärt rått och primitivt. Det finns alltför många primitiva människor som halshugger folk på löpande band, det räcker.
Roger.
Kjell Anderssons orkester 1997-1999
Efter att jag slutat med Opus så hoppade jag in som vikarie i bl a Kjell Anderssons band vid några tillfällen. Kjell hade jag spelat med tidigare i Kjell-Bertils så det var ingen ny bekantskap precis. Det blev som sagt några spelningar, både på fester som vanliga danser.
28.11 1997. Örnnässkolan, Örnnäset, Luleå. PRO-fest. Gage: 1.150 kr.
Spelade även under sommaren 1997 i Murjek samt i Sikfors FH.
24.1 1998. Skellefteå FP. Gage. 1.150 kr.
26-27.6 1998. Fåröns camping. Gage: 500 kr.
11.7 1998. Murjek. Gage: 1.250 kr. Körde egen bil till Tväråsel. Henry Nilsson åkte med.
28.8 1998. Kanislogen. Spelningen blev inställd.
23.10 1998. Vitå, Råneå. Gage: 1.200 kr. Motionsdans. 19.00-23-00
11.12. 1998. A-8 i Boden. Fest för hemvärnet. Bjöds på stort julbord i officersmässen. Körde egen bil Piteå-Boden, Henry Nilsson åkte med från Antnäs. Gage: 1.160 kr.
18.12 Folkets Hus Luleå. Inställt!
2.1 1999. Folkets Hus i Lakaträsk. Gage: 1.100 kr. Åkte med Henry N. från Piteå-Älvsbyn, sen med Kjells ork.buss till Lakaträsk. Två timmar enkel väg.
5.1 1999. Trettondagsafton. Bygdegården i Nystrand. Gage: 1.450 kr.
Tyvärr så glömde jag att anteckna alla spelningar, men dessa kom jag ihåg.
Roger.
Dagboksanteckningar...
SÖNDAG DEN 4 DECEMBER 1994 KL. 16.45
Kom hem i morse från Arjeplog. Det var fullsatt i Silverhatten i går. Mycket folk, svettigt och mycket ös. På ditvägen stannade vi på ett kafé i Arvidsjaur och fikade. Resan gick bra både dit och hem. Fick 1.600 i gage. Mycket nöjd!
Roger.
Dagboksanteckningar...
SÖNDAG DEN 4 SEPTEMBER 1994 KL. 15.15
Spelade på orkesterforum i fredagskväll. Soundcheckade strax före kl. fyra fredageftermiddag. Spelade 40 minuter, plockade bort några låtar. Roger Qvarnström, radioprataren från Norrbottens radion var konferencier. Efter att vi spelat klart fick vi idel beröm. En arrangör från Skellefteå utnämnde oss till forumets bästa band. Tack för det! En av de trummisar som medverkade i ett annat band, kom fram till mig och berömde mitt trumspel. En annan ur arrangörsstaben berömde våran körsång. Det var många som dansade, och lyssnade. Bl a Rolf Dahlgren arrangör på Pite Havsbad, som gav oss tummen upp. Dragspelaren Lars-Eric Boström, Harry Brandelius och Jokkmokk Jokkes ackompanjatör tillika verksam inom Musikerförbundet gav tummen upp. Jag blev förresten uppbjuden till hans svit på Havsbadet han ville engagera mig i förbundet. Jag ville tänka på saken, som jag sa. Men tackade ett vänligt nej några veckor därpå.
Nu är vi lediga i OPUS till slutet av september, då vi spelar i Malå.
Roger.
Då Perudden blev lågornas rov
Ur min dagbok...
TORSDAG DEN 1 SEPTEMBER 1994 KL. 18.30
Perudden i Svensbyn brann ned i går. Fick veta det i går afton av Gerd som hört det på jobbet. Så många minnen jag har därifrån. Första gången jag spelade där var hösten 1973, med John Harrys. Under 70-talet spelade jag där med Rolf Åhmans. Sista gången - tror jag - var på en fest som Infjärdens SK hade. Ronny Eriksson och "Bubben" Buström medverkade också. Kan ha varit i början av 1993.
Hela danssalongen brann ned till grunden. Kvällen före hade man haft bingo i lokalen. Ca 22.15 tisdagkväll, låste ägaren Hans Skarin dörrarna, och på natten upptäckte hans mor eldslågor från byggnaden.
Roger.
Slakt
Några av Andreas stutar är nu slaktade. Ca 1.000 kg. blev resultatet. I dag levererade
han det här prima köttet till sin mor och far. Köttet gick åt som smör i solsken.
Metropolis
1927 hade den tyska science fiction filmen Metropolis premiär. Regissören hette Fritz Lang (1890-1976) som senare kom att verka i Hollywood. Lang skrev även manus tillsammans med Thea von Harbou (1888-1954).
1931 gjorde samme Lang filmen "M" där han också skrev manus ihop med Thea von Harbou. På sitt originalspråk döptes den till "M - Eine Stadt such einen Mörder". I filmen spelade Peter Lorre rollen som mördaren Hans Beckert. Även Peter Lorre kom så småningom till drömfabriken i änglarnas stad, Los Angeles och Hollywood, där han medverkade i flertalet filmer.
I "M" medverkade den tyske aktören Rudolf Klein-Rogge som en tid var gift med Thea von Harbou. Klein-Rogge var även mellan 1932-1955 gift med den svenska skådespelerskan Mary Johnsson, som i sin tur var Karl Gerhards första hustru åren 1913-1920.
Roger.
---------------------------------------------------------------------------------------------
PS! Det fanns en tid när jag brottades med tanken att läsa filmkunskap på universitet. Drömmen blev istället "nedmald" till att omfatta böcker och filmer i ett oräkneligt antal. Jag blev s.k. "hemma-vid-specialist" vad gällde TV- och film. En kusin berättade en gång att hon upplevde mig som lite speciell, när jag redan som 7-8-åring behärskade allt vad svenska filmer och dess aktörer hette. Jag var oerhört intresserad av både TV, film- och teater. Jag lyssnade med stora ögon och öron varje gång Filmkrönikan sändes i den gamla ång-TV:n, där Gunnar Oldin, Nils-Petter Sundgren och Torsten Jungstedt berättade om senaste nytt i filmvärlden.
R.
Nina Lizell /1971
Towa Carson /1969
LOVE STORY
I början av 1970-talet gick filmen Love Story sitt segertåg över världen.
Den hade sin premiär den 16 december 1970 i USA och kablades snart ut till varenda biograf med självaktning runt jordklotet. Ali MacGraw och Ryan O´Neal gjorde huvudrollerna i denna, låt oss säga riktiga snyftare. Den blev rikligt belönad, Francis Lai fick en Oscar för ledmotivet i filmen, samt en Golden Globe, Ali MacGraw belönades också med en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll. Regissören Arthur Hiller fick även han en Golden Globe. En Golden Globe gick även till Erich Segal i kategorin bästa manus.
Skam att säga; men den här filmen har jag på sin höjd sett endast en gång i livet. Och det är länge sen.
Roger.
Ford Taunus 17 M super /1961
Max Fenders, Goldfingers, Quintet -61
Ruth och Felix /1973
Svärfar Felix i Gautosjö i mars månad 1973.
Svärmor Ruth våren 1973.
Det hände i maj 2010
Robert med sonen Max.
Norah med sin cykel.
Biltur med min mor.
Farmor och Norah på promenad.
Sessan ligger och sover på min skjorta.
Norah sover sött i sin vagn med sin älskade groda.
Robert, Max och Jannice.
Norah sjunger...
...farfar lyssnar...
HasseåTage
Jag är inte lagd åt det hållet att tycka om andra män, men jag kan ändå inte låta bli att göra ett undantag: HANS ALFREDSON och TAGE DANIELSSON. Två stycken älskade gubbar.
Här ses en av mina älskade gubbar, Hasse Alfredson i sällskap med
Lasse O´Månsson.
Far & dotter med efternamnet FONDA
Jane och Henry Fonda.
"Varför är det så där...?"
Om det inträffar nåt omvälvande både ute i världen som i samhället och på lokal nivå, räcker det inte med att lojt konstatera: "Japp, så var det med det...!". Jag för min del vill veta varför det eller det hände, och om de bakomliggande orsakerna till varför det blev som det blev. Så är det t ex med det mycket omfattande tiggeriet som sysselsatt mina tankar ett bra tag. Allt eftersom tiden gått, växer bilden fram om ett bakomliggande organiserat tiggeri, där den fattige tiggaren är i händerna på en eller flera kriminella. Just pga detta så skänker jag inga pengar. Har just precis sett TV-programmet korrespondenterna, där det tydligen framgick att mycket av det tiggeri vi har runt omkring oss, inte hjälper den enskilde tiggaren, utan istället åker de insamlade pengarna rakt ned i de kriminellas fickor. Och om inte det varit nog, så pågår också annan sorts brottslighet med spritlangning, stölder och i bland prostitution. Är det så vi vill ha det i Sverige?
Det konstiga i fågelsången är att vi svenskar törs knappt tala om det som händer och sker, vi är ju så rädda vad omgivningen skall säga. Vi gör som vi brukar, vi följer med strömmen, även om vi tycker att "strömmen" går åt fel håll.
Roger.
COOL CANDYS Go´bitar 4
Jag hade en gång en större samling av affischer av både lokala som riksband.
En dag fick jag en större hjärnblödning och kastade dem i soporna. Cool Candys
hade en affisch som hade samma bild som på skivomslaget. Den kastades också.
Varför? Ingen aning! Men som sagt, det var en STOR hjärnblödning. I dag har jag
till en mindre del reparerat skadan. Inte till fullo, men litegrann.
Elvis /1959
Bergsviksbron /1937
Bergsviksbron som invigdes 1936 var med sina 422 meter landets längsta lands-
vägsbro. I förgrunden, Degeränget.
Att bli bekräftad och älskad
Jag växte upp i en rätt så stor släkt. Det var många fastrar, farbröder, mostrar, morbröder och kusiner. Jag hade även mor- och farföräldrar som bodde in på knuten. Ett av mina tidigaste minnen från barndomen, är en stund av magisk karaktär hemma i vårt stora kök. Detta hände medan både farmor, farfar och mormor levde, min morfar hann jag följa ända fram till 1989. De andra gick bort långt tidigare. Men den här speciella stunden, minns jag med värme. Jag satt på ett bord tätt omgiven av far- och morföräldrar. Jag blev bekräftad av dem alla! Och eftersom jag minns detta ännu i klart minne, måste det ha betytt något alldeles speciellt. Jag tänker på det i bland och blir väldigt glad av bara tanken.
Sommaren 1983 satt äldsta sonen Andreas i en hängmatta på vår tomt. Han var omgiven av sin farmor och farfar till 100 procent. Det måste ha känts väldigt enormt. I dag har barnbarnen varit här, Max, Norah och Malte. Minstingen Malte, skulle åka traktor med sin pappa. Eller som Malte själv säger: - Åka John Deere med pappa! Men i dag var det den gula traktorn som de skulle använda, den gula, är en Volvo, vilket Malte inte var sen att berätta.
Och när man hör honom prata och berätta, peka på vissa saker och fråga "vad är det där?" så slår mig tanken att man skulle vilja konservera hans barnspråk, så att det skulle finnas kvar för alltid. Likadant med Norah och Max. Och när vi kramas så ber jag en inre bön om att livet skall vara snällt mot dem alla. Att de alla skall få ett liv fyllt av omtänksamma personer, känna sig älskade och bekräftade. För om si så där 25-30 år till, så är jag rädd att den här farfadern som skriver det här, inte längre finns till.
Det är då jag hoppas att dessa tre underverk också skall minnas tillbaka till en magisk stund, när dem kände sig omgärdade av kärlek. Jag kan bara hoppas. Jag kan bara be att det blir så.
De senaste åren har jag blivit mer och mer engagerad av det som händer därute i den stora världen. Ett uppvaknade kanske man skulle kunna säga. Ett uppvaknade mot allt det onda som står och lurar. Det är därför som jag upplevts som mer frispråkig än tidigare. Att vara frispråkig är inte alltid bra. Det kan blåsa väldiga stormvindar när man sticker ut sin haka. Det har jag fått erfara. Men som någon sa: - Du får väl skylla dig själv!
Javisst, det är det jag gjort - att få skylla mig själv. Men anledningen till min utstickande haka beror på tre väldigt viktiga saker: NORAH, MALTE, MAX. Hur skall deras framtid se ut? Med allt det onda som ständigt gör sig påmind. För i mina ögon finns det så mycket att ifrågasätta, sådant som innebär en ren skada både för oss, våra barn och barnbarn, om det onda tillåts att härja fritt. När man ifrågasätter kommer snabbt den där klisterlappen fram, och skall som alltid sättas i ens panna. "Jaha, är du en sån...?" "Om du säger så, måste du ju vara en sådan där...?"
Tänk om jag inte alls är "en sån där?". Utan endast en enkel och vanlig pappa och farfar som engagerar mig. En pappa och farfar som vågar ifrågasätta, det andra inte ens törs tala högt om, men som tänker samma saker fast endast i sin tankevärld? För tänk om...
Roger.
Andreas i hängmattan sommaren 1983 tillsammans med farmor och farfar.
Fem svarar:
Med risk för att få bannor av sonen Daniel, så publicerar jag ändå det här urklippet,
som publicerades i Piteå-Tidningen den 25 januari 2002.
Rivning av personalbostäder på FS
Rivning av personalbostäderna på Furunäsets sjukhus, den 15.9 1986.
Foto: Lennart Lundquist.
Volvo PV 444
Enormt läcker, eller hur? PV:n var den typiska "första-bil" man valde när körkortet var bärgat -
åtminstone var det så för unga killar i slutet av 60- början av 70-talet.
Den 1 september 1944 lanserades den allra första PV 444 i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Detta i närvaro av kungligheter som kronprins Gustaf Adolf, Prins Eugen och Prins Carl. Tillverkningen pågick åren 1944-1957.
NATO? Nja...
Det känns lite läskigt att vi har en massa NATO-plan som flyger uppe över våra huvuden häruppe i Norrbotten. Övningen har väckt indination i vårt östliga grannland, Ryssland. Jag är ingen större beundrare av Putin och hans aggressiva politik, jag tänker då så klart på Ukraina, men jag är lite rädd att den här närvaron av NATO kanhända väcker den ryska björnen på allvar. I och med den närvaro som råder, ökar spänningarna länderna emellan. Och det är just precis det vi INTE vill skall hända. Putin har å sin sida också uppträtt hotfullt med bombbestyckade plan som övat mot mål på den svenska sidan. Vi har ju alla ubåtsdramat i vårt svenska fartvatten i färskt minne.
Avspänning är det mest önskvärda i den tid som fnv råder. Konstruktiva samtal länder emellan skadar aldrig, tvärtom. Jag hoppas verkligen inte att detta är den gnista som kommer att tända några konkreta krigsplaner. Och så detta med eventuellt medlemsskap i NATO? Jag är mer emot än för ett medlemsskap. Vi måste besinna oss!
Roger Lindqvist.
Mona och de våldsbejakande extremisterna
AGENDA häromkvällen: regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin och Lotta Edholm FP. Debatten handlade om de återvändande IS-männen och kvinnorna, som enligt Edholm bereds en gräddfil i det svenska samhället, med klara fördelar vad gäller bostäder osv. Lotta Edholm:
- Att de här människorna som vänt hem efter den här mördarverksamheten ska få jobb och bostad, tycker jag är alldeles fel väg att gå.
Sahlin å sin sida tyckte att "debatten borde breddas" och att många av de som kritiserar IS-återvändarna, ägnar sig åt populism.
För min egen personliga del så tycker jag att Mona Sahlin är en psykologisk gåta. Det har hon varit alltsedan den där oktoberdagen 1995, när det avslöjades att hon använt riksdagens kontokort för privata uttag. Detta kom att kallas för "Tobleroneaffären". Uttagen på kontokortet var del 1 i sammanhanget. Del 2 var när det samtidigt kom till allmänhetens kännedom, att hon även struntat i att betala dagisavgifter och parkeringsböter för en ansenlig summa. Jag kommer inte ihåg om det svenska folket fick något vettigt svar på det som hänt?
Det vore bra synd om fru Sahlin tänkt öppna någon form av "IS-dagis" och förvandla hela landet till en mottagning för massmördare.
Vid nästa riksdagsval, borde den här frågan ställas till samtliga svenska medborgare:
ÄR DU FÖR VÅLD ELLER EMOT VÅLD? JA eller NEJ?
För mig är svaret väldigt enkelt. Jag gillar icke våld och har aldrig gjort det eller. Det Mona Sahlin och S samt MP håller på med, är att sända farliga signaler. Att dalta med mördare kan aldrig vara bra. Och att sedan ge dem förmåner medan andra skötsamma endast ser på, det är ju snudd på en kriminell handling.
Roger.
SVEN-GÖSTA JONSSON, den rockande samen /1960
STREAPLERS /1974
VIKINGARNA /1976
MATS TOMMYS /1979
LIRARNA /1975
MIXERS /1977
PIPPIS /1977
Åke Hallgren 2:a fr h. var mannen som skrev århundradets svenska dansbandslåt:
GRÅT INGA TÅRAR.
MATZ BLADHS /1974
YNGVE FORSSÉLLS
MÅLLBERGARNA 1974/75
Mållbergarna 1974. Killen med trumstockarna heter Olle Landsell och studerade vid
slagverkslinjen på Framnäs 1970/71. Han var en av mina två trumlärare på Framnäs.
Mållbergarna 1975. Sittande t.v. trummisen Olle Landsell.
FLAMINGOKVINTETTEN
VON BELTS /1978
PAUL DENNIS /1972
THOR ERICS /1973
Det röda huset vid vägen...
Köket i mitt gamla föräldrahem. Till vänster står linneskåpen som en gång fanns hos
mina farföräldrar. När jag vistas ensam i det här huset är det nästan så jag kan se alla
dem som passerat revy genom åren. I vrån till vänster bakom linneskåpen stod TV:n.
I vår kammare stod en radiogrammofon under min barndom, dock inte denna som även
har en TV inbyggd. Det var härinne jag mötte alla de som gjorde intryck på mig: Povel
Ramel, Owe Thörnqvist, Carl-Gustaf Lindstedt, Siw Malmkvist, Lasse Lönndahl, och
många fler.
Hemma hos Max
Max på sin fina cykel. Men vad är det som syns i hans panna?
"HÅLL SVERIGE RENT" - bra du tänker på miljön, Max!
Pappa Robert snickrade under sin mors överinseende.
Husets katt, snart 11-åriga Flisan, kollade upp alla de blomkrukor som fanns.
Filmstjärnor från förr
¤ CHARLES BOYER (1899-1978). Fransmannen Boyer gjorde sin filmdebut 1920. Debuten bjöd inte på några större publikovationer. Året 1934 gjorde han ett nytt försök, när han återvände till Hollywood. Charles Boyer fick roller som romantiska älskare och blev på köpet publikens gunstling. Han ingick äktenskap med engelskan Pat Paterson. Paret fick ett barn, sonen Michael, som efter att ha blivit försmådd av sin flickvän begick självmord 1965. Boyers hustru fick en dag diagnosen hjärntumör, och avled så småningom. Två dagar efter hustrun Pats frånfälle, och två dagar innan sin 79:e födelsedag ville Charles Boyer inte leva längre. Han begick självmord genom en överdos sömntabletter.
¤ GARY COOPER (1901-1961). Han föddes som Frank James Cooper i staten Montana, den 7 maj 1901. Trots sina många olika skepnader på den vita duken, så var det nog genom westernfilmerna publiken lärde känna Gary Cooper. Cooper fick under sin levnad tre Oscarsstatyetter. 1952 spelade han rollen som Marshall Will Kane i filmen "High Noon" eller som vi härhemma kallade den, "Sheriffen". Coopers motspelerska hette Grace Kelly. För sin insats tilldelades Gary Cooper en Oscar. Av de tre Oscarsstatyetterna, var en av dem ett s.k. hederspris, som utdelades i april 1961. Gary Cooper var då obotligt cancersjuk, och gode vännen James Stewart tog emot priset för hans räkning. Vid utdelningen brast James Stewart i gråt. En månad därefter avled Gary Cooper.
¤ JOAN CRAWFORD (1905-1977). I 40 år var Crawford en av Hollywoods största publikmagneter. Dock dalade populariteten en aning under 1940-talet. På 60-talet gjorde hon stor comeback i skräckfilmen "Vad hände med Baby Jane", där hon spelade mot Bette Davis. Dottern Christina gav 1978 ut biografin "Mommie Dearest" där hon beskrev adoptivmamman Joan Crawford på ett mindre smickrande sätt. Sin sista film gjorde hon 1972. Hon avled 1977 i New York, 72 år gammal.
¤ BETTE DAVIS (1908-1989). Ruth Elizabeth "Bette" Davis, föddes den 5 april 1908 i Lowell, Massachusetts. Hon filmdebuterade 1931 i "Bad sisters". Det skulle bli sammanlagt 101 filmer under hennes karriär. Som sträckte sig ända fram till 1989, samma år som hon avled. Det egentliga genombrottet kom 1934 i "En kvinnas slav". "En häxa till styvmor", "En komplicerad person oförmögen till normala relationer" skrev dottern B. D. Hyman om sin berömda mor i boken "My mothers keeper" som utkom 1985.
Roger Lindqvist.
Anna-Lena Löfgren, älskad och saknad.
Anna-Lena Löfgren var den där "vanliga" tjejen som slog igenom med
dunder och brak när hon sjöng Regniga Natt. Hon var en person som
stod med båda fötterna på jorden, ödmjuk och vänlig. Jag har pratat
med människor som stod henne nära, bl a musiker som instämmer
i mitt påstående att Anna-Lena var en fin och reko person.
Roger.
Butch Miles - en lavasprutande vulkan.
BUTCH MILES en av jazzvärldens mest kompetenta trumslagare.
Han har ett förflutet i Count Basies orkester, han har också haft
eget band. Den här killen tillhör gruppen superrytmiska. Det är svårt
att sitta still när han dyker upp. Han trumspel är 100 procentigt dyn-
amiskt. Läckert att se hur han attackerar sitt instrument. Butch Miles
kan väl kort beskrivas som ett superfyrverkeri, likt också en ren natur-
kraft, en lavasprutande Vulkan!
Roger.
Potatissättning
I dag ytterligare några stackars sättpotatisar som lagts i jorden.
Fikakorgen fanns med. Kameran också.
Hamnen i Piteå /1966
Foto: Hans G. Pettersson.
Grus och makadam, Piteå /1966
Lastbilscentralens bilar i gropen på Grus och makadam.
Grus & Makadam /1966
Piteå LBC /1966
Måns Zelmerlöv glassen
Kvällen Måns Zelmerlöv vann gjorde jag mig den här läckra
anrättningen, som jag döpte till "Måns Zelmerlöv glassen".
Åke och jag...
Roger och Åke Lindqvist, på Bryggargatan i Piteå sommaren -63.
Åke var pappas bror.
Clark Gable - The King of Hollywood
Clark Gable, 1933.
Kanalen med Tages bro
Piteå.
Sven-Bertil Taube
Jan Malmsjö & Lena Granhagen /1961
LYCKA
En stunds lycka, är en ovärderlig rikedom.
Roger Lindqvist
Måndagsunderhållning i Piteå
Flyttningen av de provisoriska affärsbankerna vid och delvis på parkeringsplatsen på Sundsgatan i Piteå till deras mycket omdiskuterade tillfälliga plats på Esplanaden började i går kväll. Fyra parvis sammankopplade lastbilar med stor dragkraft inledde vid 18-tiden försöken att på trämedar av jättedimension bogsera Lindgrenska baracken. Allt gick tämligen friktionsfritt fram till apotekskurvan, men där trasslade det till sig med några timmars tidsförlust som följd.
Vid trottoaren mot Esplanaden - dit byggnaden hunnit vid 23-tiden - blev det stopp på nytt, då gräsmattan inte gav fäste åt bilhjulen. Då detta skrives strax före midnatt pågick som bäst förberedelser för att spela träbaracken till sin nya plats. Bilden visar hur hus och husflyttare fullständigt spärrar Uddmansgatan. Trots regnet var barackflyttningen måndagskvällens stora folknöje i sta´n.
----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 20 september 1955.
Piteås första skyskrapa
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 november 1955.
Det hände i månaden maj 2009
Den 8 maj. Roger sjunger "Regnet det bara öser ner" hemma på
köksbron.
Den 9 maj. Barnbarnet Norah övernattar hos sin farmor och farfar.
Den 15 maj. Robert och Jannice meddelar den glada nyheten,
att ännu ett barnbarn är på väg.
Den 20 maj. Hemma på mammas gata i Hortlax.
Den 22 maj. Robert hjälper sin farsa att samla in löv.
Den 28 maj. Lilla Norah fyller 10 månader den här dagen.
Barbro Skinnar /1969
Thore Skogman /1962
Ford Consul 315 /1961
HEP STARS /1965
The SPOTNICKS /1963
Spencer Tracy (1900-1967)
När Spencer Tracy mötte kollegan Katherin Hepburn 1942, och ljuv musik uppstod, var han gift med första hustrun LouiseTracy. Någon skilsmässa blev dock aldrig av, Tracy och Hepburn valde då att leva i samvetsäktenskap fram till Spencer Tracys död 1967. Mellan 1930-1967 medverkade Spencer Travcy i 80 filmer. Den allra sista, "Gissa vem som kommer på middag", hann Tracy aldrig se i färdigt skick, han dog kort före filmens premiär. Spencer Tracy var en av Hollywoodfabrikens mest gedigna aktörer. En skådespelare som jag personligen kom att gilla väldigt mycket. Inga större skandaler kantade hans väg. Han förblev sin livsledsgarinna trogen genom åren som följde. Och när han agerade så trodde man på honom. Spencer Tracy var även han, en mycket god vän till familjen Humphrey Bogart.
Roger.
Leslie Howard (1893-1943)
Skådespelaren Leslie Howard, var en stark motståndare till nazismen under andra världskriget. Kanske var det just därför som det passagerarplan han färdades i sköts ned av tyskt flyg, över Biscayabukten den 1 juni 1943. Mycket tyder på det. Howard var god vän med Humphrey Bogart, och när Bogart blev far till en dotter, döptes hon till Leslie efter sin gode vän.
Roger.
ESSO i Hortlax /1965
En telefonkatalog berättar /1965
En gammal telefonkatalog kan ha en hel del intressant information att bjuda på. Året 1965 "berättade" katalogen om Hortlax:
¤ 304 82 Hortlax Billackering Thyr Lundgren Pa Hortlax.
¤ 301 44 Hortlax Blomsterhandel Svea Öquist Pa Horlax.
¤ Hortlax Centralskola Pa Hortlax.
303 74 Barnbespisn.
303 75 Lärarrum.
303 75 Ankn. tillsyn. lär., yrkesvalslär. o studierekt.
¤ Hortlax Dispensär läkarmottagn. Pa Hortlax.
300 37 Ankn. läk.bost. Pa Hortlax.
300 00 Distr.sköt:a Pa Hortlax. (tfnsvarare)
304 72 Bost.
¤ 303 75 Hortlax Folkbibliotek tisd. onsd. fred. 18-20
¤ 301 30 Hortlax Folktandvårdspoliklinik Pa Hortlax.
301 30 Ankn. förest. bost.
Hortlax församling Pa Hortlax.
300 20 Past.exp. helgfria månd., onsd., lörd. 10-14 Pa Hortlax.
300 20 Ankn. kyrkoherde Elof Wiklund bost.
300 83 Komminister Selfrid Ershammar bost.
303 51 Sakristian, kyrkan.
302 01 Kantor G. Sundén Pa Hortlax.
300 65 Kyrkovaktm. E H Sandlund Pa Hortlax.
¤ 301 77 Hortlax Hemslöjd Ingrid Lundberg Pa Hortlax.
¤ Hortlax kommun Pa Hortlax
301 14 Arb.lösh.n. ordf. Emil Lundkvist
158 45 Barnav.n. ordf. Birger Sandberg
340 26 Byggn.n. ordf. Egon Granström Bergsviken Pa Ängesviken
301 90 Folksk.styr. ordf. R. Nordsvahn
300 20 Hemjälpsn. ordf. Elof Wiklund
304 20 Hemhjälpsled. Ellen Jonsson
390 07 Hälsov.n. ordf. Alvar Dahlbäck Pa Blåsmark
340 26 Komm.fullm. ordf. Egon Granström Bergsviken Pa Ängesviken
301 90 Komm.n. ordf. R. Nordsvahn
¤ Centralskolan
303 75 Studierekt. - yrkesvalslär.
304 74 Tillsynslär. - lär.rum.
303 74 Bespisn. - skolkök
¤ 304 76 Hortlax gamla skola
¤ 381 94 Jävre skola
¤ 330 40 Hemmingsmark skola
¤ 391 50 Blåsmark skola
¤ Kommunalkontoret Linjevälj
302 85 Exp.
301 89 Kassa
301 89 Kamr.
300 57 Socialexp.
300 22 Byggn.kont.
300 74 Poliskont.
301 86 Skolstyr.exp.
301 93 Sammantr.rum I o II
¤ Bostadstelefoner:
300 63 Komm.kamr. H Wiklund
301 11 Socialv.ass. M Sandlund
122 79 Komm.ass. A Olofsson
340 82 Byggn.kontr:ant Håkan Rönnberg
303 70 Anläggn.sköt. Göte Lindberg
301 56 Fastigh.sk. Sigv. Ekevad
158 45 Rekt. Birger Sandberg
300 37 Läk.mott
341 25 Nykterh.n. ordf. Georg Boman Bergsviken Pa Ängesviken
301 93 Taxeringsn. exp.
300 40 Ålderd.hem
303 54 Förest:a Barbro Sundström
340 26 Överförmynd. Egon Granström Bergsviken Pa Ängesviken
¤ 300 37 Hortlax provinsialläkaredistrikt mott. Pa Hortlax
300 37 Ankn. prov.läk.bost. Pa Hortlax
¤ 302 79 Hortlax Skyddade Verkstad Höglandsnäs Pa Hortlax
341 04 Förest. Alf Eriksson bost. Pa Ängesviken
¤ Hortlax Svets- och smidesverkstad Odal Lundqvist Bergsviken Pa Ängesviken
342 91 Verkst. Pite-Storfors
¤ 340 90 Hortlax Tvättinrättning Bergsviken Pa Ängesviken
Ra-Mus /1964
Strömsundskanalbron...
...får byggas enligt planen.
Som kulisserna här ovan visar kommer den nya bron att se ut.
Norrbygdens vattendomstol avkunnade på fredagen den sedan lång tid med stort intresse motsedda domen rörande den planerade bron över Strömsundskanalen i Piteå.
Domstolen lämnar - heter det i utslaget - vägförvaltningen och Piteå stad tillstånd att uppföra bro över Strömsundskanalen i Sundsgatans förlängning med landfästen på angiven allmän mark och fastighet, även så att i samband därmed företa utfyllnad i kanalen, allt i huvudsaklig överensstämmelse med till domstolen ingivna ritningar.
Bron skall sålunda förläggas i en vertikalkurva med en radie av högst 5000 meter och uppföras i ett spann med en fri spännvidd av minst 18.0 meter och en fri höjd över uppgiven medelvattenyta, 0,50 m., av 2,30 meter på en längd av 6,0 meter i spannets mitt.
Enligt vad Piteå-Tidningen erfarit kommer den nya bron att uppföras under 1956.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 september 1955.
Vänner
Fick ett samtal från en fd facebookvän, som jag uppskattade högt. Och till den här personen sa jag att det var inte från fb-vännerna jag "flydde" utan från "Facebook-industrin". Vännerna var det inget fel på. Jag hade många trogna och trevliga vänner under de fyra åren. Så om nu nån av er läser detta, så ska ni veta: jag är fortfarande vän med er, i mina tankar. Det fanns vänner i Muskus, Piteå, Hortlax, Älvsbyn, Stockholm, Umeå, USA, Skellefteå, Falun, Jönköping m. fl. ställen som troget hörde av sig. Tack till er!
Roger.
INGO-LÄSK /1960
Caligula och Incitatus
Jag citerar:
"Sverige erkänner redan i dag polygama äktenskap när människor som flyttar till Sverige nyligen gift sig i ett annat land. Men man tillåter inte att folk gifter sig med mer än en person innanför landets gränser. Detta är en inkonsekvens som bör rättas till"
Nyligen röstade en majoritet på öppna moderaters förbundsstämma, för att verka för införandet av antalsneutrala äktenskap.
Man vill med andra ord kasta det "vanliga" äktenskapet mellan man och kvinna på historiens sophög. Gränser suddas ut. Vilket i vissa fall är positivt. Men kan å andra sidan även vara negativt. Det här låter kanske löjligt, men kan en dag bli till absurd verklighet, om gränsdragningen totalt pulveriserats: - Jag har blivit kär i min katt, jag vill gifta mig med henne! Vi har planer på en framtid tillsammans, med många kattungar.
Varför finns det gränser? Varför finns det förbud? Jo, förbuden och gränserna är gjorda av en speciell sorts anledning. Vi kan ju leka med tanken att vi slopar alla Stopp-skyltar och trafikljus ute på våra gator. Vi fortsätter att leka i tanken, att en stor grupp människor har ifrågasatt användandet av förbudsskyltar och trafikljus. Leken i tanken fortsätter: vi sätter oss en stund på Sundsgatan i Piteå och iakttar det som nu händer.
Efter 34 bilolyckor och 25 polis- och ambulanser börjar svaret så sakta växa fram. Förbudsskyltarna och trafikljusen behövdes. Det fanns där av den anledningen att folk därute INTE skulle omkomma eller skada sig. Nu har vi lekt färdigt.
Var det långsökt? JA! svarar vissa. NEJ! säger andra. Precis som det skall vara i en demokrati som våran.
Nu blir det ännu mer långsökt: Den romerske kejsaren GAIUS, JULIUS, CAESAR, AUGUSTUS, GEARMANICUS, mer känd under namnet CALIGULA, blev bettagen i en häst som hette Incitatus. Den blixtsnabbe "kappkörningshästen" blev av Caligula upphöjd till senator, och uppsatt på listan över nominerade till konsulatet fyra år i förväg.
Caligula på sin nyvalde senator, Incitatus.
Vad vill jag då mena, jo här fanns inga gränsdragningar över huvud taget. För det vågade man inte. Då hade huvudet suttit löst. Caligulas ord var lag, trots att det gränsade till rent vansinne. Men kanhända att idén ändå inte vore helt utan udd. Vi kanske skulle kunna ersätta vår regering med en samling hästar i stället. Tror att vi skulle få mer gjort i riksdagsarbetet på Rosenbad. Och när hästregeringen sitter i partiledardebatter, kan man ju i alla fall kosta på sig ett gnägg då och då. Så en annan sak, hästar har bättre minne än t ex Stefan Löfven, och Åsa Romson. Ni har väl hört om "hästminne?" GNÄGG på er!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bild: wikipedia.
Potatissättning och älgtjurar
Hängde på mig min relativt lätt packade ryggsäck, och begav mig tillsammans med Elisabeth hem till Danne. Där satte jag tre stycken potatisfåror, men det skall sättas mera vad det lider. Mellan varven drack vi vårt medhavda kaffe och fikade våra medhavda bullar. Mums! Hissade den svenska fanan på en stolt hög stång, där den nu sitter och betraktar tillvaron. Det konstiga i fågelsången, var att min lätt packade ryggsäck, hade vid hemgången antagit vikten av 15 kilo cement. När jag antydde detta till hustrun, hördes hon endast mumla nåt som inte alls träffade mina öron. När jag stönande och stånkande äntligen låste upp dörren till lägenheten, och började packa ur min blytunga ryggsäck, kom sanningen fram. Inte undra på att ryggisen var tung, jag hade ju burit hem en halv älgtjur bak på ryggen. Givetvis styckad i små portionspåsar, men ändå...EN HALV ÄLGTJUR!!!!! Tur att det finns värktabletter härhemma.
Roger Lindqvist - ryggsäcksmannen, med älgtjurar som specialité.
Grattis MÅNS!
Stort Grattis Måns! Du var bäst!
Ge Christer Björkman en stor blöt puss från mig!
Go´natt världen - go´natt Sverige!
Puss & Kram!
POP-EP /1965
Vadå, melodifestival...?
Följer Eurovisionsschlagerfestivalen, så gott som det nu går. Om man bortser från Måns Zelmerlövs insats som han skötte helt okej, så hade nog den svenska kvartetten Jokkmokks Jokke, Thore Skogman, Gösta "Snoddas" Nordgren och Harry Brandelius, också stått sig bra i konkurrensen. Med några Gulligullan, Haderian hadera, Jämtgubben och Gamla Nordsjön så hade "The Oldtimers Quartett" placerat sig på den övre halvan av listan.
Varför är jag då så kritisk? Svaret på den frågan är, att jag precis läst i en av våra kvällstidningar om hur man försökt få Måns Z. på fall. Fusk, korruption? Jag vet inte, men om så vore, så faller ju hela den här idén om en ärlig juste tävling "man mot man, kvinna mot kvinna, land mot land" Hela tävlingsgrejen basunerar ju ut budskapet om kärlek, i en slags romantisk ton. Jo, kyss mig långsamt, Christer Björkman!
Roger.
Yngves på turné /1964
Yngve Forssélls på väg till en spelning i Sangis, 1964. Trumpetaren Gösta Pettersson
gör grimascher.
- LJUVA 60-TAL -
I förgrunden Åsa Ivarsdotter t.v. och Siw Öhman t.h.
Siw hette Nilsson som flicka och bodde ett stenkast från mitt föräldrahem i Hortlax. Hennes mor hette Tyra (jag kallade henne tant Tyra hela min barndom) hon var kusin med min mor Maj-Gerd. Vi umgicks rätt ofta. Och när tant Tyra kom då blev det cirkus. En glad cirkus. Hon fick oss att skratta hejdlöst åt sina diverse dråpligheter som bara hon kunde hitta på. Jodå, tant Tyra minns jag med glatt minne.
Min pappa var också en glad gamäng. En gång när Tyra kom på besök så såg farsan sin chans. Han berättade för Tyra att den där majonnästuben han köpt, luktade illa. "Vill du lukta, Tyra" sa han. Å det ville hon. Precis när hon satte näsan mot öppningen, tryckte pappa på tuben med all sin kraft. Tyra fick näsan fylld med majonnäs. Resultatet blev att hon jagade iväg pappa runt tomten och skrek: "Dö jär ju et schluug John, vänt bara..." (du är ju inte slug, John, vänta bara). Så roligt hade jag under min barndom. Ett tack till tant Tyra! Tack farsan!
Roger.
Upptäckten!
Gubbe!
Så en dag kom den förfärliga sanningen inför mina ögon: jag upptäckte att jag blivit gubbe!
"Straffa IS-jihadister som landsförrädare"
Hanif Bali (M).
Sverige håller på att bli för jihadister det Argentina var för nazisterna under andra världskriget. Sveriges enda reaktion har hittills varit att skapa gräddfiler för maximal komfort för de förrädare som med svenska papper sökt sig till IS. Jag tycker också att man ska straffa IS-jihadisterna som landsförrädare, säger moderaten Hanif Bali, i en längre intervju i dagens upplaga av Expressen.
Håller helt och hållet med i det Hanif Bali säger. Det är en sorgsam läsning att ta del av, när man plöjer igenom hundratals sidor som handlar om IS och det grymheter som de håller på med. Att det då finns "svenskar" som åker ut och in i landet som om det vore jättestora svängdörrar, gör att man känner sig både arg och frustrerad. Men i landet Sverige finns i dag alltför många handlingsförlamade politiker, som hellre tänker på sin feta månadslön än att slå näven i bordet och agerar.
Det är inget annat än en grov försummelse, att inte tänka på de eventuella följder som det kan bli, att hysa sådana här personer ostraffat i landet. Men eftersom det svenska kynnet är och alltid har varit att undvika konflikter in i det längsta, så får både grovt kriminella som terrorister vistas här med ett brett leende på sina läppar. Alla dessa tvivelaktiga element, skall ut ur landet per omgående.
Roger.
I går och i dag
I går blickade du in i framtiden.
I dag lever du i den.
Roger Lindqvist.
- Depression -
Du tänkte ofta tillbaka på dessa omöjliga svarta dagar,
då inget ljus hade orken att ens sippra fram.
Då himlens en gång så vackra ton,
sakta men så brutalt förmörknat,
och dimman, den ogenomträngliga,
kramat ut varje cell ur din avmagrade kropp.
Du brukade berätta, om det svarta som kom
på besök.
Först förstod jag ingenting, men sen när du
anförtrodde mig, så kom kunskapen.
Tack för att du litade på mig.
Tack för att jag fick vara din vän,
under din svarta period.
Roger Lindqvist.
Ett litet nyfött barn...
Ett litet nyfött barn i Syrien, Mongoliet, Paris, London eller Gällivare,
lika kärt och himmelskt värdefullt vart det än är.
Som barn är vi alla lika.
Tänk om den där likheten finge bestå, när vi blir vuxna.
Då skulle världen se annorlunda ut.
Roger Lindqvist.
Ford Fairlane /1963
SAAB exemplar nr. 1
Teknik för alla /1964
Anna-Lena Löfgren /1966
Ann-Louise Hanson /1967
TAUNUS SPORT /1964
Extremt
Med risk för att hamna på en hat- eller dödslista måste jag ändå låta tanken få ha sin gång. Jag har tagit del av de tankar och förslag som Gudrun Schymans parti FI har på sin agenda. Och man blir minst sagt både förvånad och frustrerad, när man ser detta. Vi pratar ofta om de sk extrema partierna vi har i landet. Några har nämnts, men aldrig FI. Tittar man lite närmare på vad de har att säga, så nära på baxnar man av pur förvåning. Förslagen är så pass ogenomförbara, att om detta hade sagts på film hade jag skrattat. Men när det sägs på rent och djupt allvar blir jag rädd. Ponera att ett sådant parti skulle få rotfäste i vår Svenska Riksdag, och några av de mest högljudda damerna få sina förslag sanktionerade, då vet jag inte vad.
Att det övriga politiska etablissemanget är knäpp tysta fattar jag inte. Inte heller att det svenska folket (dvs väljarna) inte låter sig höras mer, är jag också förvånad över. I massmedia har man tydligen lagt locket på, på hela den här FI-cirkusen. Varför det då? Här ligger det en hund begraven - ja, jag kan tänka mig att det ligger en hel hundkennel i jorden.
Michael Landon /1962
Lill-Babs /1960
Lena Andersson /1973
Musikaliska Pelle
- Rogge, är det dags för mig då...kan jag ställa mig på huven...?
- Ställ dig på huven, Pelle, och sjung!
- I naaaatt jag drömde blott om dej, i drömmen var du min...
Jerry, med New York i bakgrunden
Tremänningen Jerry Nelson, med New York i bakgrunden.
Ulla-Mai
I dagens Piteå-Tidningen blickade man tillbaka till året 1975. Och se vad man hittade där, om inte
Elisabeths syster Ulla-Mai som då hette Öhlund i efternamn.
Alan Ladd
Det finns många tragiska skildringar om drömfabriken Hollywoods mörka baksida. Skådespelaren Alan Ladd föddes den 3 september 1913. I början av 30-talet gjorde han då och då små biroller i olika filmer, rollerna var så små att hans namn syntes aldrig i eftertexterna. Men så i början av 1940-talet blev han "på ropet". Hans ansikte började allt som oftast synas på bioduken, och rollerna blev större och större. Alan Ladd spelade både i cowboyfilmer som i thrillers. Av många filmkännare beskrevs Alan Ladd som en "typisk" 1940-talshjälte. I takt med berömmelsen växte även alkoholkonsumtionen. Som så många andra i filmstaden, hade Alan Ladd allvarliga sömnproblem.
Den 29 januari 1964 hittades Alan Ladd död i sitt hem i Palm Springs, Kalifornien. Dödsorsaken tillskrevs lugnande medel i kombination med alltför mycket alkohol. Alan Ladd var vid sin död 50 år gammal.
Den 29 januari 1964 hittades Alan Ladd död i sitt hem i Palm Springs.
Sammy Davis, Jr.
Gunnar Wiklund - "När våren står i blom"
Gunnar Wiklund framför "När våren står i blom" i TV året 1965.
När våren står i blom med svensk av Lisbeth Stahl och Olle Bergman släpptes på skivetiketten Husbondens röst 1965. I sitt original hette den In apple blossom time och var komponerad av Albert von Tilzer.
När dansbandet Cool Candys släppte sina "Go´bitar 2" 1971, hade gruppens trumslagare Einar Svensson skrivit ny text till samma melodi. I Cool Candys tappning hette låten En lycka utan gräns.
Hortlax idag...
Hortlax i dag har varit en angenäm dag. Varma vindar...
I takt med värmen så växer sig björkens blad sig allt större.
Så ett besök på kyrkogården där några av mina släktingar har sitt vilorum.
Å så dessa blommor...
...vad vore världen utan sina vackra blommor...
Därunder i hemygdens jord sover Elma och Sven. Sven var mycket tydlig när det
gällde detta med gravutsmyckningen. Elisabeth satte någa penséer i en kruka och
satte på deras grav. Det skulle både Elma och Sven tyckt om.
Kyrkogården i Hortlax. 1918 gravsattes den första personen...
Och när vi är på hemväg så höjer jag min kamera och tar en bild av kyrkan för
den 7:e miljonte gången. Varför är då kyrkan så intressant? Det hör till saken att
jag inte är någon trogen kyrkobesökare. Men man kan ju ha sin tro ändå...
Så stannar vi upp en stund jag och Elisabeth. Sätter oss på en parkbänk, då ringer
telefonen. Kusinen Nonne är på tråden, med soliga hälsningar från syster Åsa och
resten av Gällivare. Våra mammor var systrar. Maj-Gerd och Linnéa, bosatta i Blåsmark.
Hette Lundgren som barn. Nää nu spårar jag iväg igen utanför tågrälsen.
Folke Sjöberg - en eldsjäl
Dansarrangören och konstnären Folke Sjöberg valdes
till Årets Pitebo sommaren 2014.
1970 öppnade Folke portarna till sin egen dansloge:
"Logen Käcktjärn". I förgrunden ses Folkes skapelse
som under danssäsongen brukar finnas på taket till
musikernas omklädningsrum.
Folke är även musiker, som under logens första år i början av
70-talet skötte om dansmusiken i den populära logen.
Folke Sjöberg kan med rätta också kallas för eldsjäl.
I väntan på den sista färden...
Foto: Roger Lindqvist.
En "svensk" Jihadist
Billé Ilias Mohamed.
Jihadisten Billé Ilias Mohamed har rekryterat 14 unga män och kvinnor till IS i Syrien. Detta enligt Aftonbladet i dag. Meddelas endast på detta sätt!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bild AB
SVEND ASMUSSEN - en av de största
Den 28 februari 2015 fyllde SVEND ASMUSSEN 99 år. Jag hade förmånen att höra honom live i Norrfjärdens kyrka, en gång för länge sedan. Då var han i ett mycket gott sällskap, nämligen Putte Wickman och Ivan Renliden. Svend Asmussen är en mästare på sitt instrument, tillika även en stor underhållare (entertainer).
God Bless...
Roger.
JÄVRE /2013
Foto Roger Lindqvist 2013-05-22
Hollywoodstjärnan Inger Stevens (1934-1970)
Svenskfödda Inger Stevens med Harry Belafonte 1958.
Född i Stockholm den 18 oktober 1934 som Inger Stensland av svenska föräldrar.
Död den 30 april 1970 av barbituratförgiftning. Hon blev 35 år gammal.
Avskalad
Om vi skalar bort den yttre värdsliga onödiga fåfängan,
så återstår endast den nakna och sanna människan.
Det finns många här i världen som skulle må bra,
av att ta bort alla sina onödiga lager av tillgjordhet,
lögnaktigt beteende, lismande och oärliga handlingar.
Roger Lindqvist.
Rysk psalmbok?
Jag har i min ägo en rysk psalmbok. Åtminstone verkar det vara en psalmbok...?
Tryckår 1916.
"Elsa Stark Krigsåret 1917" står att läsa i boken.
Skoda Octavia - 1961
"Vasaholm" vid Skuthamns massakaj.
En linjeren skapelse är Svenska Amerika Liniens flaggskepp
"Vasaholm", som igår morse angjorde massakajen i Skuthamn,
där den skall lasta 941 ton massa på USA. "Vasaholm", som är på
8.575 ton dw och sjösattes på Eriksberg för ett halvår sedan, är nu
ute på sin andra resa. Befälhavare ombord är en av SAL:s veteraner,
kapten Allan Olsson. Bilden visar "Vasaholm" efter ankomsten till
Skuthamn.
----------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 6 augusti 1955.
Dop på Piteå-BB /1954
- 348 av 480 döptes i fjol på lasarettet -
Att döpa de nyfödda barnen redan uppe på BB är en sed, som numera blivt allt vanligare. Från kyrkligt håll ser man visserligen helst att dopen förrättas i kyrkan, eller i andra hand i hemmen, men då detta i många fall av praktiska skäl inte låter sig göra, har man i stället sökt göra dopförrättningarna på BB-avdelningarna så vackra och högtidliga som möjligt. Den som berättar detta för PT-medarbetaren, är lasarettspredikanten på Piteå lasarett, kyrkoherde Manfred Björnegård. Av de i runt tal 480 barn som kom till världen på piteålasarettets BB-avdelning i fjol, döptes inte mindre än 348 däruppe, berättar kyrkoherden, som finner siffrorna signifikativa för utvecklingen.
Tidigare dominerade dopförrättningarna i hemmen och i många fall döptes man också i kyrkan, men på senare år har en förskjutning skett. Orsakerna härtill ligger främst på det praktiska planet. Man har svårare att få hjälp i hemmen nu för tiden. Husmödrarna orkar helt enkelt inte med att ordna med dop i hemmiljö, och då låter man i stället döpa sina barn på BB. Och dopceremonierna på lasarettet är alltid vackra högtider. I den deltar inte bara de mödrar som orkar vara uppe utan också de nyföddas anhöriga i övrigt och den stämning som råder under ceremonien är inte att missta sig på. Den är präglad av allvar och gripenheten ger ett bestående minne.
Dopförrättningarna på piteå-lasarettets BB-avdelning är vackra högtider. Här undfår
Mona Elisabeth dopet av kyrkoherde Björnegård, medan stolte fadern Donald Andersson,
Svensbyn, (t.v.) ser på.
Nyblivna mödrar och BB-personal bevittnar dopförrättningen.
En näpen bild, eller hur? Det är en sextett nya medborgare, som väntar på dop-
förrättningen.
Bara 8 hg väger den nyfödda babyn i kuvösen. Den döptes av kyrkoherden medan
syster Märta fungerade som dopvittne.
Foto: KJELLS FOTO, PITEÅ.
--------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 9 januari 1954.
Olssonska storbygget i Piteå
Så här ser Norrbottens största affärsfastighet ut. Bygget kostar 3,4 miljoner och ägs av
Bröderna Olsson i Piteå.
VARENDA KVADRATMILLIMETER AV TOMTEN FICK BEBYGGAS
Norrbottens största affärsfastighet blev samtidigt det första 4-våningshuset i Piteå. Ja, man har t.o.m. rum i femte våningen. Men det unikaste är i alla fall att man fått bebygga varenda kvadratmillimeter av tomten.
Så här efteråt har byggnadsnämnden ångrat sig. Inte så mycket för att man tillät den fjärde våningen för att skaka fram fler bostadslägenheter i Piteå, utan för tillståndet att bebygga hela tomten.
- Det lär inte hända nån fler gång, om den nuvarande byggnadsnämnden får bestämma, säger direktör Carl-Henry Olsson. Men byggherren är naturligtvis nöjd.
Byggets bottenyta är 1.800 kvm. och att det räcker till en hel del framgår av följande plock:
¤ 12 affärslägenheter
¤ 28 bostadslägenheter
¤ Kontorslokaler i mängd
¤ Tandläkarmottagning
¤ Garage för 40 bilar
¤ Bilverkstad på 600 kvm.
Försök med plastväggar har gjorts i halva huset, där badrum och hallar är klädda med Vickartex, och det har hittills slagit väl ut. Dessutom har man s. k. italienska golv i vissa delar av bygget.
Apropå plast, så har man plastöverdrag på ledstängerna, som är i ett enda stycke ända från vinden till källaren. (Men lutningen är inte precis den som inbjuder småpojkarna till långåkning.)
Konditori Aveny i Piteå har en toppmodern inredning med många fina detaljer.
En springbrunn omgiven av växter som liknar de tropiska har en hedersplats i
serveringsrummets mitt.
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Lördagen den 23 april 1954.
Vårens bilmodeller 1963
Monsterarmén IS
IS har intagit Palmyra, världen väntar med spänning. Bild Wikipedia.
Det meddelas att terrorarmén IS har intagit Palmyra i den syriska öknen. Palmyra är en antik stad, numera en arkeologisk plats, i Syrien 215 kilometer nordöst om huvudstaden Damaskus i en oas i den syriska öknen nära den moderna orten Tadmor. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1980.
Världen väntar nu med spänning vad som eventuellt kommer att ske.
När samtalet kommer in på IS kommer man osökt in på att det pågår fortlöpande nya rekryteringar av unga män från Sverige. Vad jag förstår så har vår regering fortfarande händerna djupt nedstoppade i sina byxfickor. Med andra ord; det görs ingenting. "Lektanten" Mona Sahlin, blev ju av regeringen utsedd att rehabilitera de hemvändande IS-krigarna. Undrar hur många hon rehabiliterat till detta dags dato? Inte undra på att väljarna börjat lämna det socialdemokratiska partiet.
Roger.
Malte
MALTE har varit på besök tillsammans med pappa, Norah och Ellen.
Småtjejerna har bakat mjukkaka med farmor. Malte har varit avsmakare,
om detta vittnar de tydliga spåren kring hans mun.
Lugnt på "Bolaget" i Piteå
Lugnt på "Bolaget" var det under gårdagen trots att det var den 1 april och alltså s. k. nytändning på motboken. Anledningen till denna stiltje var i främsta hand att motboksägarna under mars köpt ut praktiskt taget allting som funnits kvar på böckerna för att i det längsta undgå den prsihöjning som trädde i kraft i går. Under mars gjorde man nämligen mycket stora affärer; i jämförelse med i fjol steg omsättningen visserligen "bara" 25 procent, men då måste man komma ihåg att påskhelgen inföll så att uttagen skedde under mars. En riktig jämförelse blir det emellertid om man tar mars 1952 som riktpunkt. Gör man så blir ökningen i år hela 60 procent. Alldeles tomt i affärerna var det visserligen inte i går, men någon vanlig första april var det inte, långt ifrån. Som synes har kassörskan fru Elisabeth Högdahl det ganska lugnt i sin lucka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 2 april 1954.
Ryssjebåge
Ryssjebåge heter den väldiga träring med en diameter på 2,1 meter som Kjell Lind-
berg, Pitholm, på bilden försöker "fylla upp" genom att sträcka på sig i hela sin längd.
I bakgrunden skymtar ett till Piteå fiskförsäljningsförening nyinkommet parti om hundra-
talet ryssjebågar, som småningom ska göra tjänst i lax- och sikfisket i skärgården.
Ryssjebågarna, som görs i Täfteå söder om Umeå och tillverkas av speciellt granvirke,
räcker normalt fyra eller fem somrar innan de måste ersättas med nya.
------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 18 mars 1954.
Det hände i Piteå med omnejd anno 1904
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 22 maj 1954.
Järnvägen i Piteå
JÄRNVÄGEN från Piteå till Munksund och Skuthamn kommer att passera den stora
ångledningen mellan de båda verken. För att skydda denna måste man lägga ut
kulvertar, sammanlagt 18 ringar, som var och en väger 3,5 ton. Med hjälp av en gräv-
skopa placeras dessa på sin plats. Arbetet pågår vid Skuthamnsviken, där man ett stycke
längre bort håller på att schakta bort jord för att ge plats för vad man väl närmast kan kalla
bangården som får tre spår. I bakgrunden ses sulfatfabrikens massamagasin. För när-
varande är 32 man sysselsatta och uppröjningen för järnvägen har en längd av 2 kilometer.
De ringar som man lägger ut väger per styck 3,5 ton.
------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 9 januari 1954.
Vid Strömnäsbron
Från Strömnäsbron är denna bild tagen. Den ger i fågelperspektiv en glimt från
arbetet med avloppsledningarna vid Strömmen. Som bekant skall avloppen från
Strömnäsområdet anslutas till stadens nät via ledningar på kanalens botten. På
bilden är just en dykare beredd till nedstigning.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 22 maj 1954.
Motorfirman Gösta Lundqvist, Munksund
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 13 mars 1954.
Piteå stadshotell /1954
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 6 februari 1954.
Bogart & Hepburn på Star Bion i Roknäs
Att storheter som Humphrey Bogart och Katharine Hepburn hälsat på i byn Roknäs, trodde ni inte? Kunde tänka mig det! Men ni har fel. Fredagen den 19 mars 1954 fanns de två i byns Star biograf. Och jag har bevis...titta...!
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 19 mars 1954.
Öholma festplats
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 29 maj 1954.
Margot W.
Det fanns en tid - ja, flera år - då jag gillade den här fina tjejen.
Margot fanns en gång på min önskelista som sossarnas nya
partiledare. Men tänk så man kan förändras...idag är jag ingen
större beundrare av henne. Hon har fått ett nytt toppjobb av FN:s
Generalkreterare. Grattis Margot! Men jag är ändå besviken,
både på henne och hela S. Tänk så det kan bli.
-----------------------------------------------------------------------------------
Bild Expressen.
Öijwinds med Leif Näslund
Towa Carson
Carl-Gustaf & Arve
Hasse Alfredson
Lill Lindfors
Gals and Pals
Laurel & Hardy
LUDWIG
Vad hände i Piteå 1904?
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 3 april 1954.
Texaco & Esso /1968
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 4 november 1968.
TV-tablå onsdagen den 15 juni 1966
Mannen från U.N.C.L.E. var ett måste.
Från VM-rinken /1963
Så här ser han ut, vår nye puckaridol, Uffe Sterner från Göteborg
och Västra Frölunda. Tre mål mot kanadickerna var inte små-
smulor precis.
KANADENSARNA VAR BLÅA I MATCHSLUTET
Scenen är det s k Johanneshovs innandöme några minuter efter matchen. Inför en församlad världspress håller svenska lagledningen jämte Hasse Mild presskonferens. Arne Strömberg står på en stol, Pelle Bergström på en annan och Tjalle Mild på en tredje. Kameror blixtrar, frågorna haglar. Inga kanadensare finns dock där. Kanadensiska lagledningen har låtit hälsa genom pressvärden att man inte önskar tala med pressen.
Givetvis var den svenska lagledningen mer än belåten, men att man står med båda fötterna på jorden framgår av vad Pelle Bergström sade:
- Vi är absolut inte världsmästare ännu. Kom ihåg att vi tar endast en match i taget och att tjeckerna är mycket farliga motståndare.
- Vi kalkylerade rätt när vi räknade med att Kanada till slut inte skulle orka hänga med. På sätt och vis måste jag säga att sista perioden var en kopia av den mot Sovjet. Ryssarna gick på knä mot slutet och lika blå var faktiskt kanadensarna.
- En sådan här kväll vill man dessutom ge en blomma till alla och envar i laget, men det är väl inte förmätet att konstatera att nu slog det ordentligt för Sterner-kedjan.
Domarna föll inte Arne Strömberg riktigt på läppen.
- Jag kan inte förstå att Nicke Johansson och Bert-Ola Nordlander blev utvisade. Nicke höll ju bara undan och Bert-Olas tackling mot sargen var såvitt jag kan bedöma fullt riktig. Om man godkänner dessa domslut förundrar det mig mycket att inte fler kanadensare åkte ut, ty de var mycket våldsammare i sina tacklingar.
Arne Strömberg stack f. ö. inte under stol med att man kallt räknat med seger.
- Kan man bara hålla spelet i gång så måste man dra det längsta strået. När det dessutom i tredje perioden visade sig att kanadensarna inte hängde med förstod jag att allt skulle ordna sig.
- Vilken match, vilken seger. Nu är grabbarna i stöten.
Kommentaren kommer från UK-ordföranden Görte Dahl, som dock inte stack under stol med att det kan bli bekymmer med laget inför matchen mot Tjeckoslovakien.
- Visar det sig att Nisse Nilssons skada är så pass allvarlig att den inte tillåter spel så står förstås Perra Härdin på tur igen. Men vi skall avvakta och se. På lördag tränar vi på Johanneshov och först sedan tar vi ut laget.
Gravis Öhrlund hade också sina synpunkter:
- Klanka inte på Tumba. Han är mycket värdefull. Drar på sig markering och skapar blottor.
- Och hur var kanadensarna ute på plan?
- Justa och fina grabbar, det vill jag absolut säga. Klart att det ibland var litet hårda tag, men ingenting som gick över gränsen.
Tumba Johansson:
- Tjeckerna är alltid farliga men det är vi också. Det är ju tio år sedan jag själv hade någon hockeyidol, men nu har Uffe Sterner blivit min idol.
Uffe Sterner:
- Jag ger äran för mina mål åt framspelarna. För mig var det bara att klippa till.
Till sist hurrade den intervjuade trion för gamla Sverige.
(Sverige-Kanada 4-1 (1-0, 0-1, 3-0).
------------------------------------------------------------------------------------
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Lördagen den 16 mars 1963.
När Count Basies orkester kom till Skellefteå
Barytonsaxofonisten Charlie Fowlkes i en stilstudie.
Jubelsuccé. Perfekt storbandsjazz. Applådåskor och hurrarop. Det är kortfattat facit av Count Baises framträdande i Skellefteå Folkets Park på lördagskvällen. En förvånansvärt fåtaglig publik - omkring 2.000 personer - fick uppleva en jazzfest utan like. Sällan har den nyss 57 år fyllda "jazzgreven" och hans sexton medmusikanter förmedlat så mycket uppsluppen men samtidigt hårt disciplinerad musik på en kväll. Orkestern är en swingfabrik av stora mått. Vem som helst, från smågrabbar till pensionärer, torde ha svårt att hålla fötterna stilla inför den explosiva men ändå skickligt nyanserad jazzmusik som Basie-bandet levererar.
Vi vet av dyster erfarenhet att Count Basies prestationer varierar med tillfällig sinnesstämning. Det var därför extra angenämnt att konstatera hur uppsluppna och spelsugna orkestermedlemmarna var i Skellefteå. Den s.k. konserten i början av framträdandet måste flyttas in i danslokalen på grund av regnet. Och det vara bara bra, för utomhusscener har som bekant inte samma förmåga att utan värdefulla förluster förmedla ett storbands hela "sound".
Konserten började - efter presentation av svenske turnéledaren Jay Elfving - med traditionella Splanky, något överraskande följd av en kommersiell låt, Moon River. Men naturligtvis spelade man hela tiden i äkta Basie-isk anda. Allt som inte är genuin jazz är tabu i sammanhanget.
¤ Fenomenal Payne
Konserten innehöll också ett mycket långt trumsolo av fenomenale och inte så lite spjuveraktige So nny Payne. Hans specialiteter är att göra virvlar genom att slå stockarna mot varandra, att nonchalant jonglera med dem, och att med högerfoten bearbeta bastrumman i ett rasande tempo. Sonny Payne är en rytmmakare av stora mått. Basie vore inte Basie utan denne värdefulla stödpunkt i kompet. Och ändå var det inte riktigt samma Basie som var i Sverige i fjol. Den jazzinitierade delen av lördagskvällens skelleftepublik upptäckte säkert att det hänt väsentliga ting i orkestermedlemmarnas solistiska insatser.
¤ Modernare solister
Solisterna - särskilt då saxarna - spelar modernare än förr, alltså med mindre traditionellt inflytande, men de släpper aldrig den stenhårt distinkta taktindelningen. Så det blir ändå alltid renodlad swing, om än i nya kläder. Ska man beskriva orkestern som helhet är det bara att stapla superlativerna på varandra. Man får leta förgäves bland världens storbandsjazzorkestrar för att finna motstycke till frenesi i attackerna.
Nyanseringen är också en viktig detalj, och där märktes särskilt saxsektionens kattmjuka åkningar mellan crescendo och pianissimo. Det är hart när omöjligt för en icke-expert att göra en jämförelse mellan Basie-kompets smidiga taktfasthet, brassets fantastiska volym och tonsäkerhet och träblåsarnas behärskande av knepiga passager. Det är perfekt.
Basie själv, en butter man med
valross-uppsyn.
¤ Otur för Jimmy
Men allt igenom lyckat var det dock inte. Jimmy Rushing - som förfogar över en av nutidens allra förnämsta bluesröster - kom tyvärr inte alls till sin rätt. Mikrofoner och högtalare absorberade hans röst och släppte ut en massa "knaster" i stället. Ett par nummer bara, sedan försvann den korpulente sångaren med ett grin in bakom kulisserna, för att slutligen återkomma med ytterligare två nummer.
För att övergå till Basie själv, så var han uppenbarligen på samma sprudlande humör som mannarna i orkestern. Det var tätt mellan leendena under stubbmustaschen. Hans högerfot markerade takten i golvet i ett enda kör från nio till ett på natten, och hans pianospel var som vanligt: små finurligt utplockade tonföljder med högerhanden, massor av psykologiska pauser mellan ackorden.
¤ Basie valross
Trots att Basie var på humör såg han som vanligt ut som en ledsen valross. Vanligtvis satt han rakryggad ovanpå nothögen på pianostolen och klippte lojt med tunga ögonlock, då och då tecknade med munnen åt energiske Sonny Payne att hålla igen en aning. Det var inte bara musiken som vittnade om världsberömt jazzfrämmande i Skellefteå.
Bakom kulisserna vandrade horder av mogen ungdom, manliga musikintresserade och kvinnliga musik- och av andra orsaker intresserade. Nedanför estraden stod hela kvällen en samling "spisare", men det fanns de som dansade i trängseln. När den obönhörligt sista tonen förklingat och Jay Elfving uttryckt sin glädje över arrangemanget tog Basie till orda och mumlade fram ett "do me a favour will you, come back and listen next year".
Om Basie lyckas prestera lika fin musik vid nästa Sverigebesök är det säkert många som kommer att hörsamma den vädjan.
-----------------------------------------------------------------------------------
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Måndagen den 26 augusti 1963.
Ingen Piteå-Tidning
Vi har en grön postlåda. På locket står namnet "LINDQVIST" väldigt tydligt. På lådans front finns en röd klisterlapp med två bostäver "PT" vilket med andra ord betyder att vi prenumenerar på Piteå-Tidningen. Det finns flera andra postlådor på samma vägg, som i morse fick sin tidning. Dock icke vi! Det har hänt flera gånger. De andra får, men vi blir utan. Jag ringde och berättade med min mest honungslena röst (jodå jag har en sån ibland) och tjejen på PT lovade att vi skulle få våran tidning - i morgon.
Roger.
Norah - 2009
Den 1 augusti 2009 besökte vi Solbritt och Kjell i Muskus. Hela familjen med
barn, barnbarn och sonhustrur följde med. Norah var nyss fyllda 1 år. Lite
obekväm i farfars famn kanske, men det var varmt den här dagen, kanske
just därför.
"Upp å hoppa Tor slå på trumman bror..."
Bilderna togs den 15 november 2010. Max var då 1 år och 1 månad gammal.
Max är den enda av barnbarnen (än så länge) som varit någorlunda intresserad
av trummor.
Snälla Stefan Löfven...
Snälla Stefan Löfven, börjar det inte vara dags att infria alla dina fagra löften som du så vackert pratade om under valrörelsen? Eller kommer du att fortsätta att tiga? Det känns inte alls reko och ärligt, att inte ta itu med de problem som finns ute i vårt svenska samhälle. Du har haft din smekmånad nu måste det börja hända saker.
Anna Kinberg-Batra, har även hon drabbats av tysthetsbacillen. Annie Lööf är väl den enda som tycker om att höra sin röst. Åsa Romson borde få pratförbud omdelbums, och Fridolin han har blivit så fiiiin men ut kommer mest rappakalja. Jan Björklund, tja vad ska man säga om honom, rätt så osynlig han också. Sjöstedt i V pratar och pratar men vem lyssnar? Så har vi Åkesson som i sin gröna ungdom röstade på M. Han kan ju återvända till moderpartiet utifall han avskedas. Oj, Ebba i KD glömde jag nästan bort. Grattis till nya bebisen...!
Så till sist; i dag har jag absolut inget förtroende för dessa politiker.
Roger, fnv partilös.
Cool Jenka med Cool Candys /1964
Här tituleras Cool Candys som "popgrupp". Tack för urklippet Arne!
Den 15 maj 2010.
Det är kul med bilder. Hittade den här där Max var endast 7 månader gammal.
Vilken tuffing!
Sommaren 1965
På besök i Anny och Harrys stuga i Båtvik. Vid det
här besöket följde kompisen Per med. Han ses t.h.
jag sitter t.v.
Min mor i Greta Garbo utstyrsel, och min far med
ryggen mot kameran, som jämt blev så brunbränd
så fort solen visade sig. Harry Lundkvist filmade.
Roger /1964
Roger, sommaren -64 hos Anny och Harry i Båtvik.
Den här blicken säger allt. Det var mycket spring
i mina ben. 51 år senare har ben-springet lugnat
ned sig.
Roger 3 år
Nyårshelgen 1960 på släktmiddag i Lillpite.
Moster Annys make Harry filmade. Här ses jag
på en filmruta, vinkande mot fotografen. I vit skjorta
rosett och blå hängselbyxor. Till vänster min mor,
till höger min moster Elly.
Ford Consul Zephyr Zodiac /1960
LISTON vs. CLAY /1964
FRAZIER vs. ALI /1971
Humphrey Bogart (1899-1957)
Att tänka på...
Om man tar en lögn och upprepar den ständigt och jämt,
blir lögnen så småningom en "sanning".
Jag undrar hur många sådana slags "sanningar" som
florerat i vår värld? Svaret är; många!
Roger
Lennart Grahn i Bildjournalen /1968
TRIX /1957
Taunus 15 M /1956
Zephyr - 1964
HETS
Hermansons
Okunnig danspublik beskyllde Lasse Stefanz...
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 25 juli 1991.
Lasse Stefanz - Medan Arvidsjaur
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 8 november 1991.
"Peppelinos bar" /1988
AFTONBLADET ¤ Den 30 mars 1988.
"Norrbotten till Svensktoppen!"
Anders Thorell - 29-årig hundägare, dansbandsmusiker och mentalvårdare -
är mannen bakom "Arctiz med Gudrun"
På dagarna är han mentalvårdare, på kvällarna matar han hästarna, hundarna, katterna och kaninen - och på nätterna spelar han dansbandsmusik.
Anders Thorell, 29, har släpat musikinstrument i tio år.
- Visst är det en dröm att spela på heltid, men det är inte värt att slita hund för det.
Hundarna, tre stycken, kommer springande mot oss när vi stannar på gården i Hortlax. Här bor Anders med sambon Helena Eklund, hundarna och två katter. I stallet längre bort står fyra hästar - i hörnet bor kaninen.
- Det är min familj, säger Anders och skrattar. Det funkar fint. Jag är borta mycket, men Helena jobbar kväll ibland och då har vi ju hästarna tillsammans.
¤ ROLIGT
Fem kvällar i månaden, en eller två gånger i veckan alltså, åker Anders iväg och spelar dansbandsmusik. Han är trummis i bandet "Arctiz med Gudrun". En gång i veckan repar han dessutom.
- Ibland tar det emot att träna - men så fort man kommer ut på en spelning är det bara roligt!
Arctiz med Gudrun - det är Per-Göran Niemi, Urban Byström, Janne Lundberg, Seppo Härkönen, Anders och så Gudrun som heter Suup i efternamn.
- Vi är ett bra gäng, säger Anders. Det funkar mellan oss. Något av intrigerna i "Sven Klangs Kvintett" blir det väl alltid, men nu funkar det bra. Vi har bytt medlemmar ett par gånger.
Anders började spela trummor i 14-årsåldern. Han är född i Blekinge och hamnade i Norrbotten när han gjorde lumpen i Boden. Det är han som kommit med på namnet "Arctiz med Gudrun".
¤ BRÖT TREND
- Jag ville bryta den där trenden med "Sven-Ingvars" och "Leif-Christers". "Arctiz" kommer från ett märke på en jacka någonstans. "Med Gudrun" hakade vi på för att visa att vi är en mogenorkester. Bara "Arctiz" låter som en popgrupp. Leif-Christers brukar vi förresten dela replokal med ibland...
Leif-Christers är ett av de andra dansbanden som ska vara med i "Norrtoppen".
- Jag känner nog alla andra dansbandsmusiker i Norrbotten. Man hälsar och snackar lite när man träffas.
I fyra år har alltså Arctiz med Gudrun dragit runt på landsvägarna.
- Förutsättningarna för ett dansband här uppe går inte jämföra med hur det är till exempel i Blekinge där jag kommer ifrån. Där behöver inte banden åka men än någon mil. Vi ligger och kuskar upp till Gällivare...
Anders Thorell, trummis i bandet. Till vardags är han mentalskötare och djurägare.
En gång ställdes han mellan valet - musiken eller kärleken. Han valde musiken...
¤ SVÅRT ATT SLÅ
Det är mycket svårt för ett dansband från Norrland att slå i södra Sverige.
- Visst är det en dröm att spela på heltid. Jag tror de flesta i vårt band skulle satsa om de fick chansen - men man måste väl ha en "Hej, hej, hemskt mycket hej" innan det lossnar...
Anders jobbar på Furunäset som vårdare i vanliga fall.
- Det kommer alltid att finnas jobb inom sjukvården för den som har utbildning. Jag är inte orolig, även om Furu läggs ned.
¤ HÅRDROCK
Privat lyssnar inte Anders på särskilt mycket dansband.
- Sista skivan jag köpte var Bon Jovis "Slippery when wet", "Livin´ och a pryar" är absolut bäst.
Bon Jovi - men det är ju hårdrock? Varför inte ha en hårdrockgrupp om han nu gillar den musiken?
- Jodå, säger han och flinar, det har jag provat...
----------------------------------------------------------------------------------------------
NSD ¤ Fredagen den 8 maj 1987.
Undringar ang. Facebook
Det är många som undrat och undrar varför jag inte längre är med på fb. Avskedet är absolut inte riktat mot någon speciell person. Svaret är kort och gott att fb tog alldeles för mycket energi av mig. Jag började bli less helt enkelt. Efter fyra år tyckte jag det var dags att sluta. Det kanske upplevdes som abrupt, men som den spontana person jag är så var det inget konstigt med det.
Må väl!
Roger.
Ville Wallén till minne
Ville Wallén.
1977 bildades Boppers. Originaluppsättningen bestod av de två brödraparen Peter och Michel Jezewski, Ingemar och Ville Wallén samt Mats Lagerwall och Lasse Westerberg. Framgången lät inte vänta på sig, och snart hade bandet ett fulltecknat spelschema.
Framgången har också sitt pris, samma år som gruppen hade en återförening 2003, avled trumslagaren Ville Wallén 45 år gammal.
Vi minns
Vi tittar, vi begrundar och minns,
på alla dem som inte längre finns.
Vi skrattar, vi ler och fäller en tår,
för i våra hjärtan har Ni satt era spår.
ROGER LINDQVIST.
Glöm inte...
Glöm inte det som är viktigt och sant.
Sätt aldrig någonsin ditt liv i pant.
Var den du är, låt livet dig forma,
även om vissa besserwisser lär svära och gorma.
ROGER LINDQVIST.
Sagt av Alf Sjöberg
"Det finns alltid en pilot som kan ro
lokomotivet i land."
- VID SITT FÖNSTER -
Hon sitter vid sitt fönster, dagarna långa.
Sitter där och tänker, för minnena är många.
Dagar som har gått och som hastigt flytt,
hon tänker tillbaka på saker som särskilt betytt.
Vid sitt köksbord vid sin blommiga gardin,
sitter hon väntande i en klänning så fin.
Det grånande huvudet hon sänker i stilla bön,
knäpper sina händer, väntande på sin himmelska lön.
ROGER LINDQVIST.
Lögn-konstruktör
Det var en gång en lögn-konstruktör,
som bet sig i svansen.
Precis som en kloakråtta på Skansen.
Den ilade sedan hem till sitt svarta bo,
för att där finna lugn och lite ro.
Att ljuga och färdas med lögn om sin nästa,
är icke alltid det allra bästa.
Man måste träna på sin tolerans,
annars så biter någon hårt i ens svans.
ROGER LINDQVIST.
Bild DN.
Friskhetstecken
Hustrun har inte mått så bra de senaste dagarna, pga en magåkomma. Men nu har hon börjar tillfriskna. Ett säkert tecken är när hon börjar peka med sitt pekfinger och säger nåt i den här stilen: - Roger, kan du diska?
- Klart jag kan, kära du!
Ford Zephyr Six /1953
Wartburg - Limousine De Luxe /1954
Leif Engvalls orkester /Gävle
Leif Engvalls var ett fint gäng från Gävle. Vi hade glädjen att spela tillsammans
på Folkan i Piteå när jag var medlem i OPUS. Tyvärr så avled deras basist
inte så långt efter den här spelkvällen. Sångaren hette Jim Svedström och var
bördig från Kiruna. Ett trevligt band att spela non-stop med. Vi fick bra betyg
av Leif Engvall den här kvällen minns jag. Och om ni tycker nån liknar Rolf
Lassgård på bilden, så är det kapellmästaren själv herr Engvall, som startade
bandet 1969.
Någonstans
Någonstans måste det få synas att vi levt.
Någonstans måste vi få lämna våra fotavtryck
åt eftervärlden.
Om inte, ja då vore allt förgäves.
Roger Lindqvist.
Vart tog du vägen, Robban?
Robban Broberg.
"Han kom som ett yrväder en aprilafton..." det här början på Strindbergs Hemsöborna, men kunde lika väl passat in på artisten, konstnären, låtskrivaren, underhållaren Robert Karl Oskar Broberg f. 1940. För mig var och är i denna dag Robban ett alldeles uppiggande aprilväder med sina många skiftningar på sin meny. Alla hans låtar lyssnade man ju till, man både nynnade och sjöng med i texterna. Det fanns på den tiden ett stänk av frisk galenskap i hans musik och även hans sätt att vara som underhållare. Nu har det varit så tyst och tomt om Robban sedan lång tid, och jag undrar ibland vart han tog vägen.
Jag har hört både det ena och det andra om hans hälsotillstånd, men det har inte kommit från tillförlitliga källor. En sak vet jag, 2010 råkade han ut för en fallolycka i en tom svimmingpool. Han skulle samma sommar medverkat i Allsång på Skansen, men kunde inte medverka pga olyckan. Sedan dess är det tyst. Hoppas i alla fall att du har det bra där du fnv befinner dig, Robban.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bild AB.
KALLE ANKA & KARL ALFRED /1953
Streaplers
Tvillingarna Håkan och Göran Liljeblad, Bjarne Lundqvist, Lasse Larsson och Ove Pilebo.
Lasse Larsson lirade pop under 60-talet i Jackpots från Göteborg. Ove Pilebo startade
senare eget band: Ove Pilebos. Bjarne Lundqvist, som var originalmedlem i Flamingo-
kvintetten, återvände till Flamingo, efter hans avsked av Streaplers, men hann dess emellan
ha ett eget band han också: Bjarnes, där även Nick Borgen var med.
ROGERS /Östersund
ROGERS från Östersund har även spelat i Piteå några gånger.
FIAT 600
Öholma festplats, hallå...!
Dansbanan vid Öholma festplats. /Bilden tillhör Leif Lidman.
I Seymors spelade Gösta Eriksson från Hortlax.
Målle Lindberg besöker Öholma sommaren 1965.
I Chris Danes orkester spelade också hortlaxbon Gösta Eriksson.
Fars kusin.
En historia som jag skrev på Pitemål om Öholma.
Valborgs 1968 utdelades den sista kyssen på anrika Öholma.
Åke Lindqvist, min fars bror brukade ta sig en svängom
på Öholma. Jag har även hört det ryktas att han spelade
trummor och sjöng där i bland.
Vi har sökt med ljus och lykta efter bilder som rör Öholma. Tyvärr så har det visats sig vara nästintill omöjligt att få tag på dem. Har även hört att det skall finnas kvar en gästbok, där artisterna som uppträdde skrev sina namn. Det skulle vara intressant att få lite mer kött på benen angående den festplats som fanns i hembygden från 1948-1968. Har du några bilder, så hör gärna av dig!
Undrar om man skulle testa att ringa, undrar om nån svarar: ÖHOLMA FESTPLATS tel. 341 69.
- Hallå, jo det är Lindqvist från Hortlax...hallå...hallå...HALLÅ...!!!!
Roger.
Älvsbyn
Vilken idyll!!! Och jag tror bestämt att det är jultomtens röda stuga som syns därborta.
Peugeot 404 /1965
Motorföraren /1967
Motorföraren /1963
Tonix /1975
De eviga frågorna
Max har varit hos oss i kväll medan mamma och pappa har jobbat. När vi sitter i TV-soffan och Max leker med sina saker på golvet, så tittar han upp och säger: - Det är faktiskt läskigt att tänka på döden när man är liten. Farfar, tänkte du på det också när du var liten?
Jag blir nära på förstummad, men samtidigt imponerad av mitt kloka 5-åriga barnbarn. Och svaret jag ger honom är att "Jodå, det gjorde jag också, Max. Det är läskigt"
Tänk ett sådant djup i en liten 5-årig kille.
Farfar.
- LIVET -
Vi lever några få utvalda år, blomstrar i bästa fall och sedan dör vi.
Roger Lindqvist.
Winners
WIZEX
1963-ÅRSBILAR
JANDERS /1980
Avans Lantbruk
Visst är dom söta dessa fina stutar. Men nu har de vuxit och snart blir det slakt.
Så här små var dem när Max var på ko-besök.
Bonden.
Pitholmens havsbad
Volvo 144
Verkstadsskolan, Strömbacka.
af Chapman
Pappa berättade ofta och gärna gamla lumparminnen sedan sin tid vid flottan.
När jag var barn så gäspade jag stoooooort. Men som vuxen så stängde jag
igen min käft och lyssnade. I hans historier kom ofta af Chapman in i handlingen.
Det var där han och vissa av hans sjömanskompisar övernattade, under den tid
som de gick på utbildning på Liljevalchs som då var i militär ägo. af Chapman fungerade
som logementfartyg under krigsåren. Sommaren 1997 gjorde jag och familjen ett besök
på Skeppsholmen och gick då ombord på af Chapman. Där fick jag tillfälle att "trampa
på pappas mark".
OBS!
Kom ihåg: det Du säger och tycker i dag, kanske är förbjudet i morgon!
Roger Lindqvist.
Herr och fru Icander
Organiserat tiggeri
Bild Expressen.
Polisen i Gävleborg har kartlagt organiserat tiggeri. Gruppen som de spanat på tros omsätta 10 miljoner kronor.
- Vi har sett samma personer skjutsar iväg dem varje morgon. Vi har också sett att människor samlar in pengar från tiggarna, säger Lars Fredin, tf polisområdeschef.
Källa: Expressen.
Då kan man ju även fråga sig hur det ser ut här i Piteå med omnejd. Den här frågan var helt omöjlig att diskutera för ca ett år sedan. Jag undrar hur våra politiker tänkt tackla den här frågan?
Roger.
Max Rogers /Linköping
1970.
TÖTAS /1974
Vikingarna /1979
Curt Haagers /1996
VIKINGARNA /1991
Birgitta Wollgård & Salut
Norrländers - Ö-vik
Trio me´ Bumba /1963
Tonix /Mönsterås
Sven-Erics /Hudiksvall
1972.
1973.
1974.
1975.
1976.
1977.
1978.
Max Fenders / Hörnefors, Umeå.
Tonix /1969
Tommy Elfs - Angered
De två männen i glasögon är fr v Kjell Malmborg, i dag sångare och gitarrist i Bengt-Hennings.
Till höger om honom står Stefan Kardebratt, han är sedan 2004 keyboardist i Flamingokvintetten.
MAGNUS
Sten & Stanley /1990
Cool Candys /1978
Norrfjärden
Stråket i Norrfjärden.
Yngve Forssélls orkester - Skellefteå
HERMES /1940
ALLERS ¤ Den 7 maj 1940.
Streaplers /1963
Mats Bergmans /1992
Bengt Hedins
Bob Stevens /1997
Alfstarz /1979
COOL CANDYS - Bureå FH /1965
Här har grabbarna i Cool Candys använt sig av flyg för att ta sig till Bureå FH.
Tack Arne för urklippet.
Börjes Billackering, Piteå
Om jag inte ser alldeles fel så står det en Volvo P 1800 inne i "ugnen".