Dansband

 
 
 
 
 

Storgatan, Piteå /1960-tal

 

Fru Syrén i Övremarken

Foto: Roger Lindqvist

Hela folkets Sigge

 
Sigge Fürst, beskrevs som en vänlig, korrekt och högst vanlig jordnära person. Han förblev Sigge med det svenska folket. Trots stora framgångar på vita duken, radio, TV och teaterscen. Inga divalater så långt ögat kunde nå.

Öjebyn 1960-tal

Öjebyn, den gamla staden.

Under Poppelns skugga

Idag "gjorde vi stan" jag och Elisabeth. Stan är fullt med folk på grund av den pågående fotbollsturneringen Piteå Summer Games. I Öjebyn så drog årets upplaga av kyrkmarknaden igång igår, vi var där. När benen och fötterna blev alltför trötta, så satte vi oss under den stora Poppelns skugga på Byxtorget. Det var då jag började fundera.
 
Tidigare om åren så har det levererats levande musik på gatorna i stan. Allt från Frälsningsarmén till både storbandsjazz, visor och pop. Dock icke nu längre vilket jag tycker känns konstigt. Piteå kallades förr om åren musikens stad. Det var mycket musik, dels från Framnäs folkhögskola men också från kommunala musikskolan i Piteå. Jag var ju själv en del av det då. Det vore inte alls så pjåkigt om man själv fick konsertera på den här scenen. Kanske Joe´s Combo eller Rolf Åhmans?
 
På min tid fanns en blåsorkester som visade upp sig på gator och torg sommartid. Vi marscherade i våra röda uniformer, och det kändes i alla fall som om publiken uppskattade det vi gjorde. I dag vet jag inte om det finns nån blåsorkester eller musikkår. Det vore i alla fall ett jättetrevligt inslag i stadsbilden. Hoppas jag!
 
Mer musik till folket!

Vår första TV

Inköpt hos Axel Lundman AB i Hortlax, 1962. Bilden togs april 1967.

Siw Malmkvist /1970

 

Simon and Garfunkel /1966

 

Streaplers med Benny Borg /1967

 

Chiquita Brass /1972

Bandet finns fortfarande kvar.

Gösta och Olga Lindqvist, Hortlax

Flygfoto, 1959.
 
Flygfoto, 1968.
 
Flygfoto, 1976.
 
¤ Gösta Lindqvist f. 1919-07-24 d. 1963-08-15
 
¤ Olga Lindqvist f. Lundberg 1919-09-02 d. 2001-01-20
 
Telefonkatalogen 1965: "Gösta Lindqvist, linjearbetare, tel: 30178". Gösta och Olga bodde bredvid Hortlaxvägen inte så långt från mitt föräldrahem i Övremarken. Makarna Lindqvist ligger begravda på kyrkogården i Hortlax.
 
Det finns en tanke om att Gösta Lindqvist tillhör samma släkt som mig. Anton Lindqvist som var född i Blåfors, och en bror till min farfarsfar, Carl-Gustaf Lindqvist, var bosatt i Hemmingsmark. Han hade som jag minns en son vid namn Ferdinand Lindqvist. Det finns en chans att Gösta härstammar från just denna Ferdinand.
 

MAGNUS

 

Ludwig och jag

I dag efter att vi sett Norahs match mot Sunderbyn och efter ett besök på Öjeby kyrkmarknad, umgicks jag med Ludwig en stund.

Hugo af Hagstads älskarinnor

Tjuren Hugo af Hagstad, vid Avans Lantbruk, har satts ut på grönbete. Där tillbringar han nu all sin tid vid Avans strand med sitt harem.

Afrikavärmen

Väderkartorna målas illröda i TV-sändningarna. Ett bevis för att klimathotet är en reell verklighet? Så säger den utsände reportern nåt som får mig att stanna upp, där han står med sin mikrofon i en park i Paris:
 
"Här är det fnv 30 grader. Det väntas bli upp emot 35-40 de kommande dagarna. Det har aldrig varit så här varmt sedan andra världskrigets dagar".
 
Sedan andra världskrigets dagar...? men vad var det då som gjorde det så varmt? Det har passerat 74 år sedan krigsslutet. Det bevisar väl att klimatet går upp och ner. Vissa perioder kallt andra perioder varmt. Undrar vad Greta skulle ha sagt?

Malte, Mariekex och en kopp kaffe

Malte älskar det han gör på bilden, dvs en kopp kaffe och ett Mariekex. När jag var i samma ålder hade jag samm plåtburk hemma i skafferiet. Men i mitt fall hade jag ett kallt mjölkglas och därefter doppade jag kexen ett efter ett. Det kunde bli hur många som helst. I natt så sover Malte över hos sin farmor och farfar.

Thorleif Torstensson 70 år

 
 

Anna-Lena och Gunnar Wiklund

 
Anna-Lena Kanon lärde jag känna nåt år före hennes död 2015. Det var hon som tog kontakt med mig efter att hon under en längre tid följt min blogg. Anna-Lena var vokalist i Yngve Forssélls orkester. Yngve ringde henne efter att hon hade vunnit en sångtävling.
 

Yngve Forssélls - Nattivalen, Piteå /1964

Yngves, på Sundsgatan i Piteå. Sångerskan är Anna-Lena Kanon som var vokalist i bandet året 1964.
 
Ulf Enström hade publicerat den här bilden i en grupp som handlar om Piteå ute på nätet. Bilden finns i en bok som heter "Bevarade ögonblick". Fotografens namn gissar jag är Rune Höglund.

AVTRYCK

I dag lämnar du dina avtryck.
 
I morgon kanske du måste
 
stå till svars för dem.
 
Roger Lindqvist 

I affären

- Jag undrar, är grädden bra?
 
- Den har tyvärr gått ut.
 
- Jaså, det var väl synd.
 
- Ni mötte den i dörren när ni kom in.
 
 
Roger Lindqvist 

Hemma hos Sven och Elma på Storforsvägen 46

Hemma hos Sven och Elma Lindqvist på Storforsvägen 46. Min pappas äldre bror och hans fru. Väderkvarnen som syns på bilden, har troligtvis Arvid Öberg på Innimarksvägen i Hortlax tillverkat. Han gjorde en liknande kvarn till mina föräldrar också. Elma dog 1993 och Sven 2004. Jag och två av mina kusiner, Britta och Rigmor fick ärva huset och alla de saker som vi var intresserade av. Bilden togs gissningsvis någongång på 70-talet. Farbror Sven hade den förmågan att han kunde få folk att skratta. Han var en farbror med glimten i ögat. Barnen i kvarteret kallade honom för "farbror-snäll". Tyvärr så fick Sven och Elma inga egna barn. I slutet av sin levnad så sa han en gång till mina föräldrar: Det känns som om Roger vore min son. Vilket gjorde att min mamma replikerade: Vi delar på honom. Han är vår och han är din.

Familjen Nelson, Minneapolis, Minnesota

Mamma Sandra med sönerna Mark, Paul och Eric. Pappa Jerry fotograferade. Jag är släkt med Jerry på min fars sida. Paul, längst till höger, hörde av sig häromdagen för att berätta att hans ena dotter och hennes kompis är på väg till Europa och Sverige. Eventuellt så kommer tjejerna att hälsa på oss i Hortlax. Sandra avled tyvärr förra året. Men Jerry är fortfarande i livet. De har alla varit hit på besök några gånger.

Bergsviksbron invigd

 
Piteå-Tidningen ¤ Måndagen den 14 september 1936

Rödmyran

 

Sam McCloud

Den 30 oktober 1976 spelade jag med Rolf Åhmans orkester på Forum i Luleå. Samma kväll visades McCloud i TV1. När det fanns tillfälle så såg jag givetvis serien.

Rockfolket

 

Daniel och Linda

Yngste sonen Daniel med sambon Linda.

Skördetid

Ute på "Temba" bredvid Hortlaxvägen, skördar nu Andreas och David med sina traktorer. Jag åkte förbi under tisdagskvällen med min kamera. I traktorn så satt David medan Andreas hämtade upp balarna med en annan traktor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-25

Caroline och Loke

Sonens sambo Caroline och Loke, vårt barnbarn. Alltid lika roligt när vi träffas.

Så kan det gå...

Aja baja...

Övremarken 2018-08-27

Foto: Roger Lindqvist

Konfirmation, 1944

Efter konfirmationen i Hortlax kyrka, 1944, togs den här bilden. Fr v Inga Ceder, Blåsmark, dotter till Johan Ceder, Mary Jonsson, Hortlax, dotter till Karl Jonsson och Maj-Gerd Lundgren, Blåsmark, dotter till Sanfrid Lundgren. Den lilla kaninen längst ner till vänster, hade enligt uppgift inte konfirmerat sig. Mary och Maj-Gerd var kusiner. Marys far Karl var bror till Maj-Gerds mor Beda.

Lugnet, Hortlax /1968

Bonden Ejnar Anderssons ägor, 1968. Sonen Anders tog senare över lantbruket. I dag är både Ejnar och Anders borta. Min son Andreas Lindqvist är idag ägare till marken.

Eldorados /1979

I bakre raden t.h. sing/songwriter Benny Jannerbrink min fb-vän som jag brukar prata med då och då. Numera åker han ut ensam med sin gitarr. T.v. längst ner Staffan Berggren en gång medlem i The Shanes.

Hortlax /1959

Axel Engströms fastighet, sommaren 1959. Om jag inte minns fel, så hade Axel Engström en snickeriverkstad i den avlånga byggnaden. Snickeriet torde ha börjat 1945. Familjen Engströms bostad låg inte så långt från Hortlaxvägen, i dess närhet fanns ICA-Lundmans, eller som det hette då: Lundmans Köpcentrum, Axel Lundman AB.
 
Axel Engström (1912-1990) Hustrun Gunborg f. Pettersson (1914-1976).

Första skörden...

Första skörden håller på att bärgas vid Avans Lantbruk i Hortlax.

Lill-Babs Svensson /1968

 

SCHYTTS /1967

 

Thore Callmars orkester

 
Thore Callmars i en äldre upplaga

Tom Bergers orkester

 

Tipsextra

Bilden: Fredrik Belfrage, Leif Larsson, Ingvar Oldsberg och Lars-Gunnar Björklund. Min far som var väldigt sportintresserad samt min syrras kille brukade sitta som fastklistrade framför TV-rutan när det sändes engelska ligamatcher. Jag gjorde dem sällskap flera gånger.

En gång älskade jag att läsa Fantomen

 
Jag älskade att läsa serietidningar, Kalle Anka bosatt i Ankeborg kom på en ohotad första plats, sen så kom Fantomen från sin dödskallegrotta i Bengalen.

Bandspelare från förr

En liknande bandspelare hade min kusin Karin en gång. Jag minns när vi var på besök så gick min syster Gerd och Karin in i hennes rum, naturligtvis så följde jag efter. Så satt de båda tjejerna där vid rumsfönstret och spelade musik. En sån ska jag ha, när jag blir stor tänkte jag. Bandspelare fick jag i julklapp julen 1969, men den såg ut på ett helt annat sätt.

Ingmar Nordström berättar

För några år sedan så sände Ingmar Nordström mig en hälsning.

Piteå-ambassadör

 
Loggan på tröjan kom till i 70-talets början, och syftar till Piteå som sjöstad med ett välbekant havsbad. Tröjan köpte jag i dag på HEM LJUVA HEM på Gågatan i Piteå. I butiken finns en hel del saker med Piteå-anknytning. Den nygamla loggan är alltså tillbaka, ett bra initiativ tycker jag.

Telstar-Paraden

 

TURNÉ TWIST!

 

Piteå 1960-tal

 

Furornas blick

På den rastplats vi stannade på igår, så tyckte jag att de här furorna tittade så konstigt på mig. Jag kände mig väldigt liten i deras sällskap. - Vad vill ni, ropade jag högt. Men typiskt för dessa träd, de svarar ju aldrig. Möjligen så hörde jag ett litet susande, men det var allt. Jag önskade dem i alla fall en glad midsommar innan vi åkte vidare.
 
Foto: Roger Lindqvist  

"Roger, ta inte hem hela bilkyrkogården..."

 
 
 
 
Foto: ROGER LINDQVIST
 
Hemma i byn under 60-talet så fanns det två bilkyrkogårdar. Det var dit vi brukade cykla, jag och mina kompisar. Ibland så tog vi loss backspeglar, kylaremblem, rattar, strålkastare mm. Det var värdefulla skatter i våra barnaögon. Många saker tog jag hem på min cykel. Min far tyckte väl inte det var så bra att översvämmas med gamla utslitna bildelar. Det var då han sa till mig: "Roger, ta inte hem hela bilkyrkogården på tomten".
 
Bilderna på den gamla bilen av märket Olympia, tog jag under midsommaraftonen på hemväg från Solbritt och Kjell i Muskus. Jag var tvungen att stanna upp för att ta dessa bilder. När jag närmade mig bilen kom det välbekanta dofterna tillbaka, samma som jag brukade känna när vi var på upptäcksfärd bland de gamla bilarna. Men den här gången tog jag inte med mig några saker. För om jag hade gjort det, så hade Elisabeth säkerligen protesterat högljutt.

Midsommarafton 2019

Här vi på väg till Solbritt och Kjell i Muskus. Vi hade lite smått och gott med oss, så därför stannade vi vid Korsträskvikens rasplats. Efteråt fortsatte vi till sköna Muskus. Senare på kvällen åkte vi till Carros och Antes stuga på Hattudden.
 
Hattudden klockan 22:53 på midsommarens afton. Vi var ett helt gäng som bl a åt sotare (en tradition varje midsommarafton) som Carros pappa Hasse göra. Senare på kvällen så kom regnet. Under midsommardagen så åskade det rejält på "Hattis". Det regnar fnv här hos oss i Hortlax.
 

Malte, 6 år, en blivande bonde?

Malte, sköter om gräsklippningen hemma på tomten.
 
Det är inte bara därhemma som han sköter om vissa sysslor.
Han rattar även en minitraktor på pappa Antes lantbruk.
 
Favorittraktorn vid Avans Lantbruk är av märket John Deere.
 
Vem vet, kanhända att bröderna Malte och Loke Lindqvist en dag övertar Avans Lantbruk AB? Storasyster Norah, är åtminstone för tillfället inte ett dugg intresserad av traktorer, kossor och tjurar.
 
 

Lugn i stormen!

Tack Tomas!

Ska vi låta hyckleriet fortsätta?

"Ska vi göra oss av med alla dom modiga som vågar tycka annorlunda, eller ska vi låta hyckleriet fortsätta?"
 
Hört på TV:n under torsdagskvällen.

Piteå /1981

 
Min Värld - 1981
 
Tack, Kaj!

Telstars

 
¤ Rolf Bäckman
 
¤ Kjell Öhman
 
¤ Gösta Nilsson
 
¤ Douglas Westlund
 
¤ Marcus Österdahl

Lennart Grahn & Nya Shanes /1969

Med låten "Doktor E Munk" låg Lennart Grahn & Nya Shanes tre veckor på Svensktoppen mellan den 1 - 15 juni 1969. Bästa placering: en 6:e plats.

Tonix

 

Peeters - Växjö

 

Ingmar Nordströms - 1958

 

INGES - VÄXJÖ

 

Tystnad! Lindqvist tänker

18 juni 2016

Onsdag 18 juni 2014

En vanlig väg kan tyckas, men det är ingen vanlig väg, det är min mammas väg.
 
Foto: Roger Lindqvist

Kenneths orkester

Fr v Håkan Ljungkvist, Kenneth Pettersson och Tillbjörn Persson.
Håkan och Tillbjörn spelade med Cool Candys i början av 1970-talet. Tillbjörn har även varit medlem i Säwes, Håkan i Linderz.

Ingmar Nordströms orkester - Växjö

 
 

Sommaren -78 då det sa KLICK!

Trädgårdsgatan 3C i Piteå, det var på den här adressen Elisabeth bodde den där sommaren 1978 då det sa KLICK! 41 år senare står vi utanför samma port. I dag 2019 med tre fullvuxna söner och lika många sonhustrur samt fyra barnbarn (än så länge).

Klas Anderhell & Lars-Åke Svantesson

Trummisen Klas Anderhell och pianisten Lars-Åke Svantesson har det gemensamma, att de har båda varit medlemmar i Vikingarna. Dock inte vid samma tidpunkt. Klas Anderhell spelar sedan några år tillbaka trummor i Sven-Ingvars.

Gunnar Wiklund i skivstudion

 

SAKNAD PERSON

 
Vid lunchtid, tisdag den 18 juni försvann 74-åriga LENNART ERIKSSON från Backen i Piteå. Han hade en svart damcykel, var klädd i svart t-shirt, jeans och bruna skor.

Sommaren 1963

 
Hemma hos farmor och farfar sommaren 1963. Farfar Amandus sitter tryggt tillbakalutad i sin stol. På min mammas knä sitter min kusin Åsa Dagbro från Gällivare. Till höger står jag bredvid min pappa och vinkar glatt åt fotografen. Jag skulle fylla sex år i september det här året. I mina farföräldrars hus bredvid Hortlaxvägen, bodde även mina morföräldrar. Amandus och Hanna Lindqvist på bottenvåningen, Sanfrid och Beda Lundgren i en lägenhet ovanpå. Den som tog bilden med sin lådkamera, var farbror Åkes särbo, Dagmar Lamberth-Karlén. Dagmar hade sitt jobb på Hotell Tuna i Piteå. Dagmar, som hade sina rötter i Skellefteå, bodde på Bryggargatan i Piteå. Hon körde en gul Skoda.

De trenne skovlarna

De trenne skovlarna mull på din kista,
betyder att du är borta.
Men våra minnen kan aldrig begravas.
 
Roger Lindqvist  

Ett hedersomnämnande...

 
Erik Lihm, medlem i Vikingarna sedan tidiga 1980-talet, berättade i ett inlägg på facebook att han blivit less på många av de vänner som skriver rena nonsens-saker. Däremot ville han lyfta fram tre speciella fb-vänner som han aldrig kommer att plocka bort från sin lista, så här skrev han under måndagseftermiddagen:
 
"Jag kan ju passa på att nämna några FB vänner som jag aldrig kommer att ta bort t. ex Roger Lindqvist som ofta skriver intressanta saker eller min goa granne Pia Sterner (hustru till Ulf Sterner) som nästan alltid skriver positiva inlägg som gör en riktigt glad. En stor profil är naturligtvis också Claes Janson som skriver långa underbara berättelser från sitt händelserika liv".
 
(Claes Janson, är en känd jazzsångare som fnv turnerar häruppe i Norrbotten).
 
Tack Erik!
 
Roger  
 
PS. Vikingarna gästar Bingolotto den 28 augusti.

Terror-ångest?

Vi har nyligen fått in alldeles nya ord i vårt svenska språk: KLIMATÅNGEST, FLYGSKAM bl a.
 
Det kanske också vore på sin plats att även använda ord som: TERROR-ÅNGEST? BOMBÅNGEST? ÖVERFALLS-ÅNGEST? MORD-PÅ-ÖPPEN-GATA-ÅNGEST?
 
Roger
 
 

Söndag den 17 juni 1973

Kom hem från Stockholm för två dagar sen. Oj, så stort allting verkar vara i Stockholm. Vi var på Skansen och Gröna Lund. På Skansen så träffade vi skådespelaren Mille Schmidt. Vi mötte även Karl-Erik Eriksson på Solliden, Skansen, han som brukar hålla de TV-sända auktionerna från Sollidens scen. Ja, som sagt det var så stort där, men jag längtade hemåt. Förstörde ca 70 kronor i Stockholm.
 
I dag har vi varit i Luleå och spelat. Vi har marscherat på gatorna och träffat Thorbjörn Fälldin. Det var nåt slags möte med medlemmar i Centerpartiet. TV1 och TV2 var där också så nu kommer man väl att synas i TV-rutan ikväll i Rapport eller Aktuellt. Så sa i alla fall Curt Nilsson, dirigent för Blåsorkestern. Vidare i Stockholm så träffade även Olle Björklund, som presenterade oss från Sollidens scen där vi gav en konsert. Rolf Björling såg vi på Gröna Lund. Nu känner jag mig förkyld.
 
Hej!

En dag blev drömmen till verklighet...

 
Det började en gång med en leksakstraktor... en dröm föddes. En dag blev drömmen till verklighet.

Söndagen den 10 juni 1973

Klockan är 10 över 2. Jag åker om ca 6-7 timmar till Stockholm. Skall följa med buss. Vi kör i natt. Har sovit en stund, jag skall äta nu. Hörde mamma ropa: "Nu är maten klar!"
 
Gerd är hemma, vi åkte förbi henne tidigare för att skjutsa henne till Arne Jonsson (ASG) där Henning har sin bil. Henning ringde klockan 7 i morse och sa att Gerd inte kunde köra in honom, på grund av att hon var så förkyld.
 
Vi har hälsat på hos Malin och Gösta i Blåsmark. Dom hade skaffat sig en kattunge, som tyvärr hade gjort sig illa i ena ögat, så de var tvungna att åka till veterinären för att sy. Katten hade en stor plaststrut runt sitt huvud, så att den inte skulle krafsa med tassen i såret.
 
I morgon den här tiden är jag i Stockholm tillsammans med de övriga i musikskolan. Kommer hem på fredagmorgon klockan nio.
 
Roger

Hemma hos Valle och Astrid Höglund i Svensbyn

Flygfoto från sommaren 1959.
 
Flygfoto från sommaren 1968.
 
FASTIGHETSBETECKNING, SVENSBYN 11 - Kull, Liden
 
Bild från omkring 1917. Makarna Nils August och Hilda Charlotta Höglund med barnen fr h Axel, Ivar, Valdemar (Hennings far), Vilma, Irma och Iris (Iris gifte sig senare med Josef Burman). Denna gårdsplats är den ursprungliga för nr 11. Den kan följas från 1600-talet (1643-års karta) då hemmanen 11 och 12 verkar ha varit samma enhet.
 
Källa: Svensbyboken del 1 - 1986.
 
Julhelgen 1965 hemma hos Valle och Astrid i Svensbyn. Med ryggen vänd mot kameran ses min mor, Maj-Gerd Lindqvist. I profil th sitter min far, John Lindqvist. Vid bordets kortända, fr v Ingrid Enberg f. Höglund, dotter till Valle och Astrid, till höger Astrid och Valle Höglund, samt Iris och Mauritz "Maje" Danielsson, bror till Astrid. Maje jobbade i många år på Lantmanna i Piteå.
 
Henning Höglund, son till Astrid och Valle. Bilden togs våren 1966 hemma på tomten vid föräldrahemmet som syns i bakgrunden.
 
Valdemar "Valle" Höglund var född 1901 och avled 1988. Makan Astrid f. Danielsson föddes 1911 och gick ur tiden 1996.
 
Roger Lindqvist 
 
 
 
 

Familjen John Lindqvist, Hortlax /2000

Fr v John, Maj-Gerd, Gerd och Roger.

Tommy Körberg

 

Äsch då...

 

Kronprinsen - 1968

 

Plåtskador

 

BOB STEVENS

 

TV-vaka för Högertrafikomläggningen /1967

Lördag den 2 september, 1967
 
 
Söndag den 3 september, 1967

Nöjen

 
Piteå-Tidningen ¤ Lördag 13 september 1958

Piteå Elektriska Byrå AB

 
Piteå-Tidningen ¤ Lördag 13 september 1958

Norahs examenspresent

Barnbarnet Norah blev helt överväldigad, när hon upptäckte en alldeles  ny keyboard uppe i sitt rum efter sin examen i Hortlax kyrka i dag. Hon har tidigare tagit lektioner i klarinettspel. Så farfars råd är; Spela, spela och spela.

Drömmer gör man...

För några nätter sedan så hade jag både en bra som lite jobbig dröm. I drömmen så skulle jag bilda en orkester. Det var musiker hit och dit som ville börja, det fanns även en kvinnlig sångerska som kom på tal. Jag hade väldigt svårt vem jag skulle engagera. Det blev med andra ord rätt jobbigt. Men det löste sig till sist, jag vaknade! Och med ens var alla mina problem borta. Tyvärr så fick världen aldrig ta del utav mitt band. Jag är rätt nöjd ändå, av att vara medlem av två verkliga band, Rolf Åhmans och Joe´s Combo. Det räcker gott så.
 
Roger Lindqvist, som aldrig blev kapellmästare.

KABE

En gång i förfluten tid, så levde vi husvagnsliv. Det var 1979 som vi köpte oss det här vagnet hos Ivan Wikström i Sågfors, Älvsbyn. Om jag minns rätt så var tillverkningsåret 1973. Ett speciellt minne har jag, vi åkte till campingen i Moskosel alla vi medlemmar i Rolf Åhmans orkester, med fruar och barn, och där levde vi rullan i två dagar. Det var där som basisten Sven-Åke Andersson bjöd mig på riktig kvalitéts Whisky. Jag har aldrig varit nån stor beundrare av den drycken. Jag är nykterist sedan länge, ja en lättöl till maten kan jag väl ta nångång. Inte mer.

Hortlax kl 01:36 - 2019-06-14

Foto: Roger Lindqvist

Faster Elsa

 
Under ett besök i Elsa och Ivans sommarstuga sommaren 1990, så hittade jag en bild av en ung och vacker sjuksköterska bosatt i Minneapolis. Faster Elsa berättade att den vackra damen var en kusin vid namn Syrena Nelson och som hade flyttat till USA för många år sedan. Då började hjärnkontoret att snurra. Jag hittade också en adress, som jag skrev av. Faster Elsa hade brevväxlat med Syrena från slutet av 40-talet till och med 50-talets mitt. Jag fick även låna de brev som Elsa hade sparat.
 
Några veckor efter att jag skickade iväg ett brev till den okända adressen, kom två svarsbrev. Det ena var från Gerald "Jerry" Nelson det andra från hans bror Richard "Skip" Nelson. Skip bodde kvar i sitt föräldrahem, med sin familj, hustrun Lucinda och barnen Anne och Andrew "Andy". Jerry bodde i samma stad med sin familj, hustrun Sandra "Sandy" och barnen Mark, Paul och Eric.
 
Jerry berättade att sonen Paul och hans kompis Joel Rova var på resa i Europa. Han frågade om de båda killarna skulle få komma på besök hemma hos mig och familjen i Hortlax. En eftermiddag i oktober hämtade jag dem på busstationen i Piteå. De stannde en hel vecka. Jag åkte runt med dem till olika platser där Pauls förfäder hade bott en gång. Ett ställe som vi besökte var hos faster Elsa och hennes man Ivan. På bilden ovan står Faster Elsa och försöker förstå det Paul och Joel berättar. Ann-Christin Lundmark, gift med Roland, Elsa och Ivans son och sonhustru översatte. Det gjorde jag också, men Ann-Christin var en klippa.
 
Joel Rova, hade sina rötter i Rovaniemi i Finland, därav hans efternamn. Sedan följde några år av många besök av Jerrys och Skips familjer. Skip är idag borta, så även Sandra. Elsa och Ivan är också bortgångna. De är alla saknade.
 
Bilden tog jag torsdagen den 25 oktober 1990.

Musikalisk släkt

Kenneth Sandström med dottern Therese Lundgren.
 
Jag tillhör en musikalisk släkt. På bilden ovan syns två exempel, Kenneth, som är son till min kusin Gun Sandström och hans dotter sångerskan Therese Lundgren f. Sandström. Therese vann en talangtävling hemma i Piteå för ett antal år sedan. Jag lyssnade, och hörde genast att hon skulle sopa banan rent med de andra medverkande - det gjorde hon också. Hon har utbildat sig i Los Angeles, körat bakom Jill Johnson och Carola Häggkvist. Kenneth har två söner varav en av dem spelar gitarr.
 
Kenneth, som är pastor till yrket, spelar både gitarr och piano, han sjunger också. Mamma Gun var körledare i Filadelfiakyrkan i Piteå i många år, hon spelade både gitarr och piano. Gun var min kusin.
 
Kusinen Gösta Lindkvist, spelade trummor i dansorkestern Alf Johnnys. En annan kusin, Sune Karlsson, har spelat bas i många dansband från 1969 och framåt. Gösta Eriksson, min pappas kusin var professionell musiker i Stockholm från 1950-talets början till mitten av 60-talet då han valde den andliga vägen. Men han fortsatte att spela, mest piano, men trakterade kontrabasen och dragspelet lika bra. Ivar Eriksson, var bror till Gösta och kusin till min far. Han var kontrabasist och spelade i olika konstellationer hemma i Piteå. Han var med i det husband som kompade artister på Piteås parkkvällar i början av 60-talet.
 
En annan kusin till min pappa, Thure Lindkvist, blev violinist i en symfoniorkester hemma i Köping. Det finns även musiker på min mors sida. I mitt fall så blev det trummor. Sonen Daniel spelar gitarr och sjunger. Jag blir lika imponerad av hans spel varje gång jag hör honom. Även hans sång.
 
Henning och Gun Sandström, föräldrar till Kenneth och farföräldrar till Therese. När vi hälsade på under min barndom, minns jag ett stort piano som stod på hedersplats i deras vardagsrum. Det fanns även gitarrer. Både Henning och Gun är borta idag. Tyvärr. Två mycket fina människor. Bilden tog jag 2004.
 

Muskelmannen

Hemma på altanen sommaren 2003. Jag antar att ni tror att jag gick på gym stup i kvarten. Jo, en eller två gånger gjorde jag det i sällskap med en jobbarkompis. Det började med att jag tog två hantlar och parkerade framför en stor spegel. När jag hade lyft dessa hantlar i 5 minuter, parkerar sig en kille med Hulken-muskler bredvid mig. Han väljer de tyngsta hantlarna. Sen så pressar han på under stånk och stön. Jag väljer då att smyga mig försiktigt bort, och lägger i all stillhet ner mina lätta hantlar och smiter sedan ut genom dörren. Dagen därpå kom jag nästan inte upp ur min säng. De muskler jag lyckades få, flyttade senare ner i magtrakten.
 
 

Elisabeth /1980

 
Igår så tittade jag igenom en hel låda fylld med bilder. Den här bilden av Elisabeth, togs i vår lägenhet på Furuberget 6 A troligtvis 1980. Hon var då 22 år gammal. Den brokiga tapeten var det inte vi som valde, den fanns då vi flyttade in den 1 juni 1979. Den byttes ut så småningom.

Rogge i halvbild...

Absolut inget fel på min hustru, hon är världens snällaste, men om hon ska ta en bild då blir det i regel som bilden ovan; hon fokuserar mest på himlen och tallarna, men inte på själva huvudpersonen. Nåja, jag förlåter henne. Hade jag sett ut som Brad Pitt eller George Clooney, då hade bilden sett ut annorlunda. Bilden togs 2003. På den tiden var jag nästan helvit i håret varje sommar. Och brun. Med muskler. Med charm. Tyvärr så har det mesta av detta försvunnit. Förfallet har kommit, och värre blir det år för år. Håret finns väl fortfarande kvar, men musklerna har förtvinat. Den lilla charm som fanns, är också borta. Brun blir jag väl ibland, om jag har tur.

Ett möte

Elisabeth och jag bestämde oss för att besöka kyrkogården i Hortlax för vattning av några anhörigas gravar. När vi promenerar därifrån, så kan jag inte undgå en vithårig herre klädd i shorts som kommer upp oss strax bakifrån. "Hej!", säger han med ett litet leende, vi hälsar naturligtvis tillbaka. Det visar sig vara min gamle rektor Torsten Hedman som fanns i Centralskolan i Hortlax under 60-70-talet. Vi pratar med varandra, och när han sen svänger av mot sitt boende, så säger han på tydligt Pitemål: "Jä va håva ne!" översatt: "Ni må ha det", naturligtvis önskar vi detsamma till honom.
 
Jag blev smått varm i hjärtat av detta möte. Hoppas att jag också blir som Torsten när jag också fyllt 89 år. Törs man berätta, att jag just i denna dag har haft väldiga problem med mina fötter och ben?
 
Roger Lindqvist, 61 år gammal.
 
 

Rolf Åhmans, Furulogen, Kalix - 1974

Lördagen den 31 augusti 1974 spelade vi i Furulogen, Kalix. Den här kvällen var den första spelningen för Rolf efter en lång sjukhusvistelse på Garnisionssjukhuset i Boden. Midsommarveckan, så fick Rolf ett timmerlass över sig. Han hade tur i oturen, att det endast blev hans ena ben som tog själva smällen. Under hans frånvaro så vikarierade Gunnar Sandbladh. När Rolf kom tillbaka så fortsatte Gunnar som vår 5:e medlem. På scenen står basisten Sune Karlsson i röd tröja, till höger sångaren och kompgitarristen Hasse Eriksson och skymd bakom honom Gunnar Sandbladh som spelade piano och saxofon. Rolf sitter vid sitt dragspel med gipsat ben. På golvet vid scenen ses Hasses väska med scenkläder.

Vi två

Roger
 
Elisabeth
 
Ibland när jag som barn åkte med mina föräldrar till Vidsel, för att hälsa på mina kusiner, åkte vi förbi en by som hette, och fortfarande heter Vistträsk. I samma by, nära den stora allfartsvägen bodde Elisabeth med sin familj. Det kan tänkas att vi såg varandra vid nåt tillfälle, men vi har inga minnen av det. En rätt fascinerande tanke. Om nån skulle berättat för oss och våra föräldrar, att det skulle bli vi två en dag, med barn och barnbarn och sonhustrur, så skulle vi nog alla ha svarat med ett litet leende. Livet kan vara väldigt fantastiskt och fascinerande på många sätt.
 
 

Bilsemester /2003

Jag har suttit och tittat igenom gamla bilder från förr. När bilderna flimrar förbi dyker också minnena upp. Sommaren 2003 åkte jag och Elisabeth på bilsemester till Värmland. Vi lånade Andreas relativt nya Audi. Bilsemester hade vi gjort tidigare, men då med alla tre sönerna och en husvagn på dragkroken. Det kändes friare att åka bara vi två.

Familjen

Den 19 februari 2003 fyllde vår far 80 år. Det ingen alls kunde förutspå, var att vår mor avled på samma datum den 19 februari fast 15 år senare. Till höger på väggen hänger bröllopsfotot på våra föräldrar. De gifte sig den 18 januari 1948 och fick således hela 57 år tillsammans, fram till vår fars bortgång den 4 juni 2005.

När det blir fel...

Sitter och tittar på ett engelskt program, när det händer nåt på den där textremsan. På sin engelska så säger en av personerna: "De har uppfostrat två vackra döttrar". I den svenska översättningen blir det: "De har uppfostrat två vackra fötter".
 
Undrar hur textmannen eller kvinnan mådde den där dagen då det blev så in i bomben fel? Var textmannen eller textkvinnan onykter? Kunde de inte sin svenska? Eller sin engelska? Eller hade de bara en dålig dag?
 
Jag bara undrar.
 
 
Rogge Nicke Nyfiken Lindqvist
 
 

Udden Sikfors - 1968

 
Det ungdomliga inslaget dominerade givetvis i Sikfors. Här är det "Svensktopparna" Nina Lizell, Claes-Göran Hederström och Mona Wessman som underhåller tusentals människor framför scenen.
 
 
Även när det gällde polisomhändertagande av fyllerister dominerade ungdomen, den yngste var 16 år. Här stuvas en yngling in i polisbilen av tre handfasta poliser.
 
 
 
Jerry Williams och hans Pop Flip Show presenterade på midsommardagen ett av de "svettigaste" håll-i-gång-program som någonsin framförts på Sikfors-scenen. Jerry var givetvis centralgestalten.
 
Mr. Dynamite in action: Jerry Williams.
 
 
 
 
Den höga publiksiffran på midsommaraftonen, 17.000 personer, noterades trots att regnmolnen hängde tunga över området hela kvällen. Det väntade skyfallet uteblev dock och publiken stannade kvar. Midsommardagen bjöd på något bättre väder och 12.000 personer inräknades. På söndagen fanns bara en dansorkester och besökssiffran stannde vid 1.000 personer.
 
Vid en kontrollräkning av parkerade fordon på midsommaraftonen kom polisen fram till ungefär 2.300 men samtidigt fanns det en tre kilometer lång sammanhängande bilkö mot Sikfors. På de stora tältplatserna strax intill själva festplatsen har det funnits cirka 1.300 tält, men utanför de egentliga tältplatserna har flera hundra tält funnits.
 
Endast en trafikolycka har kommit till polisens kännedom. Strax norr om Sikfors hade en personbil kört i diket. Den tomma bilen hade lämnats kvar och ingen har kommit och sagt sig äga den.
 
TOPPARTISTER
Attraktionerna var många och artister av yppersta klass var engagerade, Siw Malmkvist för tredje året i Sikfors svarade för en fartfylld show, årets kanske största stjärna eurovisionsschlagervinnerskan norskan Massiel i raffit svarta byxor försatte med ett eldigt äkt-spanskt framträdande publikens blod i svallning.
 
Towa Carson svarade för kvällens enda försening och samlade med sin sena föreställning inte lika stor publik som övriga artister. Många lockades säkert också till nöjesmetropolen av den fina reklam som Torsten Åhlanders midsommarprogram i TV tidigare på kvällen innebar, i vilket många av helgens sikforsartister presenterades.
 
"BANNE MEJ"
Midsommardagens största attraktion var utan tvekan "Svensktopparna" dvs Claes-Göran Hederström, Nina Lizell och Mona Wessman som framförde sina mest kända melodier och även kanske kommande till svensktoppen. "Banne  mej" Hederström fick naturligtvis framföra sin stora hit vilken värmde månget flickhjärta. Hederström har talat om att den dagen melodin inte längre attraherar åskådare så skall han tillsätta några verser som en av killarna i den utmärkta orkestern som kompar hittat på. "Hambostintan" Wessman och Lizell framförde tillsammans med Hederström duettsång som fick varmt mottagande av publiken.
 
Nästa stora begivenhet under kvällen var Pop Flip Show, som är en nyhet för året och i den ingår inte mindre än 19 artister. Jerry Williams framförde sitt program i ett hårt uppdrivet tempo med en massa gester som fick den ungdomliga publiken att ge utlopp för sina känslor. Det är verkligen kul att se Jerry på scenen och samtidigt måste man undra hur karl´n orkar framföra sitt program i sådan fart. Han måste ha en enorm kondition.
 
Tom & Mick visade sikforspubliken prov på artisteri av högre klass. Deras melodier var mycket välsjungna och medryckande. Även Hounds gjorde sitt för att få upp stämningen i topp och lyckades bitvis.
 
VÄLBEVARAD
Inga större försök att storma scenen kunde iakttagas, därtill var scenen alltför bevakad. Gjorde någon ett försök åkte genast han genast ned igen. Efteråt blev dock Pop Flip Show hårt ansatta av autografjägare innan de kunde åka vidare. Evangeliekvartetten som består av lokala förmågor, hade tidigare under dagen tagit scenen i besittning. De hade mest äldre människor som åhörare. Kvartetten sjöng och spelade och ett trevligt och pikant inslag i den annars mera popbetonade inslagen i Sikfors.
 
Populära Siw Malmkvist kunde känna sig trygg denna midsommarafton. Ordningsmaktens närvaro kylde av alltför heta känslor hos publiken.
 
KOM TILL TÄLTET...
 
Det var emellertid inte bara artisterna som roade i Sikfors. Skoghs tivoli svarade för de mera traditionella tivolinöjena som fakirer, lotterier, karuseller och inte minst var striptease ett mycket populärt inslag. Förtäring i olika former stod också att få och förutom korv och kaffe bjöds mot rundlig betalning på renskav med potatismos, vilket åtminstone Piteå-Tidningens utsände konsumerade med speciell andakt. Reklamtexten "Renskav - rent av en delikatess" höll vad den lovade. Till de mera ljudliga och faktiskt också gratis nöjen hörde de efterlysningar som ekade över festplatsen. Många av dessa uppskattades livligt av publiken. Ett par citat: "Karl Karlsson (fingerat namn), kom till efterlysningsbyrån. Vi har hittat dina kalsingar, Kalle väntar". Och "Ni som rånade brännvinet. Knivarna är skarpa. Kom till tältet! - Eievaaraborna väntar".
 
Midsommarhelgen, Udden Sikfors, 1968.
Bilden har jag lånat av Lennart Lundqvist.
 
"Tältstaden" i Sikfors.
Bilden har jag lånat av Leif Lidman.
 
På väg mot Udden...
 
Duon, Tom & Mick - dvs Michael Johansson och Tommy Körberg. Dessa två artister ingick i Pop Flip Show.
 
 
 
LUGNT FIRANDE I PITEÅ
 
Pite havsbad har haft en lyckad helg med mera folk än det var i fjol. Midsommardagen räknade man in mellan 350-400 tältande och i restaurangdansen midsommarafton deltog cirka 1.500 personer och midsommardagen 1.000 personer. Restaurangledningen rapporterar vidare att det varit lugnare än tidigare midsommarhelger. De badandes antal har också varit förhållandevis stort. Både unga och gamla plumsade i för första gången denna sommar. På söndagen mätte man också för första gången denna säsong vattentemparaturen. Den var 17 grader.
 
Pite havsbad med dess dans och andra arrangemang, drar givetvis mest ungdom, medan Pitholmens havsbad präglas av familjeliv. De 24 stugorna har varit och är fullbelagda och dessutom har man inom området ett 100-tal tält och husvagnar. Badandet fick ordentlig fart på söndagen. Man lade märke till att många västerbottningar besökte havsbadet under helgen.
 
Piteå stads turistnämnd och Unga Örnars arrangemang med dans kring midsommarstången uppskattades. Helgen har förflutit lugnt. Detsamma rapporterar man från Norrstrandsbadet, som nu på allvar håller på att invaderas av folk från bl a Finnmark och Troms fylke. Men det bör kanske tilläggas att även turister från södra Norge nu finner vägen till Piteå.
 
Midsommardagen kunde man räkna in ett 50-tal tält och husvagnar, men den stora invasionen väntas först om en vecka, då man vet att ett stort antal norrmän kommer. Även vid Norrstrandsbadet hade turistnämnden och Unga Örnar anordnat dans kring midsommarstången, ett arrangemang som även lockat många ortsbor.
 
Malmfältsarbetarnas semesterhem hade på midsommaraftonen inte endast de 200 semestrande malmfältsborna. Många från bygden, både unga och äldre, deltog i logdansen. Sedan skall vi inte glömma alla sommarstugeägarna. Det låg småbåtar framför praktiskt taget varje sommarstuga runt om i Piteås stora skärgård.
 
TUR PÅ MOPED, FLICKA SKADAD
 
I centrala Piteå åkte en flicka tillsammans med två pojkar, omkring på en moped. När polisbilen dök upp varnades flickan av en kamrat och hon hoppade då av mopeden. I fallet slog hon huvudet mot en sten och fördes i medvetslöst tillstånd till lasarettet, där hon efter ett tag kvicknade till. Hennes skador var av lindrigare art.
 
Piteåpolisen grep natten mot midsommarafton två rymlingar från Johannisbergs ungdomsvårdsskola, som i en stulen Amazon var på väg söderut. Den stulna bilen, som var den fjärde av samma märke sedan rymningen, hade de tillgripit i Vidsel.
 
ORKESTER-JUBILEUM
 
Leif Kronlunds orkester uppträdde för tionde året i följd i Sikfors och bättre dansorkester får man leta efter. Leif Kronlund menade också att man får leta efter bättre publik än den i Sikfors. Han uttalade sin stora förvåning över kvällspressens sätt att framlägga fallet då den kärlekskranke ynglingen kyssande Siw Malmkvist seglade över den svenska pressen efter fjolårets midsommarfirande. Det är absurt att rycka loss en sådan sekvens ur en trivsam föreställning och sedan lägga den till grund för en skandalartikel. Leif Kronlunds gillar Sikfors-publiken och publiken gillar Leif Kronlunds och den hoppas att få se orkestern i Sikfors också i fortsättningen.
 
 
 
 
Materialet till detta inlägg, har till största delen hämtats från Piteå-Tidningen - Måndagen den 24 juni 1968.
 
 
 

AB Conrad Petterssons Bilaffär /1957

 

Team Lindqvist & Lindqvist

Under eftermiddan åkte jag till Daniel som just nu håller på att skrapa huset inför målningen. Men det blev inget skrapande, istället så hjälptes vi åt att ta bort flera Brudspirea-buskar som jag och Elisabeth planterade en gång för många år sen.
 
Danne pustar ut. Buskarna satt rätt hårt ner i backen.
 
Det blev allt som allt 4-5 buskar. Skrapar det gör vi en annan dag.
 
 

Hövlighet, endast vanlig hövlighet

Många problem skulle lösas, om bara folk kunde vara mer hövliga mot varandra. Om alla, vilka nu än de må vara, vit, svart, gul eller röd, kunde följa både de synliga lagarna som osynliga. Ett litet exempel: När det blir rött ljus, då stannar man. När man köper en vara i en affär då betalar man. Små enkla regler. Men så finns det träskallar som har gjort det till sin egen lag, att strunta i allt och alla. Vilket medför att de oskyldiga får lida. Kan man inte vara ärlig i det lilla, tja, då är man inte eller ärlig i det stora. Tänk då om politiker är oärliga, de som säger sig vara demokratins ansikte utåt. Vilka signaler sänder de då ut till sina väljare? Katastrof!
 
På tal om hövlighet. Undrar hur många av den nya generationens människor, både av infödda som utlandsfödda ens kan stava till hövlighet? Vet man ens vad det betyder? Frågar man så ser de flesta ut som fågelholkar i ansiktet. Då finns det inte mycket hopp för Moder Svea. Känns trist att se, hur tiden liksom har backat tillbaka till vilda västern. På den tiden så sköt man först och frågade sen. I dag gör man om samma misstag. Och jag som trodde att vi levde i en civilisation. Ack, vad jag bedrog mig. Det mest skräckfulla, det är när de styrande inte bryr sig ett skvatt. De har alla drabbats av akut dövblindhet. Om man varken ser eller hör då vet väl alla, utan att för den skull behöva vara utbildade atomfysiker, att det går åt pipsvängen. Stackars oss.
 
Roger
 
 

Bröderna Lindqvist

Sittande, Andreas "Ante" Lindqvist och i bakgrunden brorsan Daniel eller "Danne" som han oftast kallas. Mellanbroderna Robert saknas.
 
Foto: Pappa 2016-06-12

ÖHOLMA /1968

En bild av rätt så undermålig kvalité av festplatsen Öholma våren 1968. Öholma med sin dansbana och omkringliggande byggnader  skulle rivas eller rättare sagt eldas upp på valborgsmässoaftonen samma år. Allt det gröna runt omkring hade plockats bort, hela platsen hade kalhuggits. Detta pga att en ny bro skulle byggas, och den gamla vägen skulle dras om. En av mina mostrar berättade en gång att hon mötte sin blivande man på festplatsen i början av 50-talet. Festplatsen "levde" mellan 1948-1968.
 
 

Jenny och Viktor Jonsson

 
Bilden på Jenny och Viktor Jonssons hus har jag också publicerat tidigare. Flygfotot togs sommaren 1968. Mitt föräldrahem ligger till höger utanför bilden. Viktor kom en gång på besök. Han hade nåt att säga till mina föräldrar: "Roger ska få 50 öre för att han är en snäll pojke som aldrig ställer till nåt ofog". Jag bockade artigt, sa ett Tack och tog honom i hand. Frågan är, vem bockar artigt idag?
 
 

Hemma hos Viktor i Övremarken /1968

 
Den här bilden av Viktor Nilssons hus i Övremarken har jag publicerat tidigare. Men den påminner mig om den härliga barndom jag fick uppleva. Inte en radikal islamist så långt ögat kunde nå. Inga överfallsvåldtäkter i parti och minut. Inga skottlossningar på öppen gata, inga bomber och granater. Inga utländska kriminella stöldligor som gjorde livet surt för gamla och ensamma. Ingen Stefan Löfven som statsminister, istället så hade vi Tage Erlander.
 
Roger

Wiskadals /1957

 

Zundapp

 
 

Opel Kapitän 1959 - Älvsbyn

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredagen den 22 augusti 1958

PIF-MÄSSAN / 1958

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredagen den 22 augusti 1958

Folkparken Bursiljum /1958

Norra Västerbotten ¤ Torsdagen den 19 juni 1958

PT-fotograferna Gunnar och Hasse

Till vänster, Gunnar Westergren brevid honom, Hans G Pettersson. Två välkända profiler i Piteå med omnejd. Den här bilden tog jag efter att jag och Leif Lidman hade suttit med de två herrarna på Ekbergs konditori på Storgatan i Piteå för två år sedan. Tanken var att få dem att berätta om sina år som fotografer på Piteå-Tidningen. Hasse började redan som 15-åring med foto. Han jobbade då i Kjell Svärdsudds fotoaffär. I början av 1960-talet fick han anställning på tidningen som då hade sin adress på Prästgårdsgatan. PT förfogade då över två anställda fotografer: Nils Ögren och Hans G Pettersson. Gunnar Westergren kom in i början av 70-talet, om jag nu minns rätt.
 
Jag träffar ju Hasse rätt ofta privat, eftersom hans dotter Caroline är sambo med vår son Andreas. Då händer det att han berättar om sina upplevelser. Bland hans många historier så finns Olof Palme med. Men det är en annan historia som jag tidigare har berättat om på bloggen.
 
En av de tusentals bilder som Hasse har tagit under åren. Det här var en nära-döden-upplevelse, men vad gör man inte för en bra bild. Den togs i Piteå hamn 1968.
 
 
 

Piteå Havsbad, 1958

 

Viktor Hedmans bil, Piteå - 1965

Foto: Rune Höglund, Fototjänst, Prästgårdsgatan, Piteå.

Henning och Mathias /1974

Bilden togs hemma i mitt föräldrahem i Övremarken hösten -74. Syskonbarnet Mathias är i dag en man på 45 år med egen familj. Mathias pappa Henning är 73 år i dag. Henning blev den storebror som jag aldrig fick.

Julkalendern 1968

 

LP-skivor julen 1975

 

Henning, julen 1965

Syrrans kille, Henning Höglund från Svensbyn. Han var 20 år fyllda då bilden togs.

Julklappen 1965

 

"Hägd å nalta å si dä om"

 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-10

Hortlax by night

 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2018-11-13 kl 22:48

Strands Glass

Piteå-Tidningen ¤ Fredag 8 augusti 1958

Wiklunds Elektriska

Piteå-Tidningen ¤ Onsdag 16 september 1959

Lennart Öhman, 4 år, Lakafors

Piteå-Tidningen ¤ Lördag 15 mars 1958
 
 

Tredje Punkthuset på Strömnäs, Piteå /1959

Piteå-Tidningen ¤ Lördag 24 januari 1959

Putte Wickmans sextett - Forum, Älvsbyn /1955

Piteå-Tidningen ¤ Lördag 22 januari 1955

Joe´s Combo på Swensbylijda 2019-08-01

 
Den 1 augusti 2019 står JOE´S COMBO på den här scenen ute på Swensbylijda i Svensbyn.
 
 
Joe´s Combo: Gustaf Afsahi, Jan Hofverberg, Roger Lindqvist, Jan-Olof "Joe" Eriksson och Jan Svensson.
 

Grattis, Robert!

 
I dag fyller ROBERTO 35 år. Robban står längst till höger. Robert liksom sina två bröder Anderos och Daniello är medlemmar i den ökända maffiafamiljen Lindqvistico från Hortlax. Där deras far är den berömde och fruktade Rogerto Lindqvistico.

Från Ludwig till Rickenbacker

Innan vi gick hem från replokalen igår söndag, så hängde basisten Jan Hofverberg på mig sin Rickenbacker-pärla. Inköpt 1974 i Stockholm (tror jag). Lite kuriosa: När Jan vikarierade med Max Fenders 1976, så hade han den här basen. Till sist måste jag erkänna, att den här basgitarren är så nära ett konstverk man bara kan komma. En utsökt design.
 
Foto: Jan Hofverberg - 2019-06-09

Per Garthon MP varnar för islam

"Håll islam utanför politik, rättväsen, lagstiftning och administration".
Så lyder rubriken på Per Garthons debattartikel på Aftonbladets debattsida idag.
 
Kan inte annat än att hålla med det han säger. Islam har över huvud taget ingenting att göra i ett demokratiskt land som Sverige. Islam tillhör medeltiden, med alla dess lagar och kvinnoförnedrande våld. Den tafatta regering som fnv styr landet, har visat sin oduglighet när man gång på annan tillåter dessa barbarer att vandra fritt, nu pratar jag om IS-mördare som ingen här landet tycks ta på fullaste allvar. Åtminstone inte den sittande regeringen. Vi översköljs av våld, och av personer som predikar hatets evangelium. Låt oss förbli ett fritt land, nu och för alltid. Demokrati är en dyrköpt vara. Demokratin har vårt folk fått kämpa för. Under blod svett och tårar.
 
Roger
 
 

Korpulenta fröken Selma

Att försiktigt antyda att en dam är tjock, är ungefär som att svära i kyrkan. Men om sanningen ska fram, så har Selmas midjemått blivit större än vanligt. Nu tror jag inte att den idag 58-åriga Selma bryr sig nämnvärt om vad som sägs om henne. Och bra är väl det. Hur stor eller överviktig hon än är, så älskar vi henne ändå.

Loke och farfar på stranden

 
 
 
 
 
När vi busar, det gör vi ofta, brukar Loke säga till mig: "Du är så tokig farfar!"
 
Hattudden den 11 maj 2019

Sparklåda

 
 
Jag har ett klart och tydligt minne av när jag låg i sparklådan. Det var vinter och min mor hade klätt mig i varma kläder, för att sen ta mig ut på en tur med sparkstöttingen. Men hur kan jag då minnas detta? Detta måste ha varit 1960. OBS! Sparklådan på bilden tillhör inte mig.

af Chapman

Vid Skeppsholmen i Stockholm har af Chapman legat föröjd sedan 30-talet. När min far gjorde lumpen 1943-1945 så låg han ombord på Pansarskeppet Drottning Victoria m fl fartyg. Under loppet av några månader, gick han på en slags militärskola som då fanns inrymt på Liljewalchs. På nätterna inkvarterades han på af Chapman som då tjänade som logementfartyg.

Bosse Parnevik

 
Jag har under den gångna veckan roat mig med att titta på programmet "Party hos Parnevik" från 1978 som finns på SVT:s Öppet Arkiv. Här bjöds tittarna på en timmes okomplicerad lätt underhållning med artister som Anita Lindblom, Lasse Berghagen, Charlie och Lennie Norman, Stikkan Anderson, Ann-Louise Hanson, Cornelis Vreeswijk m fl. I studion fanns även ett vanligt liveband. Även om vissa inslag verkar dammiga och förlegade, så satt jag och njöt i soffan. Detta var under den tiden då vårt svenska folkhem levererade en stundtals högklassisk underhållning för den breda tittarskaran. Kanske är det åldern som gör att jag tittar tillbaka på mitt mest nostalgiska sätt, men allt kändes så in i bomben tryggt och rätt att återse.
 
Så fort man tittar på dumburken idag, så är det endast skit och allmänt eländes elände.
 
Roger

JACKPOTS - Popbandet som blev dansband

 

Vikingarna /1996

 
¤ Tony Eriksson
 
¤ Kenth Andersson
 
¤ Christer Sjögren
 
¤ Erik Lihm
 
¤ Lasse Westman
 
¤ Anders Erixon

Sveriges Radio /1965

Måndag 22 mars 1965

TV-tablå /1979

TV2 den 4 mars 1979

Då sa Nacka: "Heil Hitler!"

 
Legenden Lennart "Nacka" Skoglund var ju känd för sitt skämtlynne. Det berättas att när han en gång mötte ett östtyskt fotbollslag, och en östtysk spelare blev alltför för närgången så utbast "Nacka": HEIL HITLER! Varför gjorde du så för, frågade en av "Nackas" medspelare efter matchens slut: "Jag kan ju ingen tyska, så det där var det enda ord jag kunde".
 
Lennart "Nacka" Skoglund (1929-1975).

Tre Munksundsbåtar

Min pappa jobbade på Munksunds 10:an

BLÅBLUS

Några av medlemmarna känner jag igen, 2:a fr v Michael Areklew, som fortfarande finns kvar i gruppen, brevid honom, saxofonisten Dave Mcshine, som efter åren i Blåblus blev medlem i Good Timers. Dave är idag avliden. Sen följer Björn Skifs och Anders Berglund. Mannen t.h. om Anders är trummisen Janne Guldbäck som också är borta.
 
Bild: SVT

Tidig frukost

Nationaldagens morgon, klockan 04.10.

Rep med Joe´s Combo

I dag var det återigen dags för rep med Joe´s Combo på Musikhögskolan i Piteå. I dag var vi en gubbe kort, Gustaf Afsahi är ute på turné fnv. Men de övriga goa gubbarna var med, "Joe", Janne S. och Janne H och lilla jag. Det känns otroligt tajt när vi spelar. Och det är ju det som känns så skönt. Bandet har fått ett rykte om sig att enbart spela instrumentalt, men oj så fel det är. Vi har lika många sånglåtar som instrumentalt. Vi har två fina sångare, Janne Svensson och Gustaf Afsahi, far och son. Jättemusikaliska båda två. Äpplet faller ju som bekant inte långt från trädet.
 
Roger

Bröderna Lindqvist

 
Fr v Roger, Robert och Roland. Roger spelar trummor, Robert mandolin och Roland säckpipa.
 

VOLVOS VÄRDE VARAR (om du dina slantar sparar)

 
 

Bredseleparken, Kusfors - Västerbotten

 
Rolf Åhmans orkester brukade spela här i Bredseleparken på 1970-talet.
 
Bild: www.bredseleparken. se

Kusinen Bosse /1986

 

Nöjd och belåten - 9 juni 2017

EM-kval Sverige-Frankrike den 9 juni 2017. TV:n dog dagen före. Men det var inget fel på våran egen TV-apparat. Ringde i min förtvivlan hyresvärden och bad honom skicka hit en reparatör. Strax före matchstart så kom bilden. Matchen slutade i blågul favör: Sverige vann med 2-1 över Frankrike. Jag hade nog kunnat se ännu gladare ut på den här bilden än det jag gjorde.

SESSAN

 
Foto: Roger Lindqvist - 2010-08-27

Badhusparken, Piteå

 
Foto: Roger Lindqvist - 2012-06-09

Volkswagen Caddy Combi 1996

 
 
 
Caddy Combi, det fordon som jag använde nära på alla dagar (utom helgdagar) mellan 1996-2002 på Öjeby Sjukhem. Gick under namnet "Jerry" pga sitt reg. nummer. Bilderna togs den 25 augusti 2010 i Hortlax.

Hemma hos Solbritt och Kjell i Muskus

Hemma hos Solbritt och Kjell i Muskus, bor ibland katten Pysen. Jag säger ibland, på grund av att Pysens riktiga hem är hos grannen. Men Pysen vill bo både hemma hos sin riktiga matte och husse, och även hos Solbritt och Kjell. Pysen är 19 år i människoår, i kattår hela 100 år.
 
Det rådde en riktig ordentlig sommarvärme, just därför så parkerade sig Elisabeth i skuggan.
 
Alltid lika roligt att besöka Solbritt och Kjell. Varma och trevliga människor. Vi har haft många fina stunder tillsammans genom åren.
 
I deras röda sommarstuga säljer man loppissaker till gagn för behövande i slummens Kenya.
 
Solbritt är känd för sina gröna fingrar. "I växthuset trivs jag bäst", säger hon.
 
Huset på höjden med utsikt över Muskussjön, byggde Kjell sommaren 1980.
 
Förr om åren, då våra tre söner var små, brukade vi sova över i deras sommarstuga. Det hände ibland att vi träffades här, med Elisabeths syskon med respektive familjer. Vi grillade, badade och mådde bra i största allmänhet.
 
Det måste vara en fröjd att bo så här.
 
Robert och Daniel, två av våra söner, brukade åka till Muskus för att fiska. Det blev både gäddor och andra lite mer matriktiga fiskar.
 
En rofylld plats.
 
Här badade vi också.
 
Någon kilometer från Muskus ligger Vistträsk...
 
...I Vistträsk ligger Elisabeths fd föräldrahem. Huset byggdes 1963 då Elisabeth var fem år gammal. Huset såldes 1982 efter föräldrarns död. Det allra första besöket jag gjorde här, var sommaren 1978.
 
På hemvägen gjorde vi ett besök på kyrkogården i Älvsbyn, där Elisabeths mor och far ligger. Jag tog även en bild av den sten som märker ut den grav där Elisabeths farföräldrar vilar. Det berättas att Linus besökte doktorn i Älvsbyn pga av sitt hjärta. Han skulle då lyfta sina armar under undersökningen, då avled han plötsligt. Farmor Svea däremot, blev hela 91 år.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-08
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trumslagaren Sven Schill berättar

Sven Schill, trumslagare i Ingmar Nordströms orkester, berättar att han började som vikarie i bandet 1962, när den ordinarie trummisen var sjuk. Så säger han: Å när jag nu tänker efter så är jag nog vikarie än i dag. Programmet sändes i SVT 1987.

Festen har börjat - Piteå Dansar Och Ler /1991

 
Det var först ikväll som jag upptäckte att jag och Elisabeth fanns med på youtube. Trubaduren Truba Moll, gjorde den här låten för några år sedan, som handlar om en glad kväll på PDOL. Som illustration använde han en bild som togs av en fotograf på Norrbottens-Kuriren den här onsdagskvällen den 26 juli 1991. På parkeringsdäcket så spelade Shanes. Och medan vi stod och lyssnade ville fotografen att vi skulle dansa. Dagen därpå fanns vi på Kurirens löpsedel.
 
Gå gärna in och lyssna på låten.
 
 

Bonden sår - men vädret rår

 
David, vänder sig mot Mecka.
 
Han kollar så-djupet.
 
Plötsligen så kommer Ante ångandes med med sin John Deere.
 
Ante rår även om logen till vänster, skulle fungera bra som dansloge.
 
Bråda dagar, förenat med en hel del is i böndernas magar.
 
David körde den gula.
 
Bondens ägor ligger alldeles bredvid Hortlaxvägen.
 
Lite längre bort, vid E4.an bodde en gång bonden Anders Andersson. Han är tyvärr borta sedan nåt år. Det här området kallas även för Lugnet. Eller som min far brukade säga på pitemål: "Nede löngsdjäla". Farsan berättade att det var här han i sin barndom såg sitt allra första flygplan på nära håll. Planet landade här, och det blev en stor uppståndelse.
 
De senaste dagarna har maskrosornas antal fullständigt exploderat.
 
Hortlaxvägen sett mot Övremarken där jag/vi en gång bodde.
 
Foto: Roger Lindqvist 2019-06-07
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mormor och morfars väg

 
Foto: Roger Lindqvist - Blåsmark 2019-06-07

Senaste nytt i landet SVERIGE

¤ Bombgruppen larmas
 
¤ Brand i ICA-butik
 
¤ Kvinna skuren i ansiktet i Västeråspark
 
¤ Brand rasar i Eskilstuna
 
¤ Explosion på Hisingen
 
¤ 58 "svenska" IS-återvändare
 
¤ IS-anhängare gripen - spred hyllningsfilmer
 
¤ Sabuni, Liberalerna: Mångkultur är inte något att eftersträva
 
¤ Danskarnas rädsla - att det ska bli som i Sverige
 
¤ Man död sköts nära McDonalds
 
Källa: Aftonbladet och Expressen

Flames - Piteå /1966

Piteå-Tidningen ¤ Måndag 3 januari 1966

Herr och fru Tall

Foto: Roger Lindqvist - 2012-06-07

Piteå - staden vid vattnet

 
Foto: Roger Lindqvist - 2014-06-06

I dag skulle EBBA ÅKERLUND ha fyllt 14 år

 
Inga vanliga ord kan förklara den sorg som drabbade Ebbas familj. Den 7 april 2017, stod en förväntansfull 11-årig tjej och väntade på sin mamma Jeanette. Döden kom och tog henne. Akilov, mördare och radikal islamist, fick sedan frågan om han ågrade morden på fem oskyldiga människor, däribland Ebba. "NEJ!" blev svaret. I hans förvrängda värld, var Ebba endast en sak en grej som i religionens namn skulle bort.
 
Hur många Akilov finns det då idag i landet? Alltför många enligt SÄPO. Tyvärr, så har vi stelbenta, blåögda och naiva politiker som endast tänker på makt. I deras "röstboskap" så återfinns det många radikalister som S tacksamt tar emot. Ingen tanke på medborgarnas säkerhet. Var och hur kunde det bli så här i landet? Var gick det fel?
 
Roger

Markvägens skräck

Här ligger hon; Markvägens egen Julia Caesar. Selma, 58, är sambo med Pelle, 82. Medan Pelle helst vill ta det lilla lugna, ångar Selma på med stor frenesi. Hon håller strikt på revirgränserna. Nåde den katt som vågar korsa gränsen. Nu är Selma inte direkt elak, hon kan vara väldigt mjuk och öm. Men är man född med pondus, så är man. Selma är en fena på att öppna dörrar. En gång så vaknade husse Daniel, av att hela huset var svinkallt. När han steg upp ur sin säng så upptäckte han att Selma hade själv öppnat entrédörren och gått ut. Bra kvinna reder sig själv, är Selmas valspråk.
 
När det är matdags, så tar Selma för sig ordentligt, medan sambon Pelle sitter och väntar på sin tur. Visserligen så finns det två matskålar, men för att vara på den säkra sidan så väntar hellre Pelle en minut eller två. Det är inte lätt att vara man i dag anno 2019. Men hav förtröstan, vår tid kanske kommer när vi minst anar det.
 
Roger

Tommy Dorsey

Tommy Dorsey.
 
Jazztrombonisten och storbandsledaren Tommy Dorsey, föddes den 19 november 1905 i Shenandoah, Pennsylvania. Han avled blott 51 år gammal den 26 november 1956 i Greenwich, Connecticut. Tommys bror, klarinettisten, saxofonisten Jimmy Dorsey född 29 februari 1904 död 12 juni 1957 spelade i sin brors orkester från 1953 till och med Tommy Dorseys död. Efter hans frånfälle övertog hans broderns storband. Även Jimmy Dorseys liv blev kort, ca fyra månader efter sin 53:e levnadsdag så gick han också bort.
 
Trumslagaren Buddy Rich (1917-1987) kom att spela i bandet i olika omgångar, sammanlagt blev det sex år.

Ny kaffetermos

Elisabeth köpte den här kaffetermosen idag på Rusta. Den liknar onekligen de där termosarna som döptes till "TV-termos/kanna" på 60-talet. Jag har en sådan från tidigt 60-tal, den finns hemma hos Daniel och Linda.

Muu, så varmt...

Avans Lantbruk idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I dag så premiäråkte jag min Crescent-cykel. Det blev inget cyklande förra sommaren inte eller sommaren före, vilket föranledde äldste sonen, bonden Ante, att fråga: - Farsan, varför cyklar du inte, du som brukade tycka om att åka ut med cykeln om somrarna?
 
I dag cyklade jag till Avans Lantbruk. Det var tungt bitvis, men det är en underbar känsla att avnjuta alla de olika dofterna en varm sommardag. Jag har haft mycket problem med mina ben och fötter. Även armarna har börjat att kännas av. Jag äter min medicin för att hålla de värsta borta. Men röra på sig måste man. Det har jag fått stränga order om. Cykla är ett bra alternativ. Så varför inte?
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-06

Kläderna på komposthögen?

"Nu får ni snart lägga era kläder på komposthögen". Citat ur kvällens nationaldagsfirande.
 
Nå, vad händer då vi lagt våra kläder på komposthögen? Blir det skottpengar och 15-20-års fängelse för dem som fortfarande bär sina byxor, kavajer, kjolar och skjortor? Nu får ni väl ge er! Ska vi vandra nakna på våra gator? I dag läste jag om att världen kommer att gå under, eventuellt på 2050-talet.
 
Skrämselpropagandan kommer så småningom att skörda sina offer. Tro mig. I början av augusti 1990 så valde en ung mor att ta sitt och sitt barns liv. Händelsen inträffade i USA. under Gulfkriget. Mamman tog sin handikappade son och hoppade från Golden Gate Bron. I sina efterlämnade dagböcker, så valde hon döden eftersom det pågick en het debatt om att kriget skulle få tragiska följder för alla inblandade nationer. Även här så pågick en propaganda som gjorde människorna vettskrämda, där man målade debatterna i stora svarta ord.
 
F-n tar er (ursäkta ordet) för alla dem som driver och kryddar på debatten härhemma. Det gäller både media som privatpersoner.
 
Roger Lindqvist

När sanningen tar slut...

När sanningen tar slut,
 
återstår endast lögnen.
 
Roger Lindqvist

Älskade fosterland

 
Sveriges nationaldag den 6 juni 2019.

Dave Clark Five /1964

Trumslagaren och bandledaren Dave Clark i sitt band, Dave Clark Five.
 
Dave Clark är i dag 76 år gammal. Hans ansikte går i dag knappt att känna igen på grund av åtskilliga ansiktslyft.
 

Maskrosäng, Lugnet, Hortlax

Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-05

Pappa

JOHN LINDQVIST 1923-02-19 - 2005-06-04
 
I tisdags den 4 juni var det 14 år sedan min pappa avled, 82 år gammal. Sörjd och mycket saknad. Jag tänker på honom väldigt ofta.
 
Roger

Nu har ni skitit i det blå skåpet!

Mycket har jag sett under de 61 år jag har levat. Men ändå varit förskonad från det mest grymma. Till och med nu. De senste åren har det flimrat förbi hemska och ohyggliga bilder, som jag mår riktigt illa av att se. Märk väl att jag har inte själv varit aktiv i att leta upp bilderna, de har ändå kommit upp på min dataskärm när jag varit på facebook. Lika fort som de har kommit, nästan lika fort har jag scrollat förbi.
 
Men ögonen och hjärnan har ändå hunnit registrera de sekundsnabba bilderna. Jag har sett män (jo det är flest män) med avhuggna huvuden. I bland med det avhuggna huvudet placerat på det som finns kvar av kroppen. I bland med unga pojkar i 12-13-årsåldern med revolver färdiga att avrätta fångar med ett skott i huvudet.
 
Andra gånger med uppbrända förkolnade människolik, oidenifierbara. Andra gånger småbarn sönderslitna av ondskans soldater, där vissa av dem nu återkommit till vårt land. Häromdagen såg jag en hund som brann. Vad jag förstår så hände detta härhemma i Sverige. Man satte eld på ett oskyldigt djur och till råga på allt så var det någon person utan hjärnceller som filmade eländet.
 
Det finns i dag, året 2019 så mycken ondska i vårt land. Det som jag förfasar mig mest över, är att ingen politiker på regeringsnivå bryr sig nämnvärt om problemet. Hur länge till ska vi behöva vara vittnen till det som händer? Just nu så står fokuset på allas vår Greta Thunberg. Varför vill ingen gå ut i strejk för allt våld?
 
Nu har ni skitit i det blå skåpet!
 
 
Roger

Skattkammarön, Estrad /1967

 
Lördagskvällen den 25 februari 1967, sändes underhållningsprogrammet "Estrad" inspelat på Cirkus i Stockholm. I publiken satt den då endast 6-åriga Anders Ekborg, son till Lars Ekborg. "Jag tyckte det var spännande att se min pappa på scenen omgiven av alla kameror och ljus". Så sa Anders Ekborg i en intervju för inte så länge sen.
 
Ett av inslagen var "Skattkammarön" skriven av Bengt Linder (1929-1985) författare till bortåt 100 barn- och ungdomsböcker. Sketchen som varade i exakt 13 minuter är i dag en klassiker, som de flesta i min generation har ett slags förhållande till. Vem var det då som satt runt det där bordet, med en tärning?
 
¤ MYRTEN (Gunwer Bergqvist f. 1932 i dag 86 år gammal
 
¤ TORGIL (Lars Ekborg (1926-1969)
 
¤ FRESIA (Margaretha Krook (1925-2001)
 
¤ ORVAR (Åke Grönberg (1914-1969)
 
Både Lars Ekborg och Åke Grönberg avled alldeles för tidigt. Åke Grönberg gick bort den 15 september, 55 år gammal, Lars Ekborg den 10 oktober vid 43-årsålder. De båda aktörerna hade gåvan av att roa sin publik. "Skattkammarön" är ett av många bevis på detta.
 
Roger
 
 

Morfar /1972

Min morfar, Sanfrid Lundgren (1899-1989) aug./sep. 1972 på bärplockning. Den unga flickan som står till vänster heter Annika och var dagbarn hos oss.
 
 Morfars mormor, Magdalena Nilsson, som avled den 26 maj 1910 i en ålder av 61 år. 

Manfred Mann

1964.
 
1965.
 
1966.
 
 
 
 
 
 
 
 

Galanta damer /1904

Att herrar tittar med förtjusning på det motsatta könet är väl enbart friskt, tycker jag. I dag 2019 gör sig dessa herrar skyldiga till ett brott enligt de mest radikala feministerna. Jill Johnson, har ställt frågan, "hur mår männen idag?" detta pga att hon tycker att det blivit alltför mycket manshat. Alla män kan rimligtvis inte vara våldtäktsmän. Trots att t ex Linda Snecker i V har uttalat sig så.

Logen Långträsk sommaren 1974

 

AVANT - Piteå

 

Magnus - Logen Långträsk

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag 29 november 1974

Målle Lindberg, besöker Öholma, Piteå /1965

Predikanten, sångaren, musikern Målle Lindberg på Öholmas scen sommaren 1965. Samma kväll spelade Jannes X-tett upp till dans.
 
Bild: Piteå-Tidningen

Dags igen...

Söndag den 9 juni är det dags igen för repetition med Joe´s Combo i Musikhögskolan på Berget i Piteå.

Min inre termostat är trasig...

Om man fryser när det är 35 plusgrader på Rhodos, då är det nåt fel. Det hände för två år sedan då vi åkte på utlandssemester. Frossan har fortsatt, inte varje minut, inte varje dag men alltför ofta. I dag hade jag min vinterjacka på mig då vi var på besök i barnbarnet Max´ skola. När vi kom hem så kom frossan återigen. Termostaten måste nog bytas är jag rädd. Hustrun vill gärna öppna dörrar och fönster på vädring. Jag stänger dem. Hon öppnar, och jag stänger igen.
 
Roger  
 
 

Logen Käcktjärn 50 år

 
Vikingen Hagbard Handfaste med sina mannar.
 
Ugglan, från TV-serien "Från A till Ö" som spelades av Bert-Åke Varg.
 
Både Hagbard och Ugglan finns på den här byggnadens tak, som också fungerar som omklädningsrum till de orkestrar som spelar på Käckis.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-04
 
 

Rolf Åhmans - spelningar /1976

¤ FORUM, LULEÅ - 2 januari
 
¤ FÄLLFORS FH - 3 januari
 
¤ BASTUTRÄSK FH - 10 januari
 
¤ FORUM, LULEÅ - 17 januari
 
¤ FORUM, ÄLVSBYN - 24 januari ("Älvsbyns storfavoriter")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 30 januari
 
¤ KUSMARK FH - 31 januari
 
¤ NORRMALMIA, PITEÅ - 7 februari
 
¤ FROMHEDEN - 13 februari ("I OS-tider mönstras eliten därför är Rolf Åhmans här")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 14 februari
 
¤ DRÄNGSMARK FH - 21 februari
 
¤ FORUM, LULEÅ - 27 februari ("Bättre och bättre för varje gång blir ROLF ÅHMANS")
 
¤ SANGIS FH - 28 februari
 
¤ BYSKE FP - 6 mars ("Musik av toppengänget")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 12 mars
 
¤ KUSMARK FH - 13 mars ("Alltid lika efterlängtade")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 20 mars (Sista spelningen med Rolf)
 
¤ FROMHEDEN - 26 mars (Sune A. börjar) ("Favoritbandet")
 
¤ PITE HAVSBAD - 27 mars
 
¤ ÖRNÄSSKOLAN, LULEÅ - 2 april ("Älvsbyns superstars")
 
¤ SANGIS FH - 3 april
 
¤ LOGEN LÅNGTRÄSK - 15 april (Samma helg: Jan Öjlers, Max Fenders, CEGES, Rolf Åhmans, Lennes med Bitte, Lasses)
 
¤ FORUM, LULEÅ - 16 april ("Toppmusik")
 
¤ BASTUTRÄSK FH - 17 april
 
¤ PITE HAVSBAD - 18 april
 
¤ ÖJEBYN, SPORTHALLEN - 23 april
 
¤ FÄLLFORS FH - 24 april
 
¤ FORUM, LULEÅ - 30 april
 
¤ FORUM, ÄLVSBYN - 1 maj ("Älvsbyns enormt populära")
 
¤ NORSJÖ, MEDBORGARHUSET - 8 maj ("Norrbottens favoriterna")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 14 maj ("Publikfavoriterna")
 
¤ PITE HAVSBAD - 15 maj
 
¤ SÖRBYN FP - 22 maj
 
¤ FORUM, ÄLVSBYN - 26 maj
 
¤ RIMJOKK - 29 maj
 
¤ MISSENTRÄSK, POLARHYDDAN - 5 juni
 
¤ RIMJOKK - 11 juni ("Toppbandet från Älvsbyn")
 
¤ NORSJÖ, MEDBORGARHUSET - 12 juni ("Norrtopparna")
 
¤ SÖRBYN FP - 25 juni
 
¤ LOGEN BREDSELE, KUSFORS - 26 juni ("Allas favoriter")
 
¤ TALLHEDEN, ALTERSBRUK - 17 juli
 
¤ LOGEN, BREDSELE, KUSFORS - 23 juli
 
¤ LOGEN LÅNGTRÄSK - 24 juli (Non-stop med Allt för Alla)
 
¤ LOGEN VÄNDTRÄSK - 30 juli
 
¤ BASTUTRÄSK FH - 31 juli
 
¤ TALLHEDEN, ALTERSBRUK - 6 augusti
 
¤ MISSENTRÄSK, POLARHYDDAN - 7 augusti
 
¤ RIMJOKK - 13 augusti ("Topporkester")
 
¤ LOGEN VÄNDTRÄSK - 14 augusti
 
¤ TALLHEDEN, ALTERSBRUK - 21 augusti
 
¤ FORUM, LULEÅ - 27 augusti ("Höstpremiär")
 
¤ SÖRBYN FP - 28 augusti
 
¤ BASTUTRÄSK FH - 4 september
 
¤ PERUDDEN, SVENSBYN - 11 september
 
¤ FORUM, LULEÅ - 18 september ("Publikfavoriterna")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 24 september
 
¤ KUSMARK FH - 25 september (fyllde 19 år dagen därpå)
 
¤ FORUM, LULEÅ - 2 oktober
 
¤ DRÄNGSMARK FH - 9 oktober
 
¤ FORUM, LULEÅ - 15 oktober
 
¤ NORSJÖ, MEDBORGARHUSET - 16 oktober ("Norrbottenskanonerna på besök")
 
¤ FROMHEDEN - 22 oktober ("Norrbottens populäraste mogenband")
 
¤ NORRMALMIA, PITEÅ - 23 oktober
 
¤ FORUM, LULEÅ - 30 oktober
 
¤ BYSKE FP - 6 november ("Mogenfavoriterna")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 12 november
 
¤ BASTUTRÄSK FH - 13 november ("Nu är dom här Norrbottens populäraste band")
 
¤ NORRMALMIA, PITEÅ - 20 november
 
¤ FORUM, LULEÅ - 27 november ("En helafton med jättepopulära")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 3 december ("Topporkestern från Älvsbyn")
 
¤ FORUM, ÄLVSBYN - 4 december ("Älvsbyns enormt populära")
 
¤ FORUM, LULEÅ - 11 december
 
¤ KUSMARK FH - 18 december
 
¤ EDEBORG, HARADS - 25 december
 
¤ PITEÅ STADSHOTELL, FESTVÅNINGEN - 26 december
 
¤ ARVIDSJAUR MEDBORGARHUSET - 31 december ("Äntligen har vi dom här, efterfrågade") GOTT NYTT ÅR!
 
 
 
 

Nordens största Dansparty /1994

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag 30 september 1994
 

Dansgala Vikingarna m. fl.

Aftonbladet ¤ Lördag 23 februari 1991

Fredagsdans

Aftonbladet ¤ Torsdag 13 september 2001
 

Dans i afton!

 
 
Aftonbladet ¤ Torsdag 20 september 2001

SHANES på NALEN /1965

 

The Tramps - Piteå

Popbandet The Tramps från Piteå, konserterar utanför Polisstationen på Rådhustorget i Piteå, någongång i mitten av 1960-talet. Killen som sjunger och spelar bas, är pitefödde komikern Lasse Eriksson som gick bort den 3 mars 2011.
 
Bilden har jag lånat av Leif Lidman.

Hortlaxvyer året 1976

I den vita norrbottensgården efter Lappnäsvägen i Hortlax, bor idag en av mina kusiner. Huset är idag 2019 rödmålat. Vägen högre upp i bild är Skatanvägen.
 
Till vänster Lappnäsvägen, Hortlax, bredvid står en rödmålad lada som fortfarande finns kvar.
 

Vädermannen Pär Holmgren

Vädermannen och Miljöpartisten Pär Holmgren, vill sätta demokratin på sparlåga. En mycket farlig idé och tanke som jag ser det. Han är inte ensam om sina tankegångar. Jag tycker att han ska ta sina hög- och lågtryck och snarast bege sig hem för att tänka över saken. Demokratin är så dyrbar så viktig att jag blir ofantligt upprörd över hans åsikter.
 
Roger

Det blir bättre väder, säger Åsa-Nisse från Knohult

Redan i morgon så drar regnet bort, för att ge plats åt både sol och värme under nästkommade dagar. Tack Åsa-Nisse!

Telefonlur anno 1982

Så här såg det ut på stenåldern. Det hon håller i sin hand är en telefonlur.

Vallen, Svensbyn

 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-06-02

Ove Tjernberg (1928-2001)

Sten Ove Filip Tjernberg.
 
Skådespelaren Ove Tjernberg föddes den 27 december 1928 i Uppsala, han avled den 7 mars 2001 i Hökhuvuds församling i Östhammar, Uppsala.
 
Han gjorde både film och teater. Han medverkade också i olika TV-serier. Jag såg honom första gången "Operation Argus" som visades i televisionen 1966. Han medverkade också i den omåttligt populära "Någonstans i Sverige" som visades 1973. I filmen "Jägarna" hade han också en roll, som visade sig bli den allra sista.
 
Over Tjernberg var gift fem gånger, bl a med skådespelerskan Ann-Marie Gyllenspetz 1954-1956, därefter med Lena Söderblom 1957-1973 även hon skådespelerska.
 
 

Pitepalt på menyn

Palten väntar på middagsgästerna.
 
Klockan 15.00 började Elisabeth med palten. (Jag skalade potatis).
 
Klockan 16.30 kom gästerna. Alla de mest käraste satt omkring köksbordet: Andreas, Carro, Linda, Daniel, Jannice, Robert, Max, Malte, Loke samt Elisabeth (paltmakerskan) och Roger (potatisskalaren). Norah stannde hemma med sina kompisar. Alla utom jag och hustrun, kom direkt från sina respektive jobb.
 
Till höger vid diskbänken, Elisabeth, som gör världens godaste Pitepalt. Tänk så tacksamma vi känner oss över att ha de nära och kära runt omkring oss. Vi bor alla nära varandra, och älskar dem alla.
 
Palt- och fläskfotograf: Roger Lindqvist. (Jag åt en palt. I 25-30-årsåldern åt jag som mest tre pitepaltar på raken).
 
 
 
 
 

Kanon för en Canon

 
Jag har alltid fotograferat. Så länge jag kan minnas. Både film- som stillbilder. Vissa har jag förargat, allra mest min hustru och syster. Den 3 juni 2016 då jag avporträtterade mig själv, så var det svärdottern Jannices kamera av märket Canon som jag lånade. Jag hade ett visst syfte, Andreas invigde sin Gårdsbutik vid Avans Lantbruk, och jag anställdes som fotograf den dagen. Min egen kära Sony låg hemma i sjuksängen.

Flower Power

 
Foto: Roger Lindqvist

Sedel-Automat

 
När jag låg i lumpen, fick jag mig berättat en rätt så osannolik historia. En av killarna på luckan jobbade i det civila på en Bensinstation i Luleå. På den här tiden, 1978-79, fanns det sedel-automater som den på bilden. En dag kom det in en äldre herre på stationen, något irriterad så sa han: "Det är nåt fel på den där automaten ni har. Fastän jag stoppar in mina tior så händer det ingenting".
 
När mack-killen kom ut så såg han direkt vad som var fel. Gubben  hade tryckt in sina sedlar i det hål där pistolen satt.
 
 
 

Man måste leva som man lär

 

Hemsöborna - TV-premiär /1966

 
 
STOCKHOLMS-TIDNINGEN ¤ Lördag 19 februari 1966
 

Blåsmark-Svensbyn - Söndag den 2 juni -19

Under söndagseftermiddagen åkte vi till Blåsmark.
 
Vackra vyer över ett vackert landskap.
 
I Blåsmark föddes en gång min mor.
 
Efter Blåsmark åkte vi mot Svensbyn...
 
... på Vallen tog vi fram kaffetermosen och fikabrödet.
 
På Vallen träffade jag min syster Gerd, fast endast på en bild.
 
Vi gjorde ett kort uppehåll på Swensbylijda. I den röda logen spelar Joe´s Combo torsdagen den 1 augusti.
 
Det sägs att scenen är liten...
 
Om publiken börjar kasta ruttna tomater, kan vi ju smita ut bakvägen.
 
Sen så springer vi över fälten uppför backen där fårskallarna betar, vidare ut på vägen med hjärtat i halsgropen. Det är då jag stannar upp och ropar: JAG GLÖMDE MINA TRUMMOR!
 
Huvudbyggnaden ute på Swensbylijda.
 
Innan vi åkte hem till lägenheten, gjorde vi ett besök på mina föräldrars grav. Vi satte blommor häromveckan. Det gjorde vi också på mina mor- och farföräldras gravar samt på Sven och Elmas grav.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lill Lindfors & Svante Thuresson, i en Nygammal vals /1966

Stockholms-Tidningen ¤ Lördag 19 februari 1966
 
Som kuriosa kan det berättas, att den här dagen fyllde min far 43 år.

Malte kör traktor

 
 
I dag har Malte harvat tre hektar tillsammans med sin pappa på Avans Lantbruk i Hortlax. Malte fyller 7 år i början av augusti.

Ack, denna klimatångest

Ack, denna klimatångest. Det är därför jag använder svarta bokstäver. Man kan inte värja sig, nu kom klimatångesten även upp i Bingolotto. Det börjar mer och mer att likna en tung och nattsvart pjäs av Lars Norén, framförd på Dramatens stora scen med Torsten Flinck i huvudrollen.
 
Det var en dam som berättade att hon hade rensat bort alla de fb-vänner på sin lista som inte hade samma åsikter som henne gällande klimatet. Då börjar jag tycka att det har gått en bra bit över gränsen. Greta Thunberg är en smart och fin tjej, men nu behöver väl inte alla tycka som henne?
 
Roger Lindqvist.

Förlåt mig, men jag måste avslöja en sak...

 
Under 70-talet så fanns det många dansband här i landet. Många blev rikskända medan andra drömde om det. På Bert Karlssons skivbolag Mariann, fanns under olika tidsperioder, Jigs, Schytts, Vikingarna, Five Teddys, Wizex, Dannys, Date, Curt Haagers, Fernandoz, Mats Bergmans m fl.
 
I början av sin framgångsrika karriär, så skulle han lansera ett lokalt band från Skara-trakten. Han hyrde en studio med tekniker för en inspelning. Men det blev inte alls som Bert hade tänkt sig. Eller som han själv sa: "Det lät förjävligt". Till råga på allt så kostade hyran av studion massor med pengar. Bert ville att det hela skulle löpa mer rationellt.
 
Då kom idén om att låta duktiga studiomusiker spela istället. Sångaren i respektive band sjöng förstås till bakgrunderna, medan de andra medlemmarna inte fick vara med. Ja, det hände väl ibland att en och annan duktig saxofonist från bandet tilläts att vara med. Detta har Bert själv berättat i en bok som kom för många år sedan. Han har även avslöjat detta i en rad intervjuer.
 
Nu säger jag inte att alla i Mariann-stallet hade studiomusiker på sina plattor, men det fanns i alla fall några. Jigs och Schytts hade färdiginspelade bakgrunder, gjorda av eliten av svenska studiomusiker. T ex Kjell Öhman och hans orkester. Det hände även att Sven-Ingvars använde sig av proffsmusiker på sina skivor. Trummisen Douglas Westlund finns med på många spår. Så även gitarristerna Hasse Rosén och Janne Schaffer. ABBA-trummisarna Roger Palm och Per Lindvall är också flitigt representerade i studio-sammanhang. Så även Anders Dahls stråkar, som finns eller fanns på många skivkonvolut.
 
När jag berättade detta i en fb-grupp en gång, så var det en person som ilsknade till. Han trodde mig inte. Jag hänvisade då till Bert som öppet har sagt hur det gick till. Det tog en lång stund innan den här personen lugnade ner sig. Flamingokvintetten är ett av de band som brukade spelade själva. Det finns flera, även Streaplers.
 
Jag vill på intet sätt förringa alla dessa dansmusikers kunnande. Men tid är pengar i dessa sammanhang. Det var så illa tvunget att gå efter löpande-band-principen.
 
Roger
 

Min egen BRÅ-rapport

Den officiella BRÅ-rapporten har kommit.
Men så finns ju den inofficiella: Min egen BRÅ-rapport. Den överensstämmer icke alls med den officiella. Min rapport finns i mitt eget huvud, som registrerat DÅ & NU.
 
Jag är uppvuxen under 1960-70-talen. Jag kan gå i god för att det som finns nu, inte fanns då. Då menar jag vissa typer av brott. Jag behöver inte gå in på det närmare, de flesta vet vad jag menar. Vi hade brottslighet, men en helt annan på den brottsliga skalan. Vi hade våra folkhems-brottslingar. Sommaren 1966 hette de två värsta busarna, Clark Olofsson och Gunnar Norgren. Norgren avlossade ett dödande skott mot polisen Ragnar Sandahl i Nyköping. Året därpå hette busen, och mördaren Leif Peters. Han mördade kallblodigt två polismän och en väktare.
 
Listan kan göras hur lång som helst, men tro mig, det fanns en annan attityd, om man nu kan kalla det så. Radikalism var ett ord som knappt användes i våra medier då. Det var väl knappt ens uppfunnit. I dag vet vi bättre. Avslutningsvis så kan hela den officiella rapporten flyga och fara. Jag förlitar mig på min egen BRÅ, så det så.
 
Roger Lindqvist 

Öjebyn - Piteå gamla stad 1621-1666

 

Lastbil från förr

 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist 2019-06-01

Lars Vilks

Innan rabaldret om Lars Vilks visste jag knappt vem han var. Men så kom den där förbjudna satirteckningen som vände allt upp och ner. Han skulle mördas till vilket pris som helst. Inte nog av att han utsattes för mordhot från radikalister, han blev även hånad härhemma i sitt eget land. Om jag skall vara ärlig, så gillar jag inte hans konst över huvud taget, men jag står upp för hans rätt att få säga saker, att helt enkelt få tycka.
 
Priset han fått betala för denna teckning är livvakter dygnet runt. Han lever som en fånge i sin egen lilla värld. Kanske på livstid. När han gjorde ett besök i Danmark för 2-3 år sedan, utsattes han för ett mordförsök. Vilks klarade sig undan med nöd och näppe, värre gick det för en av dörrvakterna som miste livet. I debatten som följde så hatades Lars Vilks öppet på facebook av vanliga män och kvinnor. En dam från Göteborg gick så långt att hon tyckte att den kulan skulle ha träffat Lars Vilks istället. Eller mer ordagrant: "Den kulan var ämnad för Lars Vilks".
 
Proportionerna i det här fallet har jag väldigt svårt för. Att en man måste dö för att han nyttjat sin rätt att ha en åsikt. Nja, det är ett mycket sjukt sätt att se på ett problem, om det nu är ett problem?
 
 
Roger Lindqvist

Bergsviksbron 1960-tal

 
 
Bergsviksbron som invigdes 1936 och som revs 1970. Till höger på den gröna holmen fanns festplatsen Öholma mellan 1948-1968.

Sundsgatan, Piteå - 1960-tal

 
En handkolorerad bild av Sundsgatan, Piteå. I refugen syns en skylt med pil och en text: "Vandrarhem". Tre folkvagnar, en Anglia, två SAAB-bilar, en Opel har jag lyckats urskilja. De övriga fordonen gick jag bet på. Uppe till vänster ses ett burspråk (om man nu kan kalla det så?) där fanns ett av stans mest populära fik, nämligen Aveny.  Huset gick under namnet "Olssonska-huset" byggt på 50-talet. Att bilden togs innan den 3 september 1967 råder det inga tvivel om. Fordonen framförs nämligen på den vänstra väghalvan.

Piteå Havsbad 1960-tal

 
På vykortets baksida har någon skickat en hälsning:
 
"Herr o Fru Lundmark, Norrköping.
 
Hej på dig.
 
Sänder några rader för att låta dig veta huru jag mår. Har arbetat en vecka och mår bra. Skall inläggas på lasarettet den 14 sept. för operation. (Meddelar efteråt). Hälsningar  Alex."
 
Vykortet är inköpt på C. M. Bodéns Bokhandel, Piteå.
 
 

"Vita kränkta män i kostymer"

Första gången jag blev medveten om att det var vita medelålders män som bar skulden för all världens jävlighet, var 2014 i Almedalen. Hon som sa det var Miljöpartisten Åsa Romson. Jag minns att jag reagerade med förvåning. Först trodde jag att det var ett skämt, men började så smått inse att den här kvinnan faktiskt menade det hon sa.
 
Det här påståendet har ju levt kvar, och vuxit sig starkare och starkare. Så sent som under fredagskvällen så var det dags igen, då var det "vita män i kostymer" som förstört hela världen. Den här frasen brukar användas flitigt i fb:s kommentatorsfält när debatterna handlar om 16-åriga Greta Thunberg.
 
Så fort en vit man har en motsatt åsikt i klimatfrågan, ja, då kommer anklagelsen om att personen ifråga är en "vit kränkt man". Det räcker som sagt att enbart  ha en annan åsikt. Själv så deltar jag inte i sådana diskussioner, det räcker med att jag läser och begrundar vad andra har sagt. Men det är ingen kul läsning.
 
Att kasta ur sig sådana påståenden, kan vara ett effektivt sätt att döda en debatt - åtminstone ibland. Hur än vita och hur än gamla och medelålders vi än är, så måste vi ändå få ha en åsikt. Skulle vi inte få ha det, då är det lika bra att kassera ordet Demokrati för evigt. Och det vore ju förfärligt. Tyvärr så finns det krafter i dagens samhälle som har börjat ifrågasätta demokratin och åsiktsfriheten. En del av dem finns i Miljöpartiet.
 
Roger

Benny Andersson

 
Bildjournalen

MASCOTS /1965

 

Simca 1958

 

Kanalen, Piteå & Pite Havsbad / 1960-tal

 

Pitholmens Havsbad & Sundsgatan, Piteå /1960-tal

 

RSS 2.0